БСП и ДБ няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС

БСП и ДБ няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

От БСП изразиха уважение към професионализма на проф. Николай Габровски, но няма да подкрепят оглавявано от него правителство. Не можем да подкрепим правителство с първия мандат, потвърди Христо Иванов.

Приемете нашите уважения към Вас, като личност и професионалист, ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от Вас като кандидат за министър-председател - с тези думи лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова се обърна към номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. Срещата беше в зала "Изток" на парламента.

Корнелия Нинова аргументира отказа им да подкрепят  Габровски с това, че той представлява ГЕРБ-СДС, а позицията им по отношение на партията на Борисов остава непроменена през годините. Има възможности за втория и третия мандат, България действително има нужда от стабилност и работещ кабинет, изтъкна Корнелия Нинова.

Николай Габровски, след като в понеделник получи от президента Румен Радев папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, започна днес поредица от разговори с парламентарните сили. Те ще продължат и през утрешния ден в търсене на възможност за подкрепа на кабинет с първия мандат.

 

В тази конфигурация ние не можем да подкрепим правителство с първия мандат. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на срещата на парламентарната група на политическата формация с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски.

„Ако правителство бъде излъчено и вашата мисия завърши с успех, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми по начин, по който и в момента работим с политическата партия, която ви е излъчила. Има широк спектър по теми, по които добре работим и намираме общ език“, отбеляза Христо Иванов. 

Той поздрави проф. Габровски за това, че е ръководен от гражданския си дълг „да помогне на политическата система да преодолее различията в нея“. 

Иванов допълни, че „Демократична България“ има пълното съзнание и разбиране за своята тежест като шеста поред политическа партия в този парламент и подчерта, че днешната среща е начало на възможен разговор за подкрепа по конкретни теми от полза за страната. 

„За съжаление ние не намерихме начин да преодолеем разделенията. Трябва да се променя тонът. Сигурен съм, че всяка от политическата формация е направила усилия в тази посока, но те се оказаха недостатъчни. Надявам се да успеете да промените това, колкото и да е трудно“, обърна се Иванов към кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС. 

Иванов заяви, че от формацията му ще продължат да настояват за работата в конкретни области, свързани с върховенството на закона, сигурността и модернизацията на страната, и бизнес климата. 

Срещите на проф. Николай Габровски днес ще продължат с представители на „БСП за България“ и „Български възход“. Разговорите с останалите парламентарно представени партии ще продължат на 9 декември. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЕС не е монархия!

    08 Дек 2022 14:41ч.

    Нямате признато право да се считате за такава. Така че не се вживявайте в желани от вас пълномощия, които не са ви признати от гражданите на членуващите държави. Те не са ви роби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    13 Дек 2022 9:15ч.

    ДБ ще подкрепят и дявола стига да им се плати достатъчно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи