БСП и "Левицата" издигат Ваня Григорова за кмет на София

БСП и "Левицата" издигат Ваня Григорова за кмет на София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Десет леви партии, в това число БСП и "Левицата", застават зад кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на столицата, съобщи председателят на Градския съвет на столичните социалисти Иван Таков заедно с Костадин Паскалев.

"Да, Ваня Григорова ще бъде нашият кандидат. Ние ще имаме наш, автентичен ляв кандидат. Вървим към широка местна коалиция с над 10 партии и коалиции", каза Таков пред медиите на брифинг пред Паметника на Съветската армия, като подчерта, че остават само още няколко съгласувателни процедури. Иван Таков коментира още, че лявата кандидатура на Ваня Григорова ще е в противовес на всички десни партии.

Той все пак направи уговорката, че окончателното утвърждаване на синдикалистката като общ кандидат на левите в София, предстои на 2 септември, когато е градската конференция на БСП-София. Само преди ден обаче заместник-председателят на партията Кристиан Вигенин обаче напомни, че последната дума има Изпълнителното бюро и пленумът на БСП.

Иван Таков коментира още, че лявата кандидатура на Ваня Григорова ще е в противовес на всички десни партии.

Таков и лидерът на "Левицата" Костадин Паскалев съобщиха още, че са провели среща с вътрешния министър Калин Стоянов във вътрешното министерство във връзка със заявки за ескалация на напрежението в четвъртък пред Паметника на Съветската армия, когато отново има футболна среща на "Левски", този път с "Айнтрахт". Поводът за срещата им с вътрешния министър е било нападението на палатковия лагер и чупенето на плочата с надписа миналата седмица.

"Получих уверение от министъра и екипа му, че няма да се позволяват повече провокации на паметника, както и вандалщини, и ескалация", каза лидерът на столичните социалисти. Таков и Паскалев изтъкнали пред Калин Стоянов, че през годините монументът е бил обект на многократни посегателства, но въпреки това не са се предприемали сериозни мерки от институциите.

"С оперативния план на МВР не сме запознати, но ще има достатъчно засилено полицейско присъствие утре. Ние не искаме да създаваме напрежение и да създаваме провокации. Ако е необходимо, ще защитим паметника", каза още лидерът на БСП-София в отговор на въпроса дали представители на двете партии ще бъдат утре пред монумента.

Досега единствената санкция заради паметника получили от БСП-София през март, когато възстановили плочата след поредно посегателство - актът бил от отдел "Строителен контрол".

"Цялата ирония е в това, че собственикът на паметника - областният управител, пък е получил санкция за това, че не е възстановил плочата.

Паскалев допълни, че министърът на вътрешните работи ги е информирал, че вече са образувани две досъдебни производства за посегателството на паметника на 17 август от страна на "Боец". 

Според Паскалев и Таков темата с монумента излиза на преден план, за да не се коментират проблемите с управлението на столицата. "Опитът да се постигне сглобка в столицата е на база на противопоставяне на историческата памет на българския народ, а народ който не уважава историческата си памет, няма бъдеще", заяви Паскалев. 

"Съществуването на някои партии се базира само на войната с един монумент", добави Таков.

"Не знаем за поставяне на оградата, но сме против да се ограничава свободният достъп на хората до паметника", каза още лидерът на столичните социалисти. 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Мунчо

    23 Авг 2023 18:37ч.

    Браво! Много правилно стратегическо решение. И, да, Ваня е боец - мъжко момиче!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • полицията знае кътните зъби на всеки левскар

    23 Авг 2023 18:42ч.

    затова айде няма нужда да се прават на ущипани булки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Авг 2023 19:15ч.

    Ако Възраждане и ИТН, а и всички други извън парламентарно представени партии, коалиции и сдружения също подкрепят Ваня Григорова, тя може и да има шанс... Да видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто бизнес

    23 Авг 2023 19:39ч.

    И аз симпатизирам на българската Моника Белучи. А дано стане кмет, ама........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    23 Авг 2023 20:03ч.

    Никакъв шанс, всичко е подготвено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    23 Авг 2023 22:24ч.

    Най сетне една нормална кандидатура за кмет на София, която да не е трансмисия мафията! Много е хубава, което ще и помогне, но повечето софиянци са тотална щета! Огромен процент от тях са безделници на хранилка на Посолството или отдавна им е "сменен чипа" ( по Сакскобурготски) и надеждата за промяна е доста мижава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    23 Авг 2023 23:26ч.

    Не е стратегическо, просто нямат друго. Стратегическо решение е тия бивши да се самозакрият и вкупом да отидат в Сакар да пасат овце. Ма и за туй не ги бива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А за тия, настоящите

    24 Авг 2023 9:03ч.

    Puppets на Посолството нещо да кажете? Те вкупом да идат при бай Ставри например? С украинския агент Тагаренко, сапунджи Денкоф, генерал Гном и дислектикът Просто начело? Тъкмо каре за белот в килията. Щото за бридж нямат пипе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А праведният антикомунис Василчо Т.

    24 Авг 2023 9:05ч.

    Ще ги наблюдава, щото ако се съди по дискурсивните му практики, той и за белот даже пипе няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи