Брюксел отхвърли палестинските критики срещу Фон дер Лайен

Брюксел отхвърли палестинските критики срещу Фон дер Лайен

Ведомството на палестинския външен министър Риад ал Малики отправи критики към председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заради посланието ѝ във връзка със 75-ата годишнина от създаването на Държавата Израел. Снимка: АП.

Говорител на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли обвиненията в расистки изказвания от страна на палестинското външно министерство срещу висшия представител на ЕС, предаде ДПА.

Фон дер Лайен е била "неприятно изненадана от неуместното изявление", заяви говорителят и добави, че Комисията е поискала от Палестинската автономия да изясни "неприемливата реакция". 

Във видеопослание в сряда, с което Фон дер Лайен възхвали 75-ата годишнина от основаването на Израел, се казва, че Израел "буквално е накарал пустинята да разцъфне", което предизвика критики. 

В Туитър палестинското министерство на външните работи обвини Фон дер Лайен, че подрива репутацията на Европейския съюз и се ангажира с "антипалестинска реторика".

Изисквайки извинение, външното министерство обвини председателката на ЕК, че участва в "пропогандистки дискурс", който заличава палестинския народ и "фалшифицира неговата богата история и цивилизация".

В критиките се добавя, че посланието на Фон дер Лайен продължава "расисткото отричане" на бягството и прогонването на около 700 000 палестинци по време на създаването на Израел и Арабско-израелската война от 1948 г. 

Непосредствено след провъзгласяването на еврейската държава пет арабски държави нападат Израел.

Изразът "да накараш пустинята да цъфти" често се използва в Израел като синоним на успехите на страната. 

От гледна точка на палестинците обаче той подсказва, че преди основаването на Израел регионът не е бил нито култивиран, нито населен. 

Говорителят заяви, че Фон дер Лайен само е имала предвид, че Израел прави пустинните райони обработваеми. 

В изказването си след оспорваното споменаване Фон дер Лайен отбеляза, че е видяла промените при посещението си в пустинята Негев миналата година. 

В изявлението се допълва, че ЕС е основният донор на Палестинската автономия и е ангажиран с постигането на решение за две държави чрез преговори.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    28 Апр 2023 20:42ч.

    Готови са пясък да ядат в името на мамона ...................................вместо да послушат какво говорят равините за " другите "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отделът на НАТО по ограбване и държане в подчинение на поробените народи, наричан за краткост ЕС няма репутация

    28 Апр 2023 21:33ч.

    Поробителите нямат репутация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • видяла промените при посещението си в пустинята Негев

    28 Апр 2023 21:35ч.

    А дали е видяла в пустинята Негев пусковите установки на над 100 балистични ракети със среден обсег "Йерихон" , с ядрени глави, които покриват ... тамън цялата територия на Европа ? Или това не я интересува Лайнен ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • соф

    29 Апр 2023 7:58ч.

    Дамата видя ли стената в "ГАЗА".......вече нищо не ни учудва...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Апр 2023 12:38ч.

    финансов одит на ек за ваксините и за траншовете за украина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи