БСП кани Мая, Първанов и Дончева да се върнат в партията

БСП кани Мая, Първанов и Дончева да се върнат в партията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Върнете се в БСП, подновете членството си в БСП, заповядайте обратно, за да можем заедно и с капацитета на всички да търсим обединение и сила вляво. С този призив към червените, които са напуснали партията през годините, излезе лидерката Корнелия Нинова. Тя напомни, че има прието такова решение на Националния съвет на партията от 2016 г. и то било в сила.

БСП подава ръка на Мая Манолова, Татяна Дончева, Красимир Янков, Георги Кадиев, Симеон Славчев, Георги Първанов и учредените от тях партии. Утре те трябва да се съберат в НДК, за да обсъждат създаването на нов ляв блок по инициатива на члена на Националния съвет Костадин Паскалев.

Лидерката се обърна към структурите на БСП по места, с които ги призова да отворят вратите си за хората, напуснали партията през годините, ако искат да се върнат. Това можело да става с подаване на заявления за членство в БСП. Вътре в БСП има много движения и мнения, това ни е богатството, но заедно, като партия, в програма, политики, идеология. Така си го представяме като процес, ако те желаят да се върнат.

Всички тези наши бивши другари са напуснали БСП преди нашето ръководство на партията, при Сергей Станишев и Михаил Миков, уточни Нинова и обясни, че прави уговорката, защото виждала, че претенциите сега са към нея и настоящото ръководство на партията.

Ние от 2016 г. насам положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика, каза соцлидерката. И напомни, че с АБВ са имали коалиция, с Дончева водели преговори, столичната организация работела за Мая Манолова за кмет на София, Кадиев беше депутат. Положихме всички усилия да бъдем заедно силни, обясни Нинова.

Обръщението ни е към тези, които са напуснали БСП и са създали собствени партии. Тези, които са изключени напоследък, е като уставно наказание - когато то изтече, те ще се върнат, каза още Нинова. В последната година изключен от партията беше Кирил Добрев, а от Националния съвет - Калоян Паргов, Георги Търновалийски и други. Съдът обаче ги възстанови.

Тя направи първи коментар за идеята за създаване на нов ляв блок. Засега идеи що е то новото ляво не сме чули, коментира тя. Но пък чували ултиматуми и заклинания. Както и противоречиви послания.

БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение вляво, стигали сме дори до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е много важна, но е важно върху какви идеи стъпва, а да не представлява само амбиции за лична реализация, коментира още Нинова.

По повод исканията на местни структури на БСП за бърз конгрес през декември, лидерката обясни, че това не е възможно да се случи, защото до момента на "Позитано" 20 официално били постъпили 6 декларации. Неофициално от медиите знаем за още 17, но не са дошли. Тоест 23 от 296 организации. За да има свикване на бърз конгрес, по устав от постъпването на декларациите до свикването му, трябва да има 15 дни. Такъв срок до 10-11 декември няма, затова той остава на 10-11 февруари, категорична бе Нинова.

Нинова отказа да коментира днес решението на прокуратурата да започне проверка по твърденията й, че изборите са били фалшифицирани. 

 

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

 • smb

  28 Ное 2022 14:56ч.

  С Маяма Нолова ще ударите десятката. Няма по-ляв човек на територията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Пеев

  28 Ное 2022 14:59ч.

  Къде да се върнат? В Бягай Слюнките Падат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  28 Ное 2022 15:06ч.

  Достоен призив! Лявото се нуждае от обединение, а не от различни писти! Това е начинът да се намери разумно решение на разрухата в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  28 Ное 2022 15:11ч.

  Нинова да се прегледа при доктор Герев. Това са абсолютни брътвежи. Да каниш спасил се от Титаник да се качи отново на борда!? Закривайте БСП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пътят към ада е постлан с добри намерения

  28 Ное 2022 15:20ч.

  Така БСП окончателно ще се утвърди като партията на ренегатите. А първата им работа ще е да издухат Нинова и групата ѝ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ренегатите няма да се върнат.

  28 Ное 2022 15:27ч.

  Няма как шефчетата да се примирят с ниска или в най-добрият случай средна позиция в БСП. Те нали затова избягаха - да основат партии, големи началници да станат, и от началническа позиция да искат БСП с тях да се съобразява на равноправна основа - партия с милион симпатизанти и партия с петдесет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как е по-правилно да се напише

  28 Ное 2022 16:18ч.

  Ренегат, ренегад или ренегнус?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милион симпатизанти

  28 Ное 2022 21:30ч.

  на куково лято. Бяха те. Въпреки декларациите и имитациите, хората видяха какво "ляво" има в БСП. Е, за мнозина превратът 1989 и първите години на "преход" не бяха достатъчни, но... вече и глухият цар разбра, както казва пословицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бяха, да.

  28 Ное 2022 21:42ч.

  И когато бяха милион, вождчетата пак имаха по 50-100. Което не им пречеше да настояват за "коалиция между равни".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  28 Ное 2022 15:29ч.

  Когато К.Н. разбра, че има вероятност да се образува нов, ляв блок, който ще конкурира БСП се сети да призове напусналите да се върнат в партията. Защо сега, Нинова? Защо не се обърнахте към тях по- рано, когато бяхте в 4-та коалиция? Струва ми се, че призивът и ще бъде чут, но никой няма да му обърне внимание. Както се казва- Ще поживеем и ще видим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е от сега, разговори се водят отдавна.

  28 Ное 2022 15:35ч.

  Ама Дончева искаше да смени името на коалицията, та нейната партийка и тя да е там. Сега Кадиев продължава да мечтае да бъде равен на БСП, все едно избирателите му са колкото на БСП. Мая и тя имаше някакви пощурели идеи, за Първанов и колаборацията му с Баце по-добре да не си спомняме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  28 Ное 2022 16:07ч.

  Аз винаги съм твърдяла, че трябва да има силна лява и силна дясна партии. Нека изчакаме събитието- да чуем и видим, какво ще се случи утре и тогава да коментираме, защото механичният сбор понякога не води до нищо позитивно. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова, трябва да събереш всички

  28 Ное 2022 15:47ч.

  Лидерите на всяка партия са бивши членове на БКП. Съберете се, организирайте се в една партия и всичко ще си дойде на място. Ще се сложи край на партийните борби, или е нещо друго - борба за кокала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То май кога имаше две партии

  28 Ное 2022 21:32ч.

  оная с главната буква и БЗНС-то - бяхме по-добре. Говора за 95-те%, не за 5-те...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  28 Ное 2022 15:55ч.

  О, това ще е интересна картинка! Леля Корнелия ще погали по главиците немирните и разбеснели се дечурлига и ще ги зачисли като редови членове в СВОЯТА партия - ниновисти на финалната истина от седмия ден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ще е

  28 Ное 2022 15:57ч.

  едно много добро решение за левите в страната! Дано да са разумни, така ще се увеличи влиянието на лявото в политическите процеси. Известна е поговорката "Сговорна дружина планина повдига"!Поединично видяхме досега резултата. Крайно време е да се направи. Подкрепям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  28 Ное 2022 16:24ч.

  Да покани и от герб бившите бкп-ейци - напр. ББ и ЦЦ, че и от другите партии, може и РР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  28 Ное 2022 16:57ч.

  Нали на тези им беше даден втори шанс на предпоследните избори и нищо не излезе, това е третият... и пак ще бъде същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Право, куме, на два стола, та у средата

  28 Ное 2022 17:28ч.

  Тия всичките са толкова леви, колкото ляв е десният ми крак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  28 Ное 2022 20:03ч.

  Винаги съм смятал Нинова за умел политик въпреки, че нямам нищо общо с БСП. Тя спаси тази партия от загиване, въпреки, че има много противници! Сега казв това което знае всеки, без обединене няма сполука! Друг въпрос, че можеше това да го обяви по - рано! Дали ще я чуят, съмнявам се . . ! За да стане това трябва да са по умни и поне малко патриоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  29 Ное 2022 3:17ч.

  Значи др. Добрев и той е поканен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи