Брюксел иска да докладваме какви руски пари сме конфискували

Брюксел иска да докладваме какви руски пари сме конфискували

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис и управителят на БНБ Димитър Радев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България и останалите държави от ЕС да представят редовни доклади какви руски имоти и парични средства са конфискували в изпълнение на санкциите срещу Русия заради войната й срещу Украйна.

Такъв механизъм за проследяване как се спазват санкциите срещу Русия ще е включен в десетия пакет, по който държавите в ЕС преговарят в момента, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

За да са ефективни санкциите са нужни две неща - политическа воля да бъдат наложени и това да се спазват стриктно, обясни той.

България до момента не е обявила да е замразила или конфискувала имущество и пари на руснаци, които подадат под санкции на ЕС. Според медийни публикации обаче в България има както такива имоти, така и парични средства в наши банки.

Санкциите вече работят и това се вижда. Миналата година при високи цени на енергийните носители Русия е в рецесия. Освен това знаково спряха да публикуват част от макроикономическата си статистика, това само по себе си говори, че тези данни не са добри, коментира още Домбровскис. 

ЕК и служебното правителство заедно са взели решението България да отложи влизането си в еврозоната от 1 януари 2024 за 1 януари 2025 г., каза още вицепрезидентът на комисията. Причината е, че България не може да спази критерия за инфлацията и не го изпълнява с много, добави той. Според информация на "24 часа" българската инфлация е с 4,1% над средната за еврозоната и то дори да се извадят трите държави с най-нисък показател - подход, който бе приложен за Хърватия.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • А квоти и разстрелни списъци с руснаци

  23 Фев 2023 15:26ч.

  няма ли да изискват еврофашугите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  23 Фев 2023 21:51ч.

  Въпрос на време е да поискат имената на руснаците, които сме качили на вагоните за трудовите лагери...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На марионетката (до един от кукловодите, временнен) му е изтече мандата и чака пенсия (или друга синекурна длъжност).

  23 Фев 2023 15:42ч.

  "Русия е в рецесия", казал герой на Достоевски. Да се смееш ли, да плачеш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  23 Фев 2023 16:44ч.

  Първо, ако някой не е чул и разбрал, руснаците винаги се връщат за парите си. Второ, ако Русия е в рецесия, не знам в какво е Западнала Европа. За България въобще няма да говоря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Фев 2023 16:06ч.

  А санкции за дезинформация, защо няма? Че голям наплив ще се получи в ЕК, не можеш се доредиш сред първенците! Аман от джуруляци, дето като се домъкнат у нас, нямат спирка на глупостите, а им дават и ТВ-ефир! Ние тук да не сме нещо остров Тамбукту?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  23 Фев 2023 16:06ч.

  Я марш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имаме ли право да откажем на Русия

  23 Фев 2023 16:20ч.

  ако тя ни изпрати списъци с американски лобисти и агенти на влияние, съответно поиска от нас редовни справки от финансовите ни власти за конфискувано имущество и запорирани сметки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаме.

  23 Фев 2023 16:23ч.

  Ние сме натовска държава и европейска демократична страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига лъга

  23 Фев 2023 16:37ч.

  Вие сте една пиклива колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Натовска държава ли сме?

  23 Фев 2023 16:39ч.

  Кой те е ударил с мокър парцал по главата? По какви показатели сме натовска държава? Да ни набутат за своите интереси да умираме за тях? Какъв интерес има България, да дава синове и дъщери в името на американския пенсионер? Натовска държава сме били!!!!! ...... Натовска прислуга сме! ............... За европейството и за демокрацията, там пък какава мъгла е! .................. Колониална държава сме! Уви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бокотиксомразец

  23 Фев 2023 21:42ч.

  Ние сме фъснята на краварите, не ми се ще да си представя ако те се изпуснат.....! Отрепки нещастни!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • крумчо

  23 Фев 2023 16:30ч.

  На крадецът, наричащ себе си конфискатор, един ден му се отрязват ръцете, така че конфискувайте спокойно и колкото ви душа иска. Ако не вашите ръце, със сигурност на вашите деца и внуци ръцете ще бъдат отрязани. И не питайте кой и как ще го направи. Господ си знае работата. Но понеже вие не вярвате в Господ, та смятате, че ще ви се размине?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако 1989 година някой можеше да види бъдещето?

  23 Фев 2023 16:41ч.

  Дали щяха да скачат на площадите, който не скача, е червен! ..... Егати постановката, та те от първия ден ни направиха маймуни, да скачаме! ..... Айде, скачайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ква рецесия бе, байно! Май е у ястребовата ти човка?!

  23 Фев 2023 16:53ч.

  Санкциите навредиха повече на самия Запад, каза Путин, като подхраниха повишаването на цените и инфлацията. В Русия инфлацията ще се доближи до целевото ниво от 4% през второто тримесечие на тази година. „Като се има предвид положителната динамика на този и други макроикономически параметри, се формират обективни условия за намаляване на лихвите по дългосрочните кредити в икономиката, което означава, че кредитът за реалния сектор трябва да стане по-достъпен“, подчерта Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се омитат всички чужди и наши еврогейцииииот България

  23 Фев 2023 16:58ч.

  Българите, които им плащат простотиите знаят кои са. И сега Шорош пак налива пари в замазнявяне на амозъци и фалшификация на избори, както ФАЩ винаги правят.....Хора, събудете се от комата от последните 33 г.!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • comfortably numb

  23 Фев 2023 17:03ч.

  дума да не става

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  23 Фев 2023 17:47ч.

  Интересно, защо на еврочиновниците не им се МРЕ самостоятелно, а все искат да завлекат някоя колония (макар и привилегирована) като компания на древните умиращи египетски царе в техните гробници???. Въпросът за 3та световна ЯДРЕНА война става все по-актуален, почти като в навечерието на Първата световна, като войната в Украина е еквивалентна на разстрела на Австрийския ерцхерцог . Днес милионите зелени хартийки и нулички и единички в компютрите вече не са съвместими с тоновете бойни глави на междуконтиненталните ракети, и най-вече носимите мултимегатони ядрена мощност на новите монолитни глави на Сармати или подводни Посейдони. Едно време (преди 40 години) Рейган беще направил американска МХ ракета която горе-долу стигаше тогавашната Сатана1 на СССР. Но нея отдавна я бракуваха, а нова се предвижда след ...20 години (ако ги има САЩ тогава) И днешните руски старши военни експерти не страдат от скруполи като по времето на Сахаров: вече е определено, че 3-5 САРМАТски бойни глави с мощност 50Мегатона по разлома СанАндреас ще превърнат Западното крайбрежие на САЩ (ЦЯЛОТО!!!) в това , което стана около Газиантеп в Турция преди 3 седмици, а помощ за изваждане на затрупаните и още по-малко за възстановяване инфраструктурата там НЯМА от къде да дойде. Отделно калкулацията за събуждането на ИелоуСтонския вулкан и резултата върхо Источното крайбрежие, сринатите 100 ядрени реактора с капацитет на Чернобил и вече тръгналата гражданска война бежду БЛМ, ЛГБГИ и остатъците от УАСП индустриалното население... Разни футуролози ни даваха живот до 2050та, но както е тръгнало можем да не доживеем и до 2024та. А за натискащите се за Оня свят спешно - УСПЕХ!!! Ще ги аплодираме, но няма да вървим СЛЕД ТЯХ - можем и по собствен път...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  23 Фев 2023 18:13ч.

  И, как без да се нарушава БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ ще се осъществява подобна конфискация? А ? М ? Празните приказки за евро-"право", неговата приложимост и другите "юридически" алабализми са категорично в противоречие ( относно исканата от България конфискация ) с Конституцията ни и цял куп други закони. А посмейте, де, български предатели !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конфискували?

  23 Фев 2023 18:44ч.

  На какво основание?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • основание

  23 Фев 2023 18:45ч.

  Путин не ми харесва, няма мустаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА КОНФИСКУВА РУСКИ АВОАРИ И МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ!

  23 Фев 2023 18:56ч.

  Това е България, друже. Ние не си дадохме евреите. Ние имаме страх от Бога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  23 Фев 2023 19:31ч.

  ЕС са крадци. Абсолютно всеки е застрашен. По тяхната логика по някаква причина на всеки може да откраднат парите или имуществото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е те за това не трябва да влизаме във еврото- ще ни го отмъкнат както отмъкнаха паричните авоари за 300 милиарда на Русия

  23 Фев 2023 19:56ч.

  По-добре с лев, обезпечен със злато, от колкото на изнудваческо въженце към Брюксел или Вашингтон...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шопски

  23 Фев 2023 20:19ч.

  Сигурни ли сме, че да продължаваме да се натискаме на ЕС няма да ни доведе до мозъчна увреда?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  23 Фев 2023 23:32ч.

  Това са новите стандарти-лъжеш и заблуждаваш, крадеш за куцо и сакато, съсипваш до ще що се докоснеш, чудиш се какви нови простотии да измислиш,създаваш бюрокрация която се размножава с геометрична прогресия и лансираш за управленци тотални идиоти и лакеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KuKu

  24 Фев 2023 7:12ч.

  Валдис в освиенцим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи