БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на СОС

БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на СОС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В понеделник на сесията на Столичния общински съвет (СОС) нашите общински съветници няма да подкрепят Борис Бонев за председател на съвета. Това каза пред журналисти Георги Свиленски от „БСП за България“ след разговори с кмета на София Васил Терзиев.

Свиленски припомни, че срещата е била по покана на кмета на София, изпратена до председателите на политическите сили на представените в СОС партии и коалиции. 

Корнелия Нинова днес е в Шумен на регионална среща с наши избрани кметове и общински съветници и поради тази причина решението на Изпълнителното бюро е да участва заместник-председател на партията в лицето на Ирена Анастасова и на парламентарната група – в мое лице, обясни Свиленски. 

Запознахме кмета на Столична община и неговия екип с решенията, с които нашето Изпълнително бюро на Национален съвет и на Градския съвет съвместно взехме, а именно – първо да представим проблемите на столицата, посочи Свиленски. За постове, за председатели на комисии, за състави на комисии, за заместник-кметове, директори, не е станало дума, заяви той.

Свиленски посочи, че още в началото на разговора са заявили на Борис Бонев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“), че няма да го подкрепят за председател на СОС. Отговорността за това да има председател на общинския съвет и да започне работа, е на партията, която е спечелила мнозинство, добави политикът. 

Изключително важно е те бързо да намерят решение на този въпрос, защото предстои гледане на бюджета на Столичната община, предстои гледане на план-сметката за чистота, транспортната задача. Всичко това трябва да бъде прието до края на годината, подчерта Свиленски. 

Той добави, че кандидатът на „БСП за България“ за председател на СОС ще е Диана Тонова. Ако искат общинският съвет да заработи, това е част от отключването на проблема. В понеделник, ако изберат Диана Тонова за председател, във вторник общинският съвет започва да работи, каза Свиленски. 

На срещата дойде и предложеният за председател на Столичния общински съвет Борис Бонев. Той беше също изключително лаконичен за очакванията си, а на бележката, че само БСП засега са се съгласили на среща с Терзиев, Бонев каза: "Разбира се, че участвам в разговорите. Те се отзоваха на поканата".

Една от сигурните срещи този следобед е с коалиция КОД.

Общинският съветник от ГЕРБ СДС и бивш председател на Столичния общински съвет георги Георгиев обясни пред БНР защо са отказали среща с кмета на София Васил Терзиев:

"В момента тъмночервената сглобка се заформя в София и тези преговори имат за цел просто да бъдат алиби за сделката, която се подготвя от кмета Терзиев с една-единствена цел впрочем: да бъде изпълнено неговото обещание към Борис Бонев, тъй като те са имали сделка преди изборите Бонев да бъде шеф на Съвета".

След срещата с БСП Терзиев заяви, че ще продължат да канят ГЕРБ и останалите партии за разговори за подкрепа на политики:

"Споделих, че ние ще търсим разговор с всички. И това нямя нищо ново да търсим разговор и с г-н Контрера, и с най-голямата партия от опозицията в лицето на ГЕРБ. За нас е важно постоянно да търсим това, което ни събира, общите неща, общите политики, които да ги заложим в бюджета и едва след като се съгласим за тях, вече да намерим и структурно решение за председател на обищниския съвет, комисии".

От своя страна Борис Бонев коментира, че на срещата с БСП не е бил обсъждан изборът на председател:

"По отношение на заработването на общинския съвет ще видим как ще протече заседанието в понеделник. На днешните срещи ние не сме повдигали въпроса за покрепа за председател на общинския съвет. Искахме и мисля, че успяхме да го постигнем, поне с разговора с БСП, да депесонализираме разговора, тъй като в момента, в който започнем да говорим с имена и заявките, които сме давали досега, и енергията на разговора се променят в негативна посока".

На журналистически въпрос дали е имало задкулисни договорки на ПП -ДБ с БСП, както твърдят от ГЕРБ, депутатът от ПП- ДБ Ивайло Мирчев каза, че е имало процес от координационни срещи:

"Изпратихме покани до всички партии и част от партиите се отзоваха, част от тях - не. И тука не трябва по никакъв начин евентуално да слагаме някакви договорки".

Очаква се среща на кмета Васил Терзиев и с представители на "Възраждане".

Източници: БНР, "Труд", бТВ

 

 

 

Коментари

  • ?????

    18 Ное 2023 20:44ч.

    Все ми е тая какво ще измислят на Позитано. Успяха от втора партия да станат четвърта. Не съм им бил избирател, но им съчувствах. Вече не. Преломният момент беше колаборацията с ПП-тата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи