БСП и "Възраждане" сезираха Конституционния съд за оръжията за Украйна

БСП и "Възраждане" сезираха Конституционния съд за оръжията за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентарните групи на "БСП за България" и "Възраждане" внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна, съобщиха от пресцентровете на двете партии. Необходимият брой подписи за такова искане е събран. Под документа са се подписали 50 народни представители - 26 от "Възраждане" и 24 от "БСП за България".

Искането вече е внесено в деловодството на Конституционния съд.

В днешния брой на Държавен вестник е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не бъде обнародван в "Държавен вестник". От "БСП за България" настояваха списъкът да бъде публичен, обявиха също, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Радев оневини служебния кабинет за изпращането на оръжие за Украйна, защото това е било наложено от Народното събрание.

Освен това, според президента, ветото е безпредметно, защото Министерство на отбраната вече е променило текста на ратификацията и предстои промяната да влезе за ново гласуване веднага след Нова година. Тя предвижда всички решения по предоставянето на военна помощ да минават и през парламента.  Предложението е в отговор на критиките, че след ратификацията на военната помощ, решението за бъдещо предоставяне зависи само от Министерския съвет.

"За да се избегнат всякакви противоречиви тълкувания по този въпрос, Министерството на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес, доколкото същото осъществява контрол върху изпълнителната власт", обясни служебният заместник-министър на отбраната Катерина Граматикова.

Предложение в този дух беше направено и от БСП, докато се обсъждаше на второ четене помощта за Украйна. Те поискаха всяко решение да минава през ратификация от депутатите, но на последното заседание на Комисията по отбрана депутатите дори не допуснаха предложението за гласуване. Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев обясни тогава:

"По същество изменя текста на сключения договор. Член 84-ти от Правилника за дейността на Народното събрание и член 85-ти от Конституцията на Република България ясно и категорично казват, че не могат да се внасят предложения, които променят по същество договорите, подложени на ратификация".

До обнародването на решението за помощта страната ни не е изпращала военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, казаха от министерството днес в коментар на твърденията, че българско въоръжение вече се ползва от силите за териториална отбрана на Украйна.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • оръжието

    23 Дек 2022 15:18ч.

    Незвисимо, че БСП и Възраждане сезираха Конституционния съд за оръжието за Украйна, според руските информационни източници, българскотро оръжие вече е тръгнало за Украйна: "Министерство обороны Болгарии начало операцию по доставке оружия на Украину. начальник штаба обороны адмирал Эмил Ефтимов"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Дек 2022 15:36ч.

    "сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно". Логичният извод от това твърдение е, че с международни договори може да се нарушава конституцията и никой не може да го оспори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    23 Дек 2022 17:09ч.

    Логичният извод е че мястото на хора сключващи договори противоречащи на конституцията е в ЗАТВОРА! Сега те са в президенство,правителство,парламент.Най-отгоре на всички норм.актове на държавата е конституцията.Точно както човек извърши нарушение на някой акт си плаща вкл. и със доживотен затвор така и ЧИНОВНИКА /президент,министър,депутат/ следва да си плати.Платата е уредена в Наказателния кодекс.Предполагам в раздел ''Престъпления срещу мира и човечеството''Но скоро не съм го чел.Твърдя обаче ,че тия не са ''коалиция на войната'' те са ОПГ с възможно най-тежко престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    23 Дек 2022 15:36ч.

    Отгоре на всичко и безвъзмездно...след като толкова го желаят да си го платят с партийните субсидии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Дек 2022 15:37ч.

    И да, пропуснах . Браво на БСП и Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фъчкане под присмеха на амбасадата

    23 Дек 2022 15:44ч.

    Гърчове за пред избирателе, на дупета одобрили и Ф16 и подписи за оръжия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    23 Дек 2022 15:50ч.

    Геппаджийницата като цяло и в съставните и части е събрана от окончателно опозорени клептомани, представляващи глутница хиени. Психарите от дб са в състояние на ярък конфликт на интереси, доколкото животът им е вързан към зобането на грантове, сараят ... ами, той битува във върховите образци на света от красота и порции ... каквото и да кажем за него, ще ни надцака с красота и ... порции и ... вярност към Ана Тюркийе. За пп и кирчовците просто се губят думите, там на човек му иде да се разпадне на съставни части от ужас. За най-голямо съжаление към тях се присъедини бодро и убедено лицето, което е известно с това, че е повелител на синергиите. Ярко заявената негативна конотация горе е НЕ ЗАРАДИ ФАКТА, че по предвидения в закона ред са гласували в парламента някаква военна помощ! Това да лежи на съвестта на тези идиоти, които твърдят, че са били с всичкия си, когато са отишли и са гласували за споменатите български "партии". Проблемът е друг. ОПИТАХА СЕ ДА ПРОКАРАТ СХЕМА! Ама не дойдоха при Схемата :)) с щедро предложение за възхитително възнаграждение, ами го направиха по най-глупавия и брутален начин, прокарвайки подписване на празен чек. Сега същите говорят, че те всъщност не искали да измамят парламента и го внасят за гласуване пак. Лицемери! На всички изброени, вече не ви вярвам и за 5 (пет) стотинки. Вие сте позор! Ама и другите хрантутници и безделници там - редовите Members, те също не са по-добри. Бяхме любезно уведомени от медиите, че единици са отишли в секретното деловодство за да прочетат "тайния" списък. Знаете ли какво е обяснението? На някой му е удобно да обясни това с мързел и незаинтересованост. Те са безспорен факт, но Абсурдното е , че това е доброто и позитивно обяснение. А грозната и отвратителна истина е друга. Демонстративно се заявява чрез проявената пасивност, че ВЯРВАТ на ръководството, СОЛИДАРНИ са с правилността, че не искат да получават информация, която е държавна "тайна", че не искат да се бъркат в тематика, в която има намесен висш, чужд интерес! И най-накрая пасивно демонстрират и декларират, че когато утре с допълнение към вече ратифицирания договор, МС сам или под натиск реши да прати ОЩЕ НЕЗНАМКАКВОСИ, те гарантирано ще си скрият главите под мишниците и ще се правят на луди. И така никой няма да разбере ГРОЗНАТА ИСТИНА. Е, този път ги хванаха, но ТОВА НЕ ЗНАЧИ НИЩО! Не трябва да има илюзии по отношение на движещите мотиви и реалните намерения, за другото колай и форма ще се намери! А, ... и Схема също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко точно сте ги описали!

    23 Дек 2022 22:06ч.

    Наистина са жалки хора, а уж са цвета на обществото. "Демократично" избрани, което не значи честно, законно и по справедливи правила за благоденствието на българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!!

    23 Дек 2022 16:05ч.

    Подкрепям! А Радев почна за съветва и КС... морално нечистоплътен човек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябваше да включат в иска пред КС

    23 Дек 2022 16:12ч.

    дали е конституционно да се засекретява списъка на предложените за изпращане оръжия. Във всички други страни помогнали на Украйна този списък е публичен и може да се прочете във вестниците, а у нас дори депутатите в НС не могат според собственото решение на мнозинството в това НС, избрано скоро, в началото на октомври. Който е гласувал за него, също е виновен, както и негласувалите, но против това решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • eй това беше

    23 Дек 2022 16:26ч.

    ако ще чакаме радев да ни затрие.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    23 Дек 2022 16:38ч.

    Браво, обаче е безсмислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    23 Дек 2022 16:38ч.

    Поздравления за БСП и Възраждане! На останалите - помнете имената и физиономиите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Дек 2022 16:42ч.

    Браво! Това е прав път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    23 Дек 2022 16:43ч.

    Радев отдавна се гаври с българската Конституция... явно са му обещали цялата власт, но няма да му се получи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАЩО ЧАК СЕГА, БСП?

    23 Дек 2022 17:02ч.

    Имахте достатъчно време преди да е обнародван. Подписката на Възраждане е от ноември. Игрите на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само това

    23 Дек 2022 18:04ч.

    но БСП не подкрепи Възраждане за да има референдум КОГА да се въведе еврото, Радев също изманипулира по този въпрос, така всъщност подкрепиха мнозинството в НС на Герб, ПП, ДБ, ДПС и Янев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • радеф е американец, не е българин

    23 Дек 2022 17:18ч.

    След като русофоб румен радеф отказа да наложи вето, към "шарлатаните" се присъедини и самият президент на България! Какво имам предвид?! Скандалният про100$$$ к!р0 наруши Конституцията на Република България! И към шарлатанина се присъедини и самият Президент - русофобът румен радеф, който също наруши Конституцията! Двамата нарушиха Конституцията, но и двамата отказаха да признаят вината си! Колко лесно беше русофоб и войнолюб румен радеф да наложи вето, защото това е в правомощията му, но не, той се изяви като конституционалист и започна да обяснява НЕБИВАЛИЦИ, каквито небивалици ръсеше по студията протежето му скандалният про100$$$ к!р0! Допълнение: Русофоб румен радеф се присъедини към "шарлатаните" си и се залепи в коалицията на войната! Заглавието трябваше да бъде: Русофоб румен радеф вече е в коалиция с "шарлатаните"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уточни де, кои "са шарлатаните" или не ти се уточнява

    23 Дек 2022 18:35ч.

    не е ли това почти цялото НС без Възраждане? Кажи че това са Герб, ПП, ДБ, ДПС и Янев, понякога и БСП. Сега ни изтъкваш само вината на Радев, не знаеш ли че сме парламентарна република, а президентът е само за "парлама"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Дек 2022 19:12ч.

    Тц. Няма да уточни. Тва е задачата - да се замъглят и размият мискинлъците на истинските мискини - ПП, Герб, ДПС, ДБ и бастуните. Треба да се повтаря "Радев, Радеф", за да ги забравим. Пък и ноо е яко да се целиш напрао в президента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към Копейкин претенции нямам.

    23 Дек 2022 20:44ч.

    Последователен е и представлява автентично крайните проруски настроени избиратели. Нинова обаче е пълен смях. За 6 месеца министерстване подписа разрешителни за износ на оръжие на стойност милиарди левове с ясното съзнание, че крайното му предназначение е Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С изявленията си от последните седмици другарката просто се подиграва

    23 Дек 2022 20:47ч.

    с интелекта на своите избиратели. Вече съм почти сигурен, че го прави нарочно, за да затрие окончателно бившата компартия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре са направили

    23 Дек 2022 21:53ч.

    Браво! Дано да е добре обосновани и да посочва затаяването на списъка от народа, който е плащал данъците за производството и вероятно е собственик на оръжието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След дъжд - качулка!

    23 Дек 2022 23:38ч.

    Оръжие и боеприпаси отдавна се изпращат (по заповед на щуката / козяк) към окраина. Останалото е Пунта Мара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи