БСП към Тагарев: Играете опасна за България игра! Оставка! 

БСП към Тагарев: Играете опасна за България игра! Оставка! 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не стана ясно какво е договорил този министър в САЩ, но стана ясно, че иска да вкара България в опасния конфликт в Червено море, хвърля виртуални милиарди и иска да закрива медии и пренаписва историята, заявиха Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов 

„От ПГ на „БСП за България“ инициирахме това изслушване на министър Тагарев във връзка с неговото посещение в САЩ, защото то бе представено като ключово, знаково и едва ли не историческо. Самият Тагарев веднага след завръщането си даде няколко интервюта, в които скромно потвърди фундаменталния  характер на своята задокеанска визита и осветли нацията за огромните резултати и постижения на водената от него делегация. Тук обаче не e студио на удобна медия, г-н министър, тук е Народното събрание на България и ще Ви се наложи да дадете отговор на доста въпроси, които със сигурност няма да Ви харесат“. 

Това заяви народният представител от „БСП за България“ и зам.-председателят на социалистическата партия Атанас Зафиров, поставяйки началото на изслушването на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискано от БСП.

 

„Знаехте ли, че Вашият колега държавният секретар по отбраната на САЩ е възпрепятстван и предварително планираната среща с него се отлага? От този банален въпрос извеждам по-фундаменталния за нивото, на  което бяхте приет - не беше ли редно за САЩ да замине ваш заместник, след като предварително сте бил уведомен за създалата се ситуация? Или това, най-вероятно, щеше да обърка Вашия генерален план и личен пиар за сметка на държавата и с оглед предстоящата ротация на министри? Защото Вашето посещение не е нищо повече от един пиар, безсмислени имиджови срещи и никакви реални резултати“, обърна се към военния министър Атанас Зафиров.
 
Той постави въпросите: „Разбрахме от официалните съобщения на МО, че „ще задълбочим двустранното сътрудничество в областта на военната сигурност, отбраната и стратегическия диолаг“. Т.е. на дипломатически език става ясно, че нищо ново не е договорено и нищо по-различно няма подписано. Разбрахме, че „имаме висока оценка от нашите партньори в усилията за модернизация и превъоръжаване на въоръжените ни сили“ – това е съвсем очаквано след като на практика всичките ни големи инвестициони проекти са обвързани само с американската страна“, посочи социалистът.

„Научихме и кога ще пристигнат първите самолети Ф-16 – пак нищо ново. Защото само преди 3 месеца на посещение в завода беше 6-членна делегация от ВВС, която е докладвала детайлно на министъра на какъв етап е асемблирането на нашите изтребители. Т.е. министър Тагарев отиде в САЩ, за да се запише в книгата за посещение на завода, да го снимат и след това няколко наши платени агенции да пуснат снимката със съответния текст“, подчерта Атанас Зафиров и обърна внимание на факта, че министър Тагарев е бил посрещнат на ниво заместник помощник-секретар по въпросите за международното сътрудничество. 

„Или да разтълкувам – заместник на заместник-министъра на ВВС. Но пък снимката с подписа беше хубава и героична“, добави народният представител от „БСП за България“.

Атанас Зафиров продължи с фактите: „Другата новина беше, че у нас ще се създаде регионален център за ремонт и поддръжка на „Страйкърите“ - също не е новина, казах Ви го и в Комисията по отбрана, ще го кажа пак – това най-вероятно няма да стане. Щели сме да ги сглобяваме в завод „Ивайло“ във Велико Търново. Знаете ли, че там работят шепа хора, около 20-на души, на възраст между 55-60 години? Как ще стане точно това, какви инвестиции МО трябва да вложи в завода, да обучим млади кадри, да се закупят нови машини, поточни линии за сглобяване на американската техника, защото тя само след година и малко трябва да започне да пристига?“, реагира Атанас Зафиров.

По думите му това е мисия абсолютно невъзможна. „И кои точно „Страйкъри“ ще ремонтираме след това? В нито една натовска армия на нашите съседи няма на въоръжение бойни машини „Страйкър“. Да, в Европа има 183 броя – те са във Втори кавалерийски полк на американската армия, базиран в Германия. Но тях ли ще ремонтираме, г-н министър?“, обърна се към Тодор Тагарев народният представител от „БСП за България“.

Зафиров акцентира върху последната новина, лансирана от министър Тагарев  от Вашингтон, за евентуалното разполагане на войски на наша територия и подготовка на инфраструктурата: „Той я доразви у нас с бомбастично предложение за 6 милиарда инвестиции в довеждаща инфраструктура - пътища, жп линии, складове, тръбопроводи – като една част от тези средства щели да дойдат от фондове на НАТО и ЕС. Чудесно. Кажете сега, г-н министър, каква част от тези средства договорихте, кога започва тяхното усвояване, защото така казахте пред бТВ - че сте водили такива разговори“, обърна се народният представител от „БСП за България“ към министъра на отбраната. 

Атанас Зафиров постави сериозният въпрос, разтревожил българското общество: „Очаквам да кажете поемали ли сте ангажимент за включване на български военнослужещи в операциите на САЩ и Великобритания в Червено море и Аденския залив. Ситуацията е изключително деликатна и всяко Ваше прибързано изявление или действие е много опасно, защото все още двама българи от отвлечения кораб „Галакси“ са в плен“, обърна се Атанас Зафиров към Тагарев. 

Той припомни, че в Комисията по отбрана военният министър е потвърдил, че България е готова да се включи в такава наказателна операция в Червено море, като предупреди: „Това излага на сериозен риск живота на нашите сънародници. Напомням, че след първите удари на САЩ и Великобритания по позиции на хутите в Йемен преди няколко дни, нашият съюзник в НАТО Испания официално обяви, че излиза от коалицията и се отказва от участие в операцията. Вие поемали ли сте някакви ангажименти и питам – съгласувано ли е това с военното ръководство и с МО?“
 
Цитирайки други скандални думи на Тодор Тагарев за историята и медиите, Зафиров заяви: „Като историк ще Ви кажа – историята наистина се пише от победителите. Но Вие не сте победител – нищо не сте спечелил, дори не сте се явявал на избор, Вие сте министър по едно щастливо стечение на обстоятелствата, но, повярвайте ми  - не за дълго“.
 
Обръщайки се към Тодор Тагарев като към министър на войната, народният представител от „БСП за България“  Борислав Гуцанов попита: „Много ясен и прост въпрос – по чия покана и с каква легитимация посетихте САЩ или това беше някакъв Ваш личен порив да отидете  в тази страна? С кого точно се видяхте? Защото, от интервютата и изявленията, чуваме, че са Ви приели номер 3 и номер 4 в Пентагона, което не звучи сериозно. Едва ли не са Ви подритвали, а това е обидно, не за Вас, а за България и българските въоръжени сили“.
 
Социалистът продължи с въпросите: „Какво точно договорихте? Наистина ли ще идват чужди войски, макар и част от НАТО в България? Дори и по време на Студената война и Варшавския договор не е имало чужди войски в България. Сега, Вие ли ще го допуснете? Кой Ви даде правомощия и с кого го съгласувахте“, обърна се към Тагарев Борислав Гуцанов. Той го призова поне веднъж да даде ясен отговор, иначе идването му в Народното събрание е безпредметно. По думите му – би имало смисъл, само ако е с оставката в джоба.

 

Народният представител от „БСП за България“ Манол Манолов настоя за отговор предприел ли е министър Тагарев при посещението в САЩ действия  за придобиване на възможности за производство на необходимите за бронетранспортьорите боеприпаси от фирми на българския военно-промишлен комплекс. 

„Стана ясно, че това е абсолютно излишно имиджово посещение на министър Тагарев в САЩ, явно с цел личен пиар и трупане на дивиденти, с надежда за оцеляване в предстоящата ротация. Имах някакви надежди, че нещо смислено е постигнато с това посещение, но тези надежди ,се изпариха в хода на изслушването. Точно толкова бързо, колкото ми се изпари и радостта от договорените 6 милиарда в инфраструктурата, които се оказаха един мираж и непремерено говорене пред камера“. Това заяви след изслушването Атанас Зафиров. 

Народният представител бе категоричен, че смисълът на това изслушване е бил не толкова самото посещение, а последващите интервюта и хвърлените в публичното пространство тези, по думите му - и за въпросните 6 милиарда, и за разполагането на чужди войски, и за закриването и цензурата на медии и социални мрежи, и за пренаписването на историята.

Тодор Тагарев не отговори на нито един от въпросите, включително и за участието на български военнослужещи в конфликта в Аденския залив и Червено море. А това въобще не е маловажно, това е изключително опасна тема. Не стана ясно министър Тагарев с какъв мандат ги говори тези неща, водил ли е разговори в САЩ, поемал ли е ангажименти, наясно ли е военното ръководство“, отново подчерта Атанас Зафиров. 

Народният представител от „БСП за България“ постави важен въпрос: „Вместо да си губи времето с посещение в завода в Южна Каролина, военният министър трябваше да се заеме с проблемите около Трета авиобаза, където модернизацията зацикли“, посочи Зафиров. По думите му има оскъпяване на инфраструктурата за приемането на Ф-16, и за това не са виновни военните, а политическото ръководство на МО. „Бяха 300 милиона, сега трябват още 80 милиона и има риск, ако авиобазата не е готова, да плащаме наем на САЩ за съхранение на новите изтребители, тъй като не можем да ги приемем. Министърът обаче мълчи по този въпрос“.

„Не стана ясно, министърът смутолеви – МО водило ли е разговори за разгръщане на противоракетен щит на българска територия? Този противоракетен щит само отбранителни функции ли ще има или и нападателни?“, зададе следващ въпрос социалистът и добави: „Стана ясно обаче, че имаме един силов министър, който е с много опасни разбирания за свободата на словото, свободата на медиите, на социалните мрежи и за пренаписването на историята. Аз съм силно смутен от намерението на министър Тагарев да затваря медии, защото аз така тълкувам думите му по темата с борбата с дезинформацията. Като Ви слушам, г-н Тагарев, Вие сте на път да затворите половината български медии“, обърна се към военният министър Атанас Зафиров и заключи категорично: „Днешното изслушване е още един непоклатим аргумент да поискаме незабавна оставка на този министър и разграничаване на кабинета от опасните му  тези и намерения. Опасна игра играете, г-н Тагарев!“.


Източник: bsp.bg

 


 

Коментари

 • Тагаренко е ходил да провери кой командва в САЩ и още ли са на власт техните хора

  18 Яну 2024 15:07ч.

  Щото напоследък не е много ясно какво точно става край Потомак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  18 Яну 2024 19:12ч.

  Строи ли се спец летището за Ф-ките или ще се базират във Влашко ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Яну 2024 15:32ч.

  оставка на магарев този чиляк няма ли достоинство всичко го обсъждат тои се разхожда безплатно по света уж върши нещо не се ли усеща че не става

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  18 Яну 2024 15:54ч.

  Животинската омраза към Българския министър на отбраната от небългарската путинска шайка БСП радва всеки честен човек.Оставка Тагарев ще даде, когато на комунистите поникнат криле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • теб, специалния

  18 Яну 2024 16:14ч.

  Оттук нататък те чака само тъга и рев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички жълтопаветни задноприводни ги чака тъга и рев

  18 Яну 2024 17:47ч.

  Но също така и глад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  18 Яну 2024 16:28ч.

  фашистката цензура у нас майкопродавците наричат борба с дезинформацията – вече е забранено да говориш, да пишеш и дори да мислиш по начин, различен от този, който са наложили англо-американските им господари...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ния

  18 Яну 2024 16:50ч.

  И след най-тъмната нощ се съмва. Скоро. Да му мислят предателите народни от сглобката. И не само...Няма да има достатъчно място на колесника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А -50

  18 Яну 2024 17:24ч.

  Опасно е да си пета колона на фашистки режим, обявил България за враг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече те е шубе, а? Евроатлантическо предателче такова.

  18 Яну 2024 17:48ч.

  Жив ще те одерат, като паднеш от колесника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЖалкиБезродници

  18 Яну 2024 20:08ч.

  Мисля, че все още не е късно магарето Тодор да направи поне едно добро за България, за което дълго ще бъде помнен, а може и в учебниците по история да се изучава някога - да си върже два метра въже за врата,а на другия край да върже бордюр, и да се хвърли от Аспаруховия мост.Може и без въже, ако е от виедукта над "Рибни вир" на АМ"Хемус".Мога да го заведа до там, защото съм от този край.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи