Брюксел потвърди за разговор между Фон дер Лайен и Петков

Брюксел потвърди за разговор между Фон дер Лайен и Петков

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пресслужбата на Европейската комисия е потвърдила пред БНР, че председателят Урсула фон дер Лайен и бившият български премиер Кирил Петков са били в контакт, съобщава радиото.

Угочнява се, че двамата са обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред, в т.ч. и подготовката за присъединяване към еврозоната и в зоната за свободно пътуване Шенген.

Повод за уточнението, направено от Брюксел, са разпространените записи от заседание на широкото ръководство на "Продължаваме промяната", в които се споменава и името на Фон дер Лайен.

"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Ролята на комисията е да ги подкрепя в изпълнението му. Явно е, че правилата трябва да се спазват", гласи пояснението на комисията.

Вчера депутатът Радостин Василев обяви, че напуска групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и публикува запис от заседание, на който активисти на "Продължаваме промяната" и депутати спорят за съставянето на правителство с участието на ГЕРБ. Заседанието е било в нощните часове на 21 май, а Василев не е присъствал физически и е направил запис от лаптопа си.

На записа се чува как гласът на Кирил Петков казва:

Днес имах разговор с Урсула, като ѝ зададох точно този въпрос: ако има шанс за правителство, какъв е шансът да ни пуснеш? Тя вика: "За Шенген ви е много голям шансът. За еврозоната трябва да измислите как да заобиколите правилата, в смисъл, да влезете в рамките. Аз ѝ казах: "Може ли да мислим за индексът на инфлация да маха ефекта на Украйна?". И тя вика: "Не ме цитирай, но ще се опитаме да ти помогнем".

Казаното от Петков даде повод на неговите политически противници да определят думите му като международен скандал. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза вчера: "Как се чувстват тези европейски и световни лидери днес? И дали оттук нататък "ще подкрепят" една такава бъдеща евроатлантическа коалиция на омертата, имунитетите и международния скандал? Къде сложихте България на картата за пореден път? На дъното". Според "Възраждане" са водени "разговори за задкулисно унищожаване на българския лев".

Източник: Дневник

 

 

 

 

Коментари

  • Един типичен психопат и една типична психопатка виждаме на снимката

    27 Май 2023 20:10ч.

    Тези хора са болни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се че са болни

    27 Май 2023 20:15ч.

    Това са съвременните мутри, които познавахме от 90-те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    27 Май 2023 20:16ч.

    Площадите са празни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Май 2023 20:42ч.

    Кафенетата - пълни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    27 Май 2023 20:23ч.

    Отвратена съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Европейския им дневен ред за БГ, как да я окрадат

    27 Май 2023 20:52ч.

    в услуга на лудналия ПЕНТАГОН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    27 Май 2023 22:36ч.

    Загрижена, загрижена, колко да е загрижена??? В момента заради нейната загриженост, за ковид ваксините, нямате представа какъв цирк става!!! Като вземем в предвид разследването срещу нея, както и задължително рефрешване за много категории лица, наложено от безумния договор. МНОГО е плашеща нейната загриженост, изразена в намеса във вътрешните /не общностните/ дела!!! Особено формирането на национално правителство!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    27 Май 2023 23:06ч.

    С ръка на сърцето кирЕ признал че не бил винаги прецизен спрямо габарела. Признанието повдига следния въпрос: "Дали кирЕ твърди че преди е славославял габарела, което го прави лицемер или твърди че проблема му не е само в куролацията, но и в неразбирането на разликата между прецизност и акуратност, което го прави още един глупак лъжещ че има нещо общо с Харвард?" Разбира се, освен ако т.н. Харвард не е машина за послушни кретени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PARAGRAF22

    27 Май 2023 23:56ч.

    Мамата...мамата ..,че и лелята..... През 1969 г. известният консервативен интелектуалец Уилям Бъкли казва - "Предпочитам да бъда управляван от първите 400 имена в телефонния указател на Бостън, отколкото да бъда управляван от представители на който и да е факултет в Харвард...".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Квазиакадемика Денков Молеца ( вредител)

    28 Май 2023 1:43ч.

    Редноне Урсула както и Кире да ибеснят в какво си качества говорят и откуде, накъде ? Може шибтв ей така да си говори с бге депуат у да правят уговорки , защо как с какви правимощия са й двамата ??????? С кой и защо преговаря тязи Госпожа ? Кой е Кире ? Това намеса ши е в България и в делата на ЕК ЕС ЕП ??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    28 Май 2023 15:24ч.

    Обаче Брюксел мълчи като пън за съветите за заобикаляне на правилата за влизане в евро зоната. Къде и моралът на фондерлаин??? Къде са евроатлантическите ценности на ЕС?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи