БСП към министър Тагарев: Застрашавате сигурността на българските военни с договорените от Вас американски бронетранспортьори

БСП към министър Тагарев: Застрашавате сигурността на българските военни с договорените от Вас американски бронетранспортьори

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

С това противозаконно решение опропастявате модернизацията на Българската армия, посочи зам.-председателят на ПГ на социалистите Атанас Зафиров
 
„Най-бедната икономика в Европа ставаме донор на най-богата икономика в света – САЩ.“ Тази констатация направи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна по повод решението за закупуване на бронетранспортьори „Страйкър“ за Българската армия.

Той обясни: „През 2018 г. Народното събрание утвърждава 3 проекта за модернизация на Българската армия. Първият проект е за 8 изтребителя на ВВС, за които вече са платени 2,2 млрд. лв. Самолетите да сте ги виждали някъде в България? Заедно с това, купува се втора ескадрила, когато първата не е дошла и за по-голяма цена, отколкото са купени първите самолети. Вторият приоритет са превъоръжаване на Българската армия - слава Богу, двете фрегати в момента се строят на цена 920 млн. лв. Третият проект е този, който днес се обсъжда – за придобиване на бойни машини за сухопътните войски. Ако ви направи впечатление, цената, която тогава Народното събрание е определила, е 1,22 млрд. лв. В момента цената, която се предлага, е 1,37 млрд., но в долари. Проектът, който е бил заложен от Народното събрание тогава сумарно е за 4,5 млрд. лв. В момента той достига 8,5 млрд. лв. и няма нито една машина в България.“

И се обърна към народните представители: „Вие български народни представители ли сте? Ако някой поне малко милее за България, това трябва да се спре днес. Но вероятно някой е мотивиран да се вземе това решение. Или друг иска индулгенция. По-рано през деня отказахте да дадете 50 млн. за увеличение на майчинството, а сега ще дадете 8,5 млрд. за нещо, което го няма. Не ви ли е срам?
 
Гуцанов припомни, че през 2020 г. са получени 15 оферти за бронетранспортьори, като две от тях отговарят на всички изисквания и са на много по-ниска цена от сегашната.

„Тогава тази американска компания не подава оферта, а европейската дава такава, която е за 1,5 млрд. След което щатската дава 2,7 млрд. – сега, на пряко договаряне с Министерството на отбраната. Г-н министър, Вие ли пуснахте писмото до САЩ, при положение че те не са подали оферта?“, обърна се Борислав Гуцанов към Тодор Тагарев.

Социалистът обясни, че американската техника „Страйкър“ е от 90-те години, морално остаряла и не отговаряща на изискванията, с което се застрашава сигурността на българските военнослужещи.

„Този модел не може да бъде отремонтиран, идва без боекомплект, не се знае къде българските войници ще бъдат обучавани и на каква цена. Като в същото време имаме предложения за машини, които са на 10 години и са на по-ниска цена. Правителството Денков-Габриел, което дойде с претенциите да се бори срещу корупцията, сключва тази сделка на тъмно. Ако сте български, а не някакви други народни представители, не приемайте това решение“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

„Г-н министър, знаете ли какво решение се взима днес – отмяна на решение на 44-ото Народно събрание и приемане на ново решение на НС. Знаете ли, че има такова решение на 44-ото НС? Кимате – знаете. Като знаете, как така приехте миналата седмица решение на Министерски съвет, с което одобрявате договора за бойните машини преди Народното събрание да е отменило старото решение“, обърна се заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров към министъра на отбраната.

„Ако сте чели старото решение, което е закон, знаете ли че там има ценова рамка в размер на 1 млрд. до 1,45 млрд.? А Вие взимате решение за двойна цена. Аз Ви питам: ако някой реши да жали взетото от Вас решение пред ВАС като противозаконно и то падне, кой ще носи отговорност за това? Вие с този противозаконен акт торпелирате ли превъоръжаването и модернизацията на Българската армия? Вие против НАТО ли сте? Защото с това противозаконно решение работите срещу укрепването на нашите колективни бойни способности“, посочи още Зафиров.

Източник: bsp.bg

 

 

Коментари

  • Ваня Григоровна

    09 Ное 2023 16:32ч.

    Развеселява ме бясната злоба на путинските проксита от БСП към министър Тагарев, който има доблестта да е твърдо зад Украйна, както всички честни хора у нас и по света, с изключение на КНДР, Иран, Никарагуа, Венецуела и Еритрея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    09 Ное 2023 16:46ч.

    В статията няма и една дума за Украйна. Темата са многото милиарди, които подаряваме на САЩ за недоставено или остаряло оборудване. Става дума, че за тези милиарди можеше да се закупи от европейски производители (нали сме уж част от ЕС?) по-евтино, по-модерно и налично военно оборудване. Става дума за това, че под предлог, че укрепваме българската армия всъщност наливаме пари в икономиката на САЩ. А това, както всяка друга корупционна практика, води до намаляване на реалните отбранителни способности на България като член на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    09 Ное 2023 16:48ч.

    И зад Израел, нали тъй? Зад всички без България. Краят им идва, но те не са наясно. Покровителите им ще се отърват от тях, както си им е традиция.Гледката ще бъде прекрасна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    09 Ное 2023 17:18ч.

    така е било по време на ВСВ, когато цяла България е в услуга на Хитлер, Германия ни дължи 7 млрд. златни лева, които разбира се опрощаваме, четох че България по време на Живков е дарила 1 млрд. долара на Египет, при социалиста Първанов опростихме 2 млрд. дълг на Ирак, а те не искаха, настояваха да си го платят - изглежда това е национален манталитет, всъщност се сещам че и Турция е платила за самолети преди нас и още ги чака

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    09 Ное 2023 18:08ч.

    Тагарев не е зад Украйна, а е наведен до Украйна, а зад тях е сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jordanka J

    09 Ное 2023 20:04ч.

    Този Тагарев ако има Бог,ще го накаже.Наведена мишка пред американците.Наведена мишка пред украинците.Наглеци.Затова ПП и ДБ го избраха,американците наредиха.Хем ще чопнат няколко милиарда от изстрадалия ни народ,хем пък ни готвят и за пушечно месо,когато наредят.Срам за тагарев.Срам за тези които гласуваха за оръжията.Омерзени сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи