БСП подкрепя влизането на България в еврозоната, но само след детайлен анализ и доклад

БСП подкрепя влизането на България в еврозоната, но само след детайлен анализ и доклад

Левицата е категорична в позицията си за Република Северна Македония, посочи председателят на ПГ на “БСП за България“ Георги Свиленски.

„По темата "Северна Македония" няма нещо, което да може да промени позицията на БСП. Единственото, което може да я промени, е изпълнението на договора от 2017 г., което на този етап не го отбелязваме", заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

По думите му, коалиционният съвет се събира всяко седмица, тъй като има много текущи задачи, които трябва да бъдат коментирани. „За мен основните теми са цените, доходите, парламентарната програма, това, което трябва да решаваме – проблемите на хората. Това са основните проблеми за нас“, посочи социалистът.

Според Свиленски свикването на Консултативен съвет по национална сигурност заради Северна Македония е добра идея. „Няма проблем той да се събере. Там присъстват всички служби за сигурност, министри и парламентарни групи, така че  колкото повече информация бъде предоставена, толкова по-добре“, смята Свиленски. Той допълни, че към БСП като парламентарна група, към членовете на партията и към коалицията не се усеща външен натиск по темата.

Във връзка с влизането на България в еврозоната депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев заяви: „Позицията на Българската социалистическа партия е категорична – ние имаме решение на Конгреса, че БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната“, обясни той, но подчерта, че всяка страна - кандидат или вече член на Европейския съюз, сама преценява кога и при какви условия да стане член на Еврозоната. Той даде за пример Швеция и Дания, които след референдум са решили да не се присъединяват към Еврозоната, а Полша, Унгария и Чехия също не възнамеряват в близките години да влизат.

„Тоест България трябва точно да си направи сметката защо едни страни са, членки, други не са, какви са техните аргументи, къде е България и какви предимства бихме имали, влизайки в Еврозоната“, коментира Гечев, като допълни, че има и големи предизвикателства.

Коалиционно споразумение, което БСП стриктно изпълнява, също гласи, че решението ще бъде взето след детайлен анализ на БНБ и на Министерството на финансите. „Докато не видим тези два анализа и не ги дискутираме на коалиционен експертен съвет, няма как да слагаме печат за конкретна дата“, категоричен е депутатът от левицата.

По думите му, по тази тема има външен натиск, но партиите не бива да се поддават на него. „Трябва да се подлагаме единствено под натиска на избирателите. Ние сме избрани да защитаваме интересите на България, а не на натискащи външни страни“, смята социалистът.

Във връзка с разпространения в публичното пространство проект на български закон "Магнитски", от левицата заявиха, че БСП не се произнася по слухове в интернет, тъй като този законопроект не е внесен. „Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран и вътре в партиите“, посочи председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски.

 

 

 

Коментари

 • smb

  27 Май 2022 9:17ч.

  С голямо упорство БСП се опитва да изчезне от политическият небосклон...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  27 Май 2022 9:29ч.

  Вече няма значение какво подкрепя БСП и какво не. Защото БСП подкрепящо престъпното правителство на киро и кокоро, вече е политически труп. На следващи избори -3.1%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  27 Май 2022 9:45ч.

  Корабът потъва! Къде ще влизате? Инфлацията и без това е галопираща, цените вече са непосилни за хора и фирми. Пенсионерите са на ръба. Мерките ви от 1 юли не могат да компенсират и една стотна от това, което тъпрпим месеци наред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да не е внесен,

  27 Май 2022 9:50ч.

  но се е появил в публичното пространство! Трябва всички управляващи партии да си кажат мнението, особено БСП, защото касае най-вече нейните симпатизанти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  27 Май 2022 9:53ч.

  Днес купих един бял хляб 650 гр. за 1.70 лв., а само вчера беше "едва" 1.20...И само той да е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И БСП се превърна в едно рядко щастие

  27 Май 2022 9:56ч.

  С това ръководство, пълно с родители на еничари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  27 Май 2022 10:04ч.

  Въобще България не трябва да влиза особено сега в еврозоната! Това ще е последната капка в нашето окончателно затриване! И много вещи по въпроса известни световни специалисти неколкократно официално и добронамерено предупреждаваха страната ни да не прави такъв рискован ход в близко време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  27 Май 2022 10:30ч.

  Днес евро, утре рубли, в други ден юани. Сладури искат кокорчо и агентът на БНБЦРУ да направят доклади и да си измият ръцете. Тия са по-лесни от магистралките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалността

  27 Май 2022 10:50ч.

  С БСП е свършено. сер гей ги започна, миката ги размаза, а кокито - направо в канала. Продажни твари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи