Брюксел позволи България да плати от бюджета си 61.3 млн. евро на зърнопроизводителите

Брюксел позволи България да плати от бюджета си 61.3 млн. евро на зърнопроизводителите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Брюксел позволи на България да плати от бюджета си 120 млн. лв. помощ на българските зърнопроизводители за щетите, които търпят от войната на Русия в Украйна.

В сряда официално бе съобщено, че ЕК е одобрила държавната помощ от 61.3 млн. евро, която ще се предоставя безвъзмездно и пряко. Уточнява се, че помощта ще е за производители на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед.

Таванът на помощта е до 280 000 евро

Таванът на помощта е до 280 000 евро в зависимост от стопанството на съответния зърнопроизводител. Тя ще се изплаща до края на юни.

Решението на комисията да отпусне допълнителни средства за сектора идва след като земеделските производители у нас излязоха на протести през февруари. Зърнопроизводители и други фермери правиха пътни блокади в продължение на 5 дни, като всеки ден удължаваха негодуванието си с по 1 час.

Предвижда се средствата да бъдат предоставени безвъзмездно и пряко, съобщи БТА. От тази възможност ще могат да се възползват производители на пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед, защото могат да претърпят финансови загуби от затрудненията на пазара, свързани с войната.

 Как ще се подпомагат зърнопроизводителите?

За земеделските стопанства до 3000 дка, подпомагането ще е по 20 лева на декар.

За земеделските стопанства от над 3000 дка и до 6000 дка, подпомагането е 20 лева на декар за първите 3000 дка от площите и по 10 лева на декар за площите от 3000 дка до 6000 дка .

За земеделските стопанства над 6000 дка, подпомагането е по 20 лева на декар за първите 3000 дка от площите с посочените култури, 10 лева на декар за площите от 3000 дка и до 6000 дка и за площите над 6000 дка и до 10 000 дка от стопанството с посочените култури 5 лева на декар.

Максималното подпомагане за ферма при първи и втори транш е до 55 000 лв.

Комисията днес откри онлайн консултации с европейските земеделци, свързани с настояванията им за облекчаване на административната тежест в тяхната работа. Допитването ще продължи до 8 април и съдържа анкета на всички езици на ЕС. Очаква се наесен ЕК да обяви изводите от отговорите на земеделците.

Източници: mediapool.bg, "Труд"

 

 

Коментари

  • Веска

    07 Март 2024 18:26ч.

    България била суверенна държава? А дори не разполага със собствения си бюджет и трябва една крадлива гинеколожка, зависима от хамерика да казва как да харчим собствените си пари. Не за онези, които сме внесли в общата каса на ес и които ги смятат като европейски средства. Гледам една снимка, късето мутрата й стиснал двете ръце и лигите му текат от удоволствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи