Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка

Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка

Британският министър на отбраната Бен Уолъс, изигра ключова роля в подкрепата за Украйна след руската инвазия, който наскоро обяви, че иска да напусне поста си, официално подаде оставка, съобщиха днес от "Даунинг стрийт", предаде Франс прес.

53-годишният Бен Уолъс беше обявил през лятото намерението си да се оттегли от политическия живот след девет години в правителството, четири от които в сферата на отбраната.

"Бях избран за член на парламента през 2005 г. и след толкова много години е време да инвестирам в аспектите на живота, които съм пренебрегвал, и да проуча нови възможности", пише той в писмото си за оставка, публикувано от канцеларията на министър-председателят Риши Сунак, който трябва бързо да обяви името на неговия наследник.

През февруари базираното в Брюксел издание "Политико" писа, че британският министър на отбраната Бен Уолъс даде най-силната индикация досега, че може да се интересува от най-високия пост в НАТО - този на генералния секретар.

Мандатът на настоящия генерален секретар на Алианса Йенс Столтенберг изтича през септември. Говорител на Столтенберг каза, че той не търси неговото удължаване, въпреки че не са взети окончателни решения.

Уолъс изглежда се позиционира като кандидат, след като каза пред Times Radio, че това би било "страхотна работа".

"Обичам работата на министър на отбраната, мисля, че станах най-дълго служилият министър на отбраната от консерваторите преди няколко дни. Това очевидно се отразява на линията на косата и всичко останало. Но като цяло това е страхотна работа", каза Уолъс в началото на годината.

"Но, разбира се, НАТО също е страхотна работа. И генералният секретар на НАТО обяви този уикенд, че няма да поднови мандата си в края на тази година. И разбира се, ще видим какво ще се случи", добави той тогава.

Уолъс ще трябва да преодолее съпротивата на членовете на НАТО, настояващи за жена генерален секретар или някой от Източна Европа. Франция също предпочита кандидат от ЕС да управлява организацията.

Решението изисква консенсус от 30-те членки на НАТО и има множество потенциални кандидати.

 

Коментари

  • Питомен

    31 Авг 2023 14:34ч.

    Явно натискът от горе е голям, за да може Урсулка фон дер Лайнен да я турнат на поста генерален секретар на НАТО/ОТАН. Хем послушна, хем лукава, хем проста. Да ни е честита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !@№$%€

    31 Авг 2023 17:35ч.

    Тоя шмекер го уволниха, защото си позволи да направи забележка на Друсаното Зеле, за неговата прословута неблагодарност! Но, така работи съвременната демокрация, к'во да се прави... Като най-краткия виц по времето на соца: "абе.., а де!" Е, явно пак е актуален. ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крокодила Гений

    31 Авг 2023 14:37ч.

    Тоз бизон ли се изтърва, че UK не е Амазон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    31 Авг 2023 16:19ч.

    Баш. Трябваше да го разжалват и лишат от военно звание и пенсия за подобна откровеност. Как смее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако не Урсула,

    31 Авг 2023 14:38ч.

    Да се замислят за Аналлена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалко...

    31 Авг 2023 14:41ч.

    Нямаше късмета да доживее успеха на знаменитото "контранастъпление" на подопечното си пушечно месо... Заради хатъра му, укроскотовете измираха със стотици хиляди...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    31 Авг 2023 14:52ч.

    Макрон е следващия, те всички щяха да свалят Путин, но паднаха те: - Марк Рюте - мин председател Нидерландия - Борис Джонсън - мин председател на Англия - Лиз Пръц - и тя мин председател на Англия - Марио Драги - мин председател на Италия - Шиндзо Абе - мин председателя на Япония - Кая Калас - мин председател на Естония - Кришанис Каринш - мин председател на Латвия - Кирил Петков - мин председател на Булгаристан - Магдалена Андерсон - мин председател Швеция - Сана Марин - мин председател на Финландия - Британският министър на отбраната Бен Уолъс подаде оставка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асад пък колко западен народ го сваляше

    31 Авг 2023 15:28ч.

    Нито един вече не на линия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    31 Авг 2023 17:17ч.

    Както мъдро е казано: "Който копае гроб другиму, сам пада в него".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    31 Авг 2023 14:55ч.

    Само Урсула притежава достатъчно опит, за да поеме ръководството на НАТО. Тя първо потроши Бундесвера, после ЕС, а сега идва ред и на НАТО... всичко и идва отръки на таз видна гинеколожка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нея напоследък я покриха някъде

    31 Авг 2023 15:52ч.

    Не е много за пред хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    31 Авг 2023 15:07ч.

    Този бастун щеше да побеждава Русия на бойното поле и щеше да връща Крим на 404 ... страхливец и парцал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    31 Авг 2023 17:14ч.

    Е, плъхът, който достави на укронацистите боеприпаси с обеднен уран, напуска кораба... Типична и нормална постъпка за един "достоен" наглосаксонец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    31 Авг 2023 17:27ч.

    Изглежда, че всеки лидер, здрависал се с Напушения Зеленчук, подписва политическата си смъртна присъда. Вече стана тенденция, предвид, че списъкът на пострадалите от смъртоносното ръкостискане се увеличава геометрично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи