Броят на кандидатите за убежище в Европа е достигнал 6-годишен максимум

Броят на кандидатите за убежище в Европа е достигнал 6-годишен максимум

Агенцията на Европейския съюз в областта на предоставяне на убежище съобщи днес, че броят на хората, търсещи убежище в Европа е достигнал шестгодишен максимум, а сирийските граждани отново са на първо място сред онези, които искат да получат международна закрила, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Агенцията каза, че през септември са били подадени близо 98 000 молби за убежище в 27-те страни членки на ЕС плюс Норвегия и Швейцария, които са известни с общото наименование ЕС+. Хората, които идват в Европа, бягащи от конфликти или преследване, е много по-вероятно да получат убежище, отколкото икономическите мигранти.

Близо 15 500 сирийци официално са поискали международна закрила, а броят на потърсилите убежище афганистанци е 13 700 души. Турските граждани са на трето място с 5 800 кандидатствали за убежище през септември, което е абсолютен максимум за страната, в която ЕС връща обратно мигранти. През септември са регистрирани също рекордни нива на потърсили убежище индийци, бангладешци, тунизийци, грузинци, мароканци и египтяни, съобщи агенцията.

В същото време голям брой хора, бягащи от руската инвазия в Украйна, продължават да се регистрират за статут на временна закрила, което помага да им се осигури краткосрочен достъп до финансова помощ, настаняване и трудоустрояване.

Агенцията каза, че "тези едновременни предизвикателства са изправили националните системи в няколко страни от ЕС+ пред значителен натиск".

Над 1 милион души, повечето от които сирийци, бягащи от конфликта в страната си, влязоха в ЕС през 2015 г., препълниха центровете за настаняване и предизвикаха най-голямата политическа криза в блока в историята му. През есента на онази година бяха регистрирани месечно по около 173 000 молби за убежище, което е почти двойно от стойностите от този септември, посочва АП.

Държавите членки на ЕС все още спорят кой трябва да поеме отговорност за хората, пристигащи нелегално в Европа и дали техните съседи и партньори трябва да бъдат задължени да помогнат за приемането на бежанския поток.

 

 

Коментари

  • Мери

    01 Дек 2022 10:30ч.

    На евроатлантиците щеше да им излезе по-евтино да подпомогнат някакъв по-приемлив живот за тези хора в техните държави, вместо да ги юркат насам. Все по-ясно става, че задокеанските ни "другарчета" са ни взели за мезе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи