Брюксел проверява коя държава в ЕС колко оръжие е доставила на Украйна

Брюксел проверява коя държава в ЕС колко оръжие е доставила на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Брюксел извършва одит на количеството оръжие, което държавите-членки на ЕС са предоставили на Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия в в отговор на твърденията, че някои столици не са успели да изпратят толкова, колкото са могли.

Военната и финансовата помощ на Запада за Украйна е намаляла през последните месеци, което ограничава способността на Киев да се защитава от руските атаки и да провежда контраофанзивни операции и това предизвика опасения.

Одитът идва в момент, когато Брюксел и Вашингтон се борят да намерят политически консенсус, който да им позволи да подпишат нова финансова помощ на обща стойност около 110 млрд. долара.

Двупартийните разногласия в Конгреса на САЩ попречиха на приемането на пакета за финансиране на Украйна на стойност над 60 млрд. долара, предложен от президента Джо Байдън. Парите са необходими за продължаване на американските военни доставки за Киев.

Дипломатическата служба на ЕС, Службата за външна дейност (ЕСВД), извършва одит на оръжията, доставени от държавите членки след пълномащабното нахлуване на Русия в съседната страна през февруари 2022 г., съобщиха за "Файненшъл Таймс" трима дипломати на ЕС, запознати с плановете.

Целта на ЕСВД е да представи резултатите от проверката на столиците преди срещата на върха на лидерите на ЕС на 1 февруари.

Според един от дипломатите одитът ще разчита на данни, предоставени от държавите членки в отговор на исканията на ЕСВД, които вече са срещнали съпротива от страна на някои държави, нежелаещи да предоставят пълни данни.

Решението за провеждане на проверката следва искането на германския канцлер Олаф Шолц от миналата седмица военните доставки на страните за Киев да бъдат преброени и сравнени. "Планираните до момента оръжейни доставки за Украйна от повечето държави членки на ЕС са твърде малки", аргументира се той.

"Нуждаем се [също така] от преглед на това какъв конкретен принос ще направят нашите европейски партньори в подкрепа на Украйна през тази година", заяви Шолц миналия понеделник.

Коментарите му повториха частни забележки, направени от официални лица от други държави от ЕС относно мащаба на военните доставки, обещани от други държави членки.

Според изследване на Института за световна икономика в Кил Германия е дала най-големите обещания за оръжия в ЕС досега по отношение на стойността. До 31 октомври миналата година тя е поела ангажименти на стойност над 17 млрд. евро, което е около пет пъти повече от тези на Дания, следващия по големина донор.

Макар че забележките на Шолц бяха изтълкувани като упрек към други големи държави от ЕС като Франция и Италия, чиито военни ангажименти са далеч по-малки, публичният му призив за по-голяма прозрачност беше подкрепен от високопоставени служители в Брюксел, които смятат, че някои държави биха могли да предоставят повече оръжия на Киев в критичен момент от конфликта.

Някои страни от ЕС, различни от Германия, особено в източната част на блока, също настояват за разширяване на Европейския механизъм за подкрепа на мира - съвместен фонд, който частично финансира доставките на оръжие за Украйна, за да се увеличат доставките и да се разпредели тежестта на разходите.

Този механизъм, който финансира проекти, свързани с отбраната в трети страни, не е бил подсилван от юни 2023 г., а 27-те държави членки на блока не успяха да се споразумеят за създаването на специална част от 5 млрд. евро годишно за Украйна.

"Трябва да се уверим, че Европейският механизъм за подкрепа на мира е отново в действие и можем да го използваме отново за по-нататъшни траншове за подкрепа на Украйна", заяви високопоставен дипломат от ЕС. Без този механизъм "някои държави членки . ... няма да предоставят никаква военна подкрепа".

Повечето страни членки са "много загрижени да дадат колкото се може повече [военна помощ] за Украйна в тези критични месеци, [на] фронта, където се наблюдава критично развитие", добави дипломатът.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Благ

    16 Яну 2024 15:19ч.

    Да плащаш за собственото си унищожение и унижение - олигифренията и малоумието на европейският "елит" е безгранина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Яну 2024 17:01ч.

    Време е да се опразнят всички складове, за да излезем на първо място !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо чудно точно това да стане

    16 Яну 2024 18:16ч.

    Ако вече не е станало де

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    16 Яну 2024 18:20ч.

    Вече са опразнени и изметени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешници

    16 Яну 2024 15:29ч.

    Пълни олигофрени. Но то джендърщината, жълтопаветщината и гейщината не прощават. А утре може би ще проверяват защо не сме пратили 300-400 000 българи да мрат там? Да се реформират веднага или да се разпускат, защото засега само нанасят непоправими щети на европейските държави. Нещо почнаха да се изживяват като диктатори и съответно краят им ще е като на всеки диктатор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 004

    16 Яну 2024 15:45ч.

    А кога ще провери колко ваксинки са пробутани от семейните фирми на нейния председател на европейските държави. Които са платени от европейските данъкоплатци, а после са унищожени, защото никой не ги иска. Нещо да мецнат по въпроса? Този ЕС се превърна във свърталище на най-корумпираните типове. Но иначе се борят срещу корупцията. Не са те тези, които ще нареждат кой колко да дава и на кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    16 Яну 2024 16:01ч.

    Ще раздават тиквените медали!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Яну 2024 16:01ч.

    финансов одит на ек кои лобира за смъртта в украина кои получава комисионни искаме преговори и мир спрете вече това избиване на млади хора в 21 век

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    16 Яну 2024 16:31ч.

    Одит, анализ, решителна подкрепа, фонд за подкрепа на мир, който купува оръжие и муниции ... тия заслужават, всичките, да изкарат един семинар/практическо обучение, за 3 месеца на терен. да усетят как мирише кръвта, лайната и ужаса на войната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шашо

    16 Яну 2024 17:34ч.

    фашагите от ЕС са в стрес, яко ги тресе, защото има и после, а послето не е каквото го очакваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

    16 Яну 2024 18:58ч.

    Как ли се чувства доня Корлеона - любимата на иван костов приватизаторка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жорко

    16 Яну 2024 19:17ч.

    Леле мале, ако това е наистина думата на годината трябва да се срамуваме , а ние го изтъкваме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи