Броят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 6200 души

Броят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърли 6200 души

Броят на жертвите от земетресенията в Турция нарасна на 4544, съобщи ДПА. Националният Кризисен център на страната съобщи, че са ранени над 26 000 души.

В съседна Сирия са загинали най-малко 1712 души, а повече от 3749 са ранените, показват данните на здравното министерство и на спасителната организация Бели каски, които отчитат жертвите съответно в контролираните от правителството райони и в районите под контрола на опозицията. 

С това общият брой на убитите в Турция и Сирия надхвърли 6200 души, обобщава БТА.

След земетресението от 6 февруари почвата в Анадола се е изместила с поне 3 метра. Това е в резултат на едно от най-силните земетресения, регистрирани някога в Турция.

Трусът с магнитуд 7,8 , което разтресе Югоизточна Турция и Северна Сирия, беше хиляда пъти по-силно от този в Аматриче през 2016 г. и 30 пъти по-силно от това в Ирпиния през 1980 г.

Той беше последвано от стотици вторични трусове. Засечен е от сеизмографи по целия свят, дори в Гренландия, посочва Датският геоложки институт.

Земетресението е било в силно сеизмичен регион. В него се срещат Източноанадолската, Арабската и Африканската плочи, като първата е затисната от Арабската плоча и изтласкана на запад към Егейско море. Активирал се е един от двата основни участъка, които пресичат Турция - Югоизточният анадолски, който е един от най-активните в Близкия изток, заедно с този на Мъртво море, който пресича Сирия, Ливан, Израел и Йордания. Това заяви председателят на Националния институт по геофизика и вулканология (Ingv) Карло Дольони.

Точно по този разлом двата края на почвата са се раздвижили, пише Italian Post.

"В зоната на максималното движение е имало изместване от поне 3 метра", добавя Доглиони.

Приплъзването е причинено от транспресивно движение, т.е. по протежение на участъка земята се е движила по хоризонтала, при което е настъпила компресия между Анадолската и Арабската плоча.

"Преместването от три метра е първотo ни изчисление, а по-точни измервания ще има веднага щом получим данни от сателитите", отбелязва Дольони.

"В момента разполагаме само с числени модели. Данните се очакват от спътниците Sentinel на програмата Коперник на Европейската комисия и Европейската космическа агенция (ЕКА) и от спътника Cosmo Sky-Med на Италианската космическа агенция (ASI).

Още един български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция. Става въпрос за млада жена, майка на две малки деца. Близките й нямат връзка с нея от момента на труса, съобщи Нова телевизия.

Изчезналата Айлин е на 30 години и живее в една от най-тежко засегнатите провинции - Хатай, казват близките й. "Тя ми е първа братовчедка. Когато чухме за случилото се, веднага й звъннахме, но не вдига. Опитахме да се свържем и с мъжа й, но без успех", каза неин роднина.

Близките на Айлин се надяват проблеми с мобилната връзка в района да са причина за невъзможността да се свържат. 

В Ситуационния център на МВнР е получен сигнал за намиращ се в неизвестност друг български гражданин, който предполагаемо се е намирал в гр. Антакия, информират от Министерството на външните работи.

Посолството на България в Анкара е подало сигнал към Председателството за управление на бедствия и извънредни ситуации. Понастоящем турската страна не разполага с информация за лицето.

Все още се издирва и мъжът с български паспорт, изчезнал в град Искендерун. "Неговите роднини са отишли на място и Консулската служба е във връзка с тях. Има редица хора, които са изкарани от руините от блока му и са настанени в болница. Надеждата е, че той е между неидентифицираните хора в лечебното заведение", каза министърът на вътрешните работи Николай Милков.

Външният ни министър съобщи за засилен трафик по границите ни от турски граждани, чакащи транзитни визи за преминаване - с цел да влязат в Турция и да помагат на близките си там. А заедно с влизащите в Турция, се увеличават и излизащите. Хората бягат и от големите градове, засегнати от земетресението - като Адана.

"Градът е доста обезлюден. Част от хората си отидоха по селата", сподели Еманиул, жител на Адана.

За преживения ужас от първо лице разказва и Сузана. Тя и семейството й днес успяха да се приберат в България, след като преживяват земетресението в хотел в Диарбекир.

"По чудо сме спасени. Токът спря, бяхме принудени на тъмно да търсим стълбите. А навън беше още по-ужасно, чувайки писъците на жени, деца. Всеки тичаше нанякъде. Племенниците на наш близък пострадаха. Единият е в тежко състояние, а другият, за съжаление, почина", разказа жената.

 

Коментари

  • Константин Първи

    07 Фев 2023 20:23ч.

    Църквата Света София превърнахте ли я в джамия? Превърнахте я. Следващият път когато посегнете на нещо християнско си спомнете за отминалия ден 06.януари 2023г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в очакване

    07 Фев 2023 20:29ч.

    По тая логика да очакваме Северна Америка да потъне, задето ЦРУ вербуваха вселенския патриарх, който на свой ред икуменизира православието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Константин Втори

    07 Фев 2023 20:34ч.

    Искал си да кажеш 6 февруари, но не си сбъркал много. Един и същи ди-джей задвижва плочите. А тази плоча от 6 февруари, преди 150 години е заложена, а чак сега и е дошло времето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи