Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка

Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка, съобщава Би Би Си.  Крал Чарлз Трети е бил информиран за оставката ѝ, потвърди самата тя на пресконференция на "Даунинг стрийт" 10. 

Британският министър-председател посочи, че не може да изпълни мандата си и се оттегля. Тръс заяви, че ще изпълнява задълженията си докато бъде посочен неин наследник. Изборът за нов британски премиер вероятно ще се състои в рамките на седмица, посочиха запознати, цитирани от Би Би Си. 

Тръс е най-кратко управлявалият британски премиер - едва 45 дни. Тя измести Джордж Канинг, който беше начело на Великобритания в продължение на 119 дни до смъртта си през 1827 година. 

По-рано Лиз Тръс обяви, че подава оставка като лидер на консерваторите, което автоматично означава, че ще има нов премиер на Великобритания, съобщават световните агенции. Тя е премиер на страната от само малко повече от шест седмици.

"Признавам, че в тази ситуация не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия. Затова подавам оставка като лидер на Консервативната партия", заяви Тръс в изявление пред канцеларията си на "Даунинг стрий" 10.

Тръс добави, че ще остане министър-председател на Обединеното кралство, докато не бъде избран приемник за поста ѝ.

Как се стигна дотук?

Лиз Тръс беше избрана за лидер на Консервативната партия на 5 септември и пое премиерския пост на следващия ден. Нейното управление едва бе започнало, когато смъртта на кралица Елизабет Втора доведе до замразяване на политическия живот. Но повратният момент за Тръс дойде, когато на 23 септември тогавашният министър Куази Куартенг обяви своя "минибюджет", който предизвика хаос във финансовите пазари и наложи спешна намеса от страна на британската централна банка в подкрепа на държавните облигации, пише БТА.

Това беше последвано от хаотична партийна конференция, помрачена от обратен завой в данъчната политика и обезсърчаваща преднина в социологическите проучвания за лейбъристите. Куартенг беше уволнен и заменен от Джереми Хънт, който отхвърли почти всички данъчни облекчения, които бяха ключова част платформата на Тръс. Изглеждаше, че ситуацията се е успокоила, но последваха катастрофалните събития от вчера.

Какво се случи снощи?

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман подаде оставка по драматичен начин, като в своето придружително писмо намекна, че се е решила на този ход след пламенна кавга с Тръс относно миграционната политика. Снощи в Камарата на общините се разразиха грозни сцени, след като на депутатите консерватори беше наредено да гласуват "против" предложение за забрана на фракинга, внесено от лейбъристите. Появиха се слухове, че главната отговорничка по партийната дисциплина на торите Уенди Мортън е подала оставка, които след това бяха отречени от "Даунинг стрийт".

Въпреки че засега само малцина депутати консерватори публично са призовали Тръс да подаде оставка, има многобройни спекулации, че десетки от тях са изпратили писма с искане на вот на недоверие до председателя на Комитет 1922. Съгласно правилата Тръс е защитена от вот на недоверие през първите 12 месеца от мандата ѝ, но ако стане ясно, че собствените ѝ депутати не я подкрепят, за нея ще стане невъзможно да продължи.

Какво ще последва?

Оставката на Лиз Тръс ще предизвика произвеждането на нови избори за лидер на партията. Това е нещо, което торите се надяват да избегнат, предвид последиците от надпреварата между Тръс и Риши Сунак, на които от части се дължи настоящата токсична атмосфера в Консервативната партия.

Има възможност Комитет 1922 да приеме правила, съгласно които само кандидати с широка подкрепа от страна на депутатите от парламентарната група могат да бъдат допуснати до изборите, като това на практика ще доведе до излъчването на само един кандидат и избягване на необходимостта от дълга кампания и събиране на гласове от партийни членове от цялата страна. Друг вариант е да се намери кандидат, зад който може да се обедини цялата партия и той да се кандидатира без срещу него да се изправят опоненти, както това се случи с Тереза Мей. Но намирането на такъв кандидат изглежда като трудна задача.


Кои са възможните кандидати?

Сред спряганите за възможни наследници на Тръс са Борис Джонсън – въпреки че той беше принуден да подаде оставка по-рано тази година, Кит Молтхаус, Грант Шапс, Саджид Джавид, Риши Сунак и Пени Мордонт. Министърът на отбраната Бен Уолъс, който е популярна фигура в партията, настоява, че иска да остане на настоящата си позиция.

Излизането на Брейвърман от правителството би могло да я направи фигура, около която да се обединят депутати от дясното крило на Консервативната партия, но е малко вероятно тя да се окаже фигура, около която да може да се обедини цялата партия. 


Източник: бТВ, NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Пешо

    20 Окт 2022 16:10ч.

    Един колега смяташе, че шъ изкара петилетка. Не че и аз познах де ...мислех, че ще изкара барем три месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Окт 2022 21:58ч.

    А Урсула, кога ще подаде оставка? Тя е също такава мисирка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    20 Окт 2022 16:13ч.

    Ох душата! Не можа да се порадва на ядреното копче...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МДДДаааа

    20 Окт 2022 19:48ч.

    Затова пък щеше да умори Лавров като му каза че няма да признае Воронежка област.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    20 Окт 2022 16:13ч.

    Ох душата! Не можа да се порадва на ядреното копче...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миронзо

    20 Окт 2022 16:14ч.

    Тази, ако си пусне брада ще е сладурана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миронзо

    20 Окт 2022 16:16ч.

    Дублирам поста ти, защото си го повтарям наум докато я гледам, ама не съм сигурен, че ще е сладка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    20 Окт 2022 16:24ч.

    С брада ще заприлича на градинско джудже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малцина знаят,, че Лиз Тръст има брада - внушителна, дълга над един лакът. Не я подстригвала от 2014 г. Тогава тя е избрана за екоминистърка в кабинета на Камерън.

    20 Окт 2022 18:25ч.

    Тогава Лиз е на 39 и като страстна екоактивистка дава обет никога да не посяга на вагиналната си джунгла. Вече 8 години тази зона е под строг охранителен режим и не е виждала ни ножица, ни мачете. Растителността в нея е по-заплетена и опсана дори от Амазонскта джунгла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    20 Окт 2022 19:17ч.

    Скандалният английски писател Стивън Фрай описва "брадата" на Лиз Тръс така: "Вълна рунтава и гъста / от чатала - чак до кръста!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долсин

    20 Окт 2022 16:17ч.

    Тази пача няма ли кой да й направи прическа. Прилича на проскубана циганка от Женския пазар във вторник вечер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    20 Окт 2022 16:19ч.

    жалко. а е толкова тъпа, проста и необразована можеше още да изкара

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да й се даде Нобелова награда за икономика

    20 Окт 2022 16:27ч.

    За най-бързото срутване на националните финанси, е предложил Д. Медведев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    20 Окт 2022 16:29ч.

    мисля, че й намазаха кънките здраво без да се усети правейки премиер. който и да го е измислил е доста умен - с кариерата на Трас е приключено завинаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Консерваторите

    20 Окт 2022 16:30ч.

    ще се окажат по–лоши от лейбъристите. Последните искат забрана на фракинга. Лиз не се знае какво иска и не се разбира кой е наредил на пратията й да гласува против забраната. Но, да, когато политиците тръгнат да решават реалните политически проблеми на страната си, внезапно загубват и интерес към Украйна. Животът се връща в нормалността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    20 Окт 2022 16:30ч.

    Бог да пази Британия- нито премиер, нито кралица, нито Джеймс Бонд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    20 Окт 2022 19:00ч.

    Дано не я опази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иване

    20 Окт 2022 19:50ч.

    Да те ЛУПА който те хване. Островните геюве въоръжаваха башибозука. Да беше ходил на училище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    20 Окт 2022 20:20ч.

    Адаша сигурно е от тези новите поколения расли по време на т. н. демокрация, при която в учебниците за турското робство пише, че било "турско присъствие" и затова не знае, че Англия е била най-ревностен съюзник на османска Турция!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    20 Окт 2022 20:32ч.

    без паника,камила паркър боулз им е кралица

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    20 Окт 2022 16:33ч.

    "Уволнена за несправяне с работата!" В.В.Путин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така отминава...

    20 Окт 2022 16:46ч.

    Очаквано сгромолясване, двете с баба Урсула се състезаваха по просташка русофобия. Апропо, по признание на британската страна, вчера британските военни самолети, направили поредната провокация около акваторията на Крим, са били пресрещнати от руски изтребител и покрай тях е изстреляна предупредителна ракета "въздух-въздух".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вчера си прочел новината

    20 Окт 2022 17:00ч.

    "Инцидентът" е от 29 септември

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гоб да бази Притания

    20 Окт 2022 17:19ч.

    Грубият свят на политиката не бе за нежна душа като нейната. Лека й тръс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tumb up

    20 Окт 2022 20:18ч.

    "Лека и тръс" е отлична находка! Почитания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    20 Окт 2022 17:46ч.

    Сега ще има време да изучи добре географската карта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко

    20 Окт 2022 17:57ч.

    Жалко,тая простовата и смешна лелка неиминуемо щеше да докара англосаксите до колапс,което си е чиста победа за славянският свят.Уви,на Албиона се усетиха навреме...Само да не изберат оня продажен и хитър индиец,че тогава ще береме ядове...Тоя е наистина опасен и ще дръпне Индия на страната на империята на злото,знае как...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    20 Окт 2022 18:04ч.

    Няма до дръпне Индия Те индийците от Индия го броят за еничарин вероятно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто МАША

    20 Окт 2022 17:57ч.

    Захарова: Трасс запомнится катастрофической безграмотностью в своей работе

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    20 Окт 2022 18:49ч.

    Още като я избраха, писах, че не става за нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Окт 2022 18:57ч.

    Недолго музыка играла, недолго Лизи танцевала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резултатите от работата на Тръс като британски министър-председател:

    20 Окт 2022 19:12ч.

    1. За два дни работа в офиса тя доведе Елизабет II до гроба. 2. Тя задържа позицията за рекордно кратко време, като подобри предишното постижение почти 3 пъти. 3. Достигна рекордно нисък рейтинг сред премиерите в историята на изчисленията. 4. С нея паундът падна под щатския долар за първи път в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    20 Окт 2022 19:14ч.

    Коя поне става Лиз Тръс или Урсула фон дер Лайен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анобим

    20 Окт 2022 19:16ч.

    Чак се чудя как стана изобщо МП, предвид това, че тя беше причината Русия да постави ядрените сили в бойна готовност март тази година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пиги

    20 Окт 2022 20:33ч.

    Ами по същия начин по който бяха инсталирани имбецилите трюдо кастро, джасиндата, макарончо, бидето, урсулето и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантическа гатанка:

    20 Окт 2022 20:55ч.

    В тръс дойде, в галоп си отиде! Коя е тя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • trassporter

    20 Окт 2022 21:21ч.

    Нещо ми прилича на Маямата от снимката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха, ха, ха, ха, хааааахаха

    20 Окт 2022 21:52ч.

    Хи, хи, хи,хииииииййййй, уй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • киртака

    21 Окт 2022 13:33ч.

    Интересно как го е подала,на тръс или в галоп?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи