БСП отново не подкрепи удължаването на концесията със "Софийска вода" в София за нови 8 години

БСП отново не подкрепи удължаването на концесията със "Софийска вода" в София за нови 8 години

Нашата философия за управлението на града е всички комунални услуги да бъдат в патримониума на Столична община, обясни председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков

 Следвайте "Гласове" в Телеграм

Общинските съветници от групата на "БСП за България" не подкрепиха удължаването на концесията със "Софийска вода" в София за нови 8 години. На сесията на СОС те гласуваха "против" доклада, внесен от съветниците от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков и Николай Стойнев.

"От години сме категорични, че всички комунални услуги трябва да бъдат в патримониума на Столична община. Такава е нашата философия за управлението на София, обясни председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - Това, разбира се, не ни попречи месеци наред със заместник-председателя на СОС и на групата на БСП Милка Христова да работим, за да подобрим условията в концесионния договор. Правихме го не заради нас самите, не заради Столична община, а заради софиянци".

Иван Таков отбеляза, че в интерес на истината, концесионерът "Софийска вода" АД се справя добре през последните няколко години. "Направиха услугата за софиянци осезаемо по-добра. Разбира се, има какво още да се желае, добави той. - Мога спокойно да кажа, че "Софийска вода" АД във ВиК сектора се справяше и продължава да го прави много по-добре от Столична община. И точно в това е проблемът на управляващите в София през последните над 10 години".

Като доказателство за думите си Иван Таков посочи един факт, свързан със средствата за водния цикъл на града. "Управляващите в Столична община трябваше да защитят за него едни готови 500 милиона лева. Не можаха да го направят. И останаха само със 150 милиона, които до никъде няма да стигнат, обясни той. - Така водният цикъл на София отново остава на трупчета. Неизвестно до кога. Това за мен е огромен провал на управляващите в Столична община".

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова обясни, че позицията на групата на социалистите "против" удължаването на концесията е проява на трайната партийна политика за това, че София трябва веднъж завинаги да аутсорсва комуналните си услуги на външни изпълнители. "В случая имам предвид не само ВиК услугите, но и тези за озеленяване, почистване, осветление, поддръжка на уличната мрежа и други, коментира тя. - На практика се получава така, че управляващите в Столична община си запазват правото единствено и само да разпределят парите на софиянци – обичайно на предизвестени победители в конкурсите. Но не поема отговорност сама да извършва най-важните комунални услуги, което всяка община е задължена да прави".

Милка Христова припомни, че представителите на БСП в СОС винаги са били срещу концесията със "Софийска вода", като тяхната група през 1999 г. единствена е гласувала против сключването на концесионния договор. Тя посочи, че през 2013 г. именно общинските съветници от БСП са инициатори за провеждане на местен референдум в София за прекратяване на неизгодната концесия, но мнозинството на ГЕРБ-СДС в СОС не го допусна. През 2019 г. представителите на БСП бяха инициатори за сметка на голямата норма на възвращаемост на капитала от 17%, "Софийска вода" АД да създаде Фонд "Водни помощи", по подобие на енергийните, за социално слабите софиянци. "Тогава ни беше обещано, че ще се случи, но нищо от това не беше изпълнено", добави тя. Милка Христова припомни също, че през декември 2019 г., след последните местни избори, кметът Фандъкова заяви, че концесията със "Софийска вода" няма да бъде продължена след изтичане на срока й през 2025 г. "Това обаче остана голо обещание. Столична община не предприе никакви действия, за да се подготви да приеме обратно активите и да укрепи общинското дружество "ВиК", коментира тя. - По този начин управляващите в София ни оставиха без алтернатива и отново избраха най-удобния за тях път – продължаване на концесията с още 8 години и половина. И всичко това, без да се допитат до софиянци".

Заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков отбеляза, че години наред Столична община пропуска възможности за подобряване на водоснабдяването и изграждане на канализация в София. "В днешния доклад за удължаване на концесията става въпрос за бъдещи инвестиции около 512 милиона лева, каза Альоша Даков. - Но управляващите в Столична община пропуснаха възможността за 500 милиона по Оперативна програма "Околна среда", която изтече през 2020-та година. Открит стои и въпросът защо през всичките тези години управляващите в Столична община не се опитаха дори плаха крачка да направят в посока проучване на възможността да поемат в свои ръце водоснабдяването и канализационната инфраструктура на София".

Заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност Калоян Паргов добави, че представителите на БСП в работната група за новия концесионен договор със "Софийска вода" са показали конструктивни виждания и как партията може наистина да допринесе с добри решения в рамките на неприемливия за социалистите идеологически модел. "Има много държави, в които общините управляват ресурсите си достатъчно добре и са много по-развити демокрации от България, каза той. - Тук е мястото да благодарим и на представителите на "Софийска вода", които след многократни срещи с нас, полагаха усилия да достигнат и изпълнят заложените параметри в концесионния договор. За съжаление, не успяваха. Истината е, че ако БСП управляваше града, със сигурност щеше да назначи настоящия екип на "Софийска вода" да ръководи общинското дружество. Затова е добре сегашните управляващи в Столична община през следващата година да отстъпят местата си на други, които биха се справили по-добре от тях".

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи