Брюксел върна плана ни за развитие на земеделието с над 200 забележки

Брюксел върна плана ни за развитие на земеделието с над 200 забележки

Европейската комисия е върнала българския Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 година с над 200 забележки. По плана България очаква над 8 млрд. евро, като документът е огромен - над 1000 страници. Към момента няма яснота доколко сериозни са забележките по плана, като от земеделското министерство предпочитат да цитират отделни позитивини оценки на ЕК за плана. България ще се опита в следващите седмици да даде подробности по поставените въпроси и да убеди експертите в Брюксел, че е спазила изискванията при съставянето на политиката в сектора. 

Новината за отправените забележки се появи преди дни, но до момента не бе потвърдена официално. В интервю за БНР днес заместник-министърът на земеделието Иван Христанов потвърди получаването на коментарите. Междувременно земеделското министерство разпространи и официално прессъобщение, в което споменава получената от Брюксел позиция. Според министерството писмото било 57 страници и с него се поставя начало на "структуриран диалог" с българските власти. 

"Европейската комисия отчита позитивно, че Стратегическият план (СП) на България е базиран на факти за идентифициране на проблемите и взетите решения, както и добре балансиран набор от интервенции, насочени към посрещане на многобройните потребности на селскостопанския сектор и селските райони в България", цитират от земеделското министерство похвален пасаж от коментара на ЕК. В прессъобщението се изтъква още, че получените коментари се анализират и в следващите седмици ще започнат и двустранните срещи със службите на ЕК. "Предстои  работен процес в рамките, на който Министерство на земеделието ще предостави на Комисията цялата необходима допълнителна информация и по целесъобразност ще бъде извършена актуализация на предложения план", изтъкват от ведомството. 

Новината за получените критики бе смекчена и  от председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. “Дали са 200, дали са 300, има някои държави с по 400 забележки - те варират. За всички страни членки има изпращане на такива писма. Те са от 35 до 55 страници,  в зависимост от това доколко имаме детайлни бележки. Самите писма са разделени на две части. Едното е с ключови наблюдения и бележки, а другото е с по-детайлни и по-технически бележки, които тепърва ще се разглеждат на техническо ниво с ЕК и съответните власти от страните членки в следващите месеци”, заяви Боянова пред БНР.

Прозрачността на работата по стратегическите планове за развитието на земеделието през новия период е една от ключовите теми около реформата на общата селскостопанска политика. Европейската комисия вече публикува публично изпратени до държави-членки писма. Забележките към България няма да бъдат публикувани, докато траят преговорите по тях. 

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  26 Май 2022 15:49ч.

  Парите заминават за Украйна. Не се надявайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  26 Май 2022 16:03ч.

  Защо ЕК трябваше да върне плана за развитие с 200 забележки, когато всички забележки можеха да бъдат обобщени в една-единствена - "управляват ви некадърници".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо конкретно разбрахте ли от дописката ?

  26 Май 2022 16:32ч.

  Не разбира се ! Значи нищо добро не ни готвят от евроклоаката. План - как да ни уморят от глад, най-вероятно…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи ималу и по-къдърни ут

  26 Май 2022 16:44ч.

  унуй Пекануту мунче

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  26 Май 2022 17:07ч.

  Брюксел иска план за развитие на земеделието, а нашите им пращат план за крадене парите за земеделието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав сте!

  26 Май 2022 17:56ч.

  В "нашия план" за крадене не са включени и еврокрадците, за това и са го върнали..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европейските не искат да имаме

  26 Май 2022 18:33ч.

  земеделие което ни прави самодостатъчни, а да работим в обслужването, като туризъм. Да си правим еко-пътеки и къщи за гости... И това е от 15 години насам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи