Британци купиха "Школо.бг", МОН сезира ДАНС

Британци купиха "Школо.бг", МОН сезира ДАНС

Награда за екипа на „Школо“ за „Стартъп на годината“ 2017 от БАИ: Витан Иванов, Росен Николов, Симен Предов, Александър Стоянов, Любомир Ваньов

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за продажбата на най-голямата частна онлайн образователна платформа в България - "Школо.бг" - на британска компания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

"МОН не е било информирано по никакъв начин за продажбата на „Школо“ на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая", гласи информацията.

Преди два дни от компанията съобщиха, че Джунипър Едюкейшън (Junip er Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, е обявил придобиването на "Школо ООД". От българската компания посочиха, че работят с над 1700 образователни институции у нас.

МОН към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент, уточняват от министерството. "С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи". 

"Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея", подчертават от образователното министерство.

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Явно краварите са ни джиросали на Лондонабад

    17 Яну 2024 14:48ч.

    Тия са с една идея по-изродени изроди. Дано по-скоро на мъгливия Албион се завърне хептархията, този път под формата на седем републики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    17 Яну 2024 16:56ч.

    И какво лошо има, че реномирана британска компания е купила Школо?Ако беше путинска, нямаше да имате нищо против, нали?Америка и Британия са наши съюзници, а русия - смъртен враг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ти разкажа след Денят на Колесника, крадецо на никове

    17 Яну 2024 17:35ч.

    Името ти ще изплува в някоя папка, подхвърлена от евакуиращото се ингилизко посолство. Да не мислиш, че ще ти плащат и пенсия, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симеон

    17 Яну 2024 18:12ч.

    Те купиха цяло правителство , а каво е едно Школо.бг . Сега освен Галя и Блеър се е цанил за съветник . По - добре да закриват това управление и директно да се обръщаме към Лондон и Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    17 Яну 2024 22:08ч.

    Лошото е, че ще се пръкнат още по-големи тъпаци от теб, Su38!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ботев

    18 Яну 2024 2:05ч.

    Su38, Според теб тези които бомбардираха София и по заповед на Чърчил я направиха на картофена нива са наши съюзници а тези дето ни освободиха и ни помогнаха да станем една от най-мощните индустриални държави в света са врагове. Ти ако си мазохист и смяташ за съюзници тия дето те бият и крадат ние не сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чие правителство даде на частна фирма услугата за дигитално училище с чувствителни данни за Националната сигурност на България?!

    17 Яну 2024 14:56ч.

    Чие правителство и кой просветен министър проспа тази чисто ДЪРЖАВНА ОТГОВОРНОСТ за услугата дигитално училище да се даде на частна фирма?! Държавната фирма "Информационно обслужване", кого обслужва, бе?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туземната на чичо САМ колониална администрация

    17 Яну 2024 15:03ч.

    Туземната на чичо САМ колониална администрация формално се нарича и правителство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професорът МишоК.

    17 Яну 2024 15:05ч.

    Държавната фирма "Информационно обслужване" обслужва "ала-бала' изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Петко на Кирча

    17 Яну 2024 16:52ч.

    Тази фирма е спечелила награда за стартъп на годината 2017 и вероятно е получила и парични средства от данъкоплатците. Може би е било схема още от тогава на англосаксите за да я придобият по-късно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички български клиенти на Школо - КЪСАЙТЕ договорите си с тези предатели!

    17 Яну 2024 14:57ч.

    То бива и бива алчност и глупост. Черва ненаситни. Защо държавата е предоставила тази "услуга" на частни дълбоко субективни, както виждаме и с МЕРКАНТИЛНИ интереси индивиди. Това не са българи, а жалки измекяри. Вечен позор. Всички потребители ЗАТВОРЕТЕ тази фирма Школо, късайте договорите с тези полезни идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Британци купиха "Школо.бг", МОН сезира ДАНС

    17 Яну 2024 21:39ч.

    Хехехе, смешно! Фирмицата на новото кметче е напазарувана от американци, Софийска вода е купена от французи, Златото е купено от канадци, Електроразпределението от австрийци, немци и до скоро чехи, Мариците от американци, летищата от немци, здравеопазването от турци, парламента от посолството, армията от американци, трудът на българските роби безценица от всякакви чуждестранни робовладелци наречени още инвеститори, продажбата на храни на дребно от немци и австрийци, та не виждам каква е драмата за някакъв си сайт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чужд коментар за Junpier Education ... от първата статия

    17 Яну 2024 14:58ч.

    Чужд коментар за Junpier Education който обобщава нещата: "Useless company, ruined the education sector, bought out most of the software providers in the education sector using investors money, thinking they can make something great, delusional as they have done nothing but destroy every company they touch, and now the whole thing is a complete mess."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки има глава на раменете си да мисли!

    17 Яну 2024 15:00ч.

    „Безполезна компания, съсипа образователния сектор, изкупи повечето от доставчиците на софтуер в образователния сектор, използвайки парите на инвеститорите, мислейки, че могат да направят нещо страхотно, заблуда, тъй като не са направили нищо, освен да унищожат всяка компания, до която се докоснат, и сега всичко е пълна бъркотия." И какво правим?! Алчност и егоизъм, и лошотия на трета кубична степен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СТАЛИНКА

    17 Яну 2024 16:50ч.

    Зад тези фирми обикновено стоят тайните служби на англосаксите. Така че бъркотията явно е умишлена и друга е целта. Ще дойде време и ще учат децата, че на Шипка са ни помагали британски пияндета и кравари отвъд океана. Вече пренаписаха историята за ВСВ и са главни герои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    17 Яну 2024 20:40ч.

    Колежке Сталинка, то и сега в Плевенската панорама почти целият първи етаж е обзаведен със и излага американски гаубици, картечници и оръдия. Човек, дето се вика, остава с впечатлението, че Плевенската крепост е превземана не от ген. Скобелев, от ген. Грант! Срам и позор за началниците и уредниците там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В очакване на възмездието

    17 Яну 2024 15:02ч.

    Всеки божи ден туземната на Галя от Посолството колониална администрация ни поднася ново предателство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много хубаво, но

    17 Яну 2024 15:06ч.

    вече закъсняло. Базите данни си ги има. Колкото до това: "Чие правителство и кой просветен министър проспа тази чисто ДЪРЖАВНА ОТГОВОРНОСТ за услугата дигитално училище да се даде на частна фирма" - питайте Боко, той знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Филип

    17 Яну 2024 18:23ч.

    Във векът на технологиите ще се окаже ,че предимствата са по-малко от недостатъците. Нашето време не е родило гиганти в науката за разлика миналите векове, когато не са имали образователни сайтове. Сега забравихме да мислим и бъдем творци и откриватели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Red

    17 Яну 2024 15:07ч.

    Има ли неразрешен достъп до лични данни...кой и как ги съхранява...да се назначи незабавна проверка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината

    17 Яну 2024 15:08ч.

    С две думи, "НЯМА ДЪРЖАВА"????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та нали си продадохме тока, водата на по-умни.

    17 Яну 2024 15:10ч.

    Това не е ли информация също? Или сега се сетиха, че сме на колене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    17 Яну 2024 15:31ч.

    Не си продадохме, а кривоустата Йес слагаше подписа си, с решения на дъртия от Мадрид, паси...Срещу това, да влязат в "клуба на богатите", те трябваше да подарят България по части на всяка една държава по нещо. Така дадоха на франция водата, на Германия и Австрия тока и търговската мрежа, ЕРП-тата, операторите...всеки един от ЕС беше удовлетворен с нещичко, за да вдигне ръка с ДА за Бг в ес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    17 Яну 2024 15:15ч.

    От "ала бала избори", до ала бала държава!!! Никой не зачеква темата за "ала бала избори", видите ли. той народа бил проЗ та не гласувал масово и ходел за гъби!!! Аз питам, какво ще се промени при "ала бала избори", ако гласуват 25% или 95%, защо никой не пита за това десетките разбирачи???? НАРОДЕ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз питам, какво ще се промени при "ала бала избори", ако гласуват 25% или 95%

    17 Яну 2024 17:40ч.

    Aко имаш мащаб, примерно, за около 10-15% фалшификации, какво би се получило при 25% гласували и 90% гласували мисля, че ще можеш да си отговориш и сам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да гласуваш означава, че признаваш правото на това НЕЩО, дето членува хем в ЕС, хем в НАТО да се нарича България

    17 Яну 2024 21:04ч.

    Това нещо, дето гаулайтер му е Галя от посолството и май и някоя друга още неизвестна от посолството на Лондонабад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • деса

    17 Яну 2024 15:36ч.

    Видяхте ли ги новите продажници на Школо.Продават бъдещето на децата ни.Ония,от Англия са хитри.Искат да си осигурят най-умните и талантливи българчета.А нашите от МОН уж не знаели.Ала-бала.Добре са знаели те,обаче сега е моментът,нали това правителство си отива,да сринат това,което е останало.Майка си и баща си ще продадат тия безродници от Школо.Годпод да ги накаже.Най-вече главният продажник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Яну 2024 15:42ч.

    Няма какво да се изяснява, не може чужда държава да притежава всички данни на българските училища! Това е престъпление засягащо националната сигурност и се учудвам, че всички се спотайват!?! Скапаните британци да махнат мазните си ръце от България, че вече започва да става АД!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    17 Яну 2024 16:04ч.

    "Школо" да бъде незабавно изведено от държавната образователната училищна система! Държавните училищата и детските градини да на 100% да използват само информационни онлайн платформи, които се контролират от държавните институции. Моментално да се изземе целия масив лични данни от системата на "Школо", като се гарантира, че копия на лични данни няма да останат безконтролно в ръцете на частни фирми и организации! Това е решението и то трябва да бъде приложено ВЕДНАГА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • форумцити мъргинали дет поствати тука си спомниха ка са били тшекий кат са пуказвали кака им Любинка по телавизията на бай Тошо

    17 Яну 2024 16:04ч.

    Сега и англичаните ще ви видят пропутинската мрежа от хабилитирани, разни богослови- дугиновци и сие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • .!.

    17 Яну 2024 16:07ч.

    Алоуууу, Неграмотния, ти къде бе?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гОТОВ ЛИ Е ДРУГАРЯ иванов да намажи моя пищоф

    17 Яну 2024 16:10ч.

    Нали от тази държава дойде Киро дет му свихти паспорта с лика на Кралицата, която е помазана от Госпот във Вестминстер Аби , долни селски жаби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миловидна

    17 Яну 2024 16:24ч.

    Отново съм аз.Кога ли ще ме ударят по главата,при тази цензура.Случайно ли новината за продажбата на Школо излиза сега.Май -не.Имотния скандал на алчните мошеници Кокорчо и Лорер,трябва да бъде заглушен по някакъв начин.И ето ни нов удар по българското училище.От англичаните.И представете си-Тони Блеър щял да ни съветва.За какви пари,на каква цена-никой не ти казва.Ние сме вече разграден двор.Народът стиска зъби. Но нека да не се забравя -че англичани и американци хвърляха бомби върху София,избиха хиляди и разрушиха града.Годината е 1944.Ако не слушкаме,какво става.Още от същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    17 Яну 2024 17:20ч.

    Образованието в частни ръце означава ликвидиране на България....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    17 Яну 2024 17:41ч.

    Мислех че ще я има България поне още 70-80 години. Но темповете на ликвидиране се увеличават. Образованието което и така вече не е това което беше го атакуват от всички страни. Реформират го, коригират го, продават го, а неграмотните стават все повече и повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И. Иванов

    17 Яну 2024 18:16ч.

    То от години базата данни на дактилоскопни отпечатъци се поддържа он-лайн от американска фирма (не даром,а срещу сума в стотици хиляди), а ние се къхарим, че ще изтичат лични данни на деца от "Школо". Кои ли са по-манипулируеми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сбогом на личните данни

    17 Яну 2024 19:38ч.

    каквото и да ви говорят, лични данни ЩЕ изтекат. КОйто има уши да слуша, да ИЗТРИЕ профила си в Школо, и да не го ползва повече. .... Данни изтичат от ВСЯКА банка данни, от фейсебук до НАП преди време, помните ли? ... И досега данните едва ли са били защитени, много бих се изненадал ако банката данни на Школо има прилични пароли....от опит говоря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • група напушени офисни гейове

    17 Яну 2024 20:16ч.

    Прегърнати двама по двама с блеснали погледи. А от крайно левия струи такъв неподправен интелектуален поток, малиййй ! Уау.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Яну 2024 9:00ч.

    Вие, колега, какво - не уважавате неандерталците ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАЛИБАМИР

    17 Яну 2024 20:37ч.

    БРЯ.ТАА.ГАЛЯ БАЯТ.ВЪРТИ КАВАЛЯ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благоизтезар

    17 Яну 2024 20:42ч.

    ГРУПА.ГАЙКИ.ТЪРСЕ ЩИ.БОЛТОВЕ.ЗА СГЛОБКА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво обяснение дадоха Школо.бг защо са се продали на Британия?!

    18 Яну 2024 12:43ч.

    Защо са се продали на чужда държава тези предприемчиви "българчета"?! ВАС ПИТАМЕ НА КАРТИНКАТА - ЗАЩО СЕ ПРОДАДОХТЕ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОИ са СОБСТВЕНИЦИТЕ на Junpier Education ?!?!

    18 Яну 2024 12:45ч.

    Някои знае ли, кои са собствениците на британската компания, която проявява невиждан интерес към компания в далечна, далечна България?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи