БСП отидоха на среща с Габриел без Нинова: Няма да подкрепим правителство на всяка цена

БСП отидоха на среща с Габриел без Нинова: Няма да подкрепим правителство на всяка цена

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатът от БСП Георги Свиленски изказа огорчението си спрямо подхода и обявяването на номинацията за премиер на срещата между партията и и номинираната за министър-председател Мария Габриел.

Използвайки преференцията за най-високия кредитен рейтинг, на мен би ми се искало да работим за екип на България и трите А-та. Това означава амбиция, авторитет и ангажимент. Амбиция, за да покажем ясно, че сме способни да съставим правителство. Със силен екип, в който решенията се създават. Авторитет на България в Европа. И накрая ангажимент към българите, за да имат по-достоен живот и по-спокойно ежедневие. С тези думи се обърна към БСП Мария Габриел.

И представи основните приоритети. На първо място е работещо правителство, както и стабилни публични финанси, борба с инфлацията и високите цени, дълбока правосъдна реформа, Шенген, трайна евроатлантическа ориентация, сближаване на регионите и тяхната специализация, здравеопазване на хората, приемане на България в еврозоната.

Започвам с нещо, с което започвам всяка среща. Ключовата дума днес е "диалог", каза тя.

"Много по-ефективно щеше да бъде, ако присъстват господин Борисов и госпожа Нинова. Отсъствието и на двамата поставя множество въпроси. Вие водите разговори с всички парламентарни групи. В рамките на повече от месец не е ясно кой е план А и план Б, какво правителство търсите - с ПП, от експерти, подкрепено от другите политически партии, технически или политически кабинет. Искаме да кажете какъв кабинет искате", каза той.

"Подходът трябва да е друг. Трябва да сложим картите на масата и да кажем какво искаме да се случи в България. Има 5 приоритета, които да изведат държавата от ситуацията, в която се намира. А празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява, докато реши дали ще поеме той инициативата. Такива разговори трябва да се водят от лидерите на партиите. Аз знаех, че Борисов ще посочи премиер и ще се скрие, а това го виждаме и днес", заяви Свиленски.
Той каза, че не вижда своите приоритети сред тези на ГЕРБ, но изрази вяра, че по-късно ще се водят разговори по тях.

“Мисля, че ще се разберем по експертизата. Важно е да говорим какъв кабинет искате с какъв състав, с какви приоритети, за какъв срок. Очакват нашите избиратели подкрепа от нас по социалните политики. Съдебната реформа и Шенген мисля, че са безспорни за тях, няма за какво да коментираме повече”, каза още Свиленски.

Мария Габриел уточни, че иска проевропейско правителство, с ясен профил от хора, които подкрепят конкретните политики. “Аз лично като жена бих се радвала тук да беше госпожа Нинова. Беше редно да обсъдим първо политиките, после да говорим за “кой и какво”. Мисля че това е редният начин”, каза още Габриел. “Най-важното за мен е диалогът да може да продължи, да влезем в детайл, да бъдат подчертани експертите, разговорите ще продължат. За сега срещите са между кандидатът за министър и останалите политически сили. Това бяха целите- да търсим подкрепя на база на тези заявки от мен”, подчерта още Мария Габриел. 


Източници: dnes.dir.bg, dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Сталин Й. В.

    11 Май 2023 16:17ч.

    Някой може ли да даде смисплен отговор ( и юридически издържан) както каква е в България еврокомисарката. Тя е еврокомисар и то действащ ДО ПОДАВАНЕ НА ОТАВКА, ИЗТИЧАНЕ НА МАНДАТ, ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИЛИ СМЪРТ. Излизането в какъвто и да е отпуск не прекратява мандата й. Следователно, еврокомисар активно се намесва в дейността на българския парламент и българската държава. Тия евродж. наистина ни имат за идиоти, а щом допускаме това май сме си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    11 Май 2023 16:43ч.

    Още не е получила мандат, не си е подала оставката от предишната длъжност, "комисарка", а вече някакви си кметове ва европейски столици, нейни брюкселски колеги, чиновници, започнали да я хвалят, сякаш ще става техен министър-предАтел. Нека първо да ни покажат личните й документи за гражданство, пък след като получи мандат, тогава да тръгне на срещи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1234

    11 Май 2023 16:46ч.

    Защо никой не повдига въпроса за отношението на кандидат премиера към въвличането на България във военните действия в Украйна. Този въпрос излезе от дневния ред на преговорите между парламентарно представените партии, а е изключително важен. Толкова е важен, колкото и изхранването на населението, демографския срив, икономическото състояние и въобще касае живота в страната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • военната помощ

    11 Май 2023 17:05ч.

    Останах изненадан, че БСП изобщо не поставиха въпроса за оръжейната помощ за Украйна, което не е добър пиар ход, можеше публиката да чуе нейното отношение. Именно по тази причина, не са поканени Възраждане, защото ще поставят въпрос, дали националният интерес е над общостния интерес. Вчера Порошенко приветства нейното номиниране с пожелание за увеличаване на оръжейната помощ за нацистка Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борель

    11 Май 2023 18:34ч.

    Ще ни вкара,тази е готова !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    11 Май 2023 18:40ч.

    Не става,слабо много слабо , майтап е ! Момичето не знае ,не разбира на може ! Говори ала бала . Отиваме на избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само минавам

    12 Май 2023 0:29ч.

    Някой разбира ли нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛОШО!

    12 Май 2023 6:05ч.

    Капанът щракна. Имахме малък прозорец, който се затвори. Успяха, благодарение на негласуващите, които си мислеха, че "наказват" политиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи