Британски семейства са принудени да "търсят убежище" в Макдоналдс, заради непосилни сметки за енергия

Британски семейства са принудени да "търсят убежище" в Макдоналдс, заради непосилни сметки за енергия

"Гардиън": Отчаяните родители използват заведенията за бързо хранене като спешна кухня, баня и дневна

Семейства, които се борят да се справят със сметките за енергия, търсят убежище в "Макдоналдс", като според една благотворителна организация затруднените родители и деца прекарват вечерите си в ресторантите за бързо хранене, разчитайки на обектите като спешна кухня, баня и дневна.

"Хората купуват на децата си Happy Meal за няколко паунда и ги държат на топло вътре. След това се мият и си мият зъбите в мивките и с часове гледат телевизия на безплатния Wi-Fi", казва Матю Коул.

Коул е председател на настоятелството на фондация "Fuel Bank" - организация, която се опитва да помогне на семействата да се справят със сметките си, които в момента се увеличават на фона на бурната инфлация. Реалностите в живота на хората с финансови затруднения са жестоки - родители, които водят децата си в развлекателните центрове, за да ползват душовете без да плуват, други, които се гърчат над чаени свещи, за да нагряват тигани. Екипът на Коул се е опитал да убеди жителите да не горят мебели или дървени палети, за да се стоплят, защото се притесняват, че ще подпалят домовете си, но мнозина смятат, че нямат избор.

Инфлацията може да принуди училищата да намалят порциите или качеството на храната, казва шеф на фирма за хранителни продукти

Първоначално Коул е отговарял за работата с уязвими клиенти kd енергийния доставчик Npower. Бързо осъзнава, че когато клиентите имат проблеми с плащането на сметките, те рядко се обръщат към своя доставчик на енергия. "Това е скрит проблем - ако клиентът спре да плаща, той рядко ви казва защо", казва той.

Вместо това много от 4,5 млн. домакинства, които използват измервателни уреди за предплащане, се "самоизключват", като стоят на студено и тъмно. Фондацията Fuel Bank вече е независима и се финансира чрез комбинация от безвъзмездни средства, публични фондове и подкрепа от индустрията. Тя не разполага със собствени помещения, а се свързва със съществуващите доставчици на хранителни банки и обществена подкрепа, като Trussell Trust и Citizens Advice, имащи 350 обекта в цялата страна.

Тя е помогнала на повече от 500 000 души. След оценка на нуждите им, хората обикновено получават средства по електронен път, които покриват седем до десет дни доставка на енергия. Освен това те получават помощ при разговори с доставчика на енергия и при кандидатстване за други форми на държавна помощ. "Енергийната бедност рядко е единственият проблем. Ако имате проблеми с отоплението, вероятно се притеснявате и за храната и облеклото", казва Коул. През първите три месеца на 2022 г. фондацията отчита 74% увеличение на запитванията спрямо миналата година.

Коул казва, че голямата цел е да се предотврати обръщането на британците, които не разполагат с парични средства, към кредитори с високи лихви. Ръководителите на индустрията вече прогнозират рязко нарастване на лошите дългове, ако ограничените годишни сметки за енергия достигнат 3000 паунда, както някои прогнозират през октомври. Според Citizens Advice средният дълг за електроенергия сега е 1450 паунда, в сравнение с 1330 паунда през 2020 г.

Проучване на British Gas и YouGov показва, че 40% от възрастните в Обединеното кралство ще се затруднят да направят следващото си плащане. Налице са увеличаващи се призиви към правителството да помогне, а доставчиците предлагат известна подкрепа.

Най-големите от тях имат фондове за подпомагане на затруднени хора, които предлагат безвъзмездни средства, а Octopus Energy миналия месец удвои размера на своя фонд до 5 млн. паунда. Джесика Таплин, главен изпълнителен директор на Бритиш Газ Енерджи Тръст - независима благотворителна организация, финансирана от British Gas - казва, че желанието на нейните спонсори да помогнат е "искрено". Миналата година организацията получи 6 млн. паунда финансиране от British Gas, а тази година вече е набрала 10 млн. паунда. Тръстът се е свързал с рапъра Professor Green, за да призове хората да говорят, ако имат дългове за енергия.

Таплин разказва за отчаянието на хората, на които благотворителната организация е помогнала: безработната майка на четири деца, която се страхува да отвори имейлите с фактурите от страх да не посегне на живота си; мъжът от Глазгоу, който се разплаква заради разходите за енергия, докато се грижи за двете си деца в предучилищна възраст; възрастният лондончанин, който цял ден остава в леглото с тревога, ако на изтривалката се появи червена сметка. "В голяма част от случаите е изключително важно да помогнем на хората да разберат каква подкрепа вече е на разположение", казва Таплин.

Джо Гилбърт от консултантската група за сметки за комунални услуги Cubes казва, че домакинствата, които изпитват затруднения, трябва да поискат от доставчиците да не ги вкарват в процедурата, при която се намесват колектори. "Ако се затруднявате да плащате за енергията, която ползвате сега, няма смисъл да създавате план за погасяване на дълга - просто няма да го изплатите", казва Гилбърт - самотна майка, която се справя, след като бяга от връзка, в която е била насилвана.

Доставчиците на енергия могат по електронен път да допълнят предплатените електромери или да изпратят инженери, които да "включат" предплатените електромери, за да дадат на хората допълнителна енергия, въпреки че това е скъпа мярка, която те може да не желаят да предприемат. Но Гилбърт предупреждава: "В действителност вече сме забравили да използваме трикове за пестене на енергия вкъщи, за да ограничим значително сметките. Хората се нуждаят от помощ от страна на правителството."

 

Източник: amp.theguardian.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • атлантически шаран

    19 Май 2022 19:53ч.

    Какво му плащаш за демокрацията и победата на Украина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Май 2022 22:55ч.

    .............. и ако и Темза ги наводни са приключили напълно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    19 Май 2022 20:02ч.

    другаря шваб трябва да ги насърчи, що не виждам, че гадният Путин е виновен - яжте макфок, пасти и прочие, като ви е студено - знаете де, това не е за нег*ри, за милионери бивши е, дугите - инклузивно се съкращавайте - 40 60%, след това ще получите н*гри и заедност, банани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имам лошото усещане,

    19 Май 2022 20:03ч.

    че тази зима и нас ни чака същото. Студ, глад и евроатлантически ценности, а вратите на НС железни. Очевидно е, че цяла Европа ще премине през катарзис и крайната мизерия ще ни сплоти срещу продажните и жестоки политически и корпоративни "елити".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ние така

    19 Май 2022 20:12ч.

    Толкова я закъсахме, че вече спим в Бентлито си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Май 2022 20:18ч.

    А в САЩ се бият за бебешко мляко ако случайно някъде го пуснат в магазините! Западът се оказа едно големо икономическо бунище.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкело

    19 Май 2022 20:23ч.

    Тяхната е лесна, половината могат да се завърнат в родната Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    19 Май 2022 21:15ч.

    а другата половина чакаме на опашки за визи/зелени карти пред посолството на Брацката Савецка РФ(Рашистка Фашагија)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    19 Май 2022 21:15ч.

    В родната им Африка няма да ги приемат. Пък и няма да им дават безплатни купони за храна. Бонус- ще спестят от дрехи и разходи за отопление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти със сигурност чакаш ножа

    19 Май 2022 23:27ч.

    или сатъра, даже ти се дава възможност и за избор (точно по еврогейски). В Русия можеш да влезеш или като лой или като сапун. И пак имаш избор, а? ;-)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жестоко

    19 Май 2022 20:20ч.

    И това е началото, хубавото време свършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карай, като ударим ножа на овцете

    19 Май 2022 23:29ч.

    и слабоумните като оня блеещия от по-горния коментар, все ще устискаме някак си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    19 Май 2022 20:30ч.

    Каква Англия? Шри Ланка е първата държава катастрофирала заради гретенизмите със Зеления преход и Зелено селско стопанство. В момента там е страшно. Пълен колапс. Населението заедно с полицията линчуват политиците по улиците. Луд Макс - бензин няма, ориз няма, ток няма, фалит по дълговете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Шри Ланка никога нищо е нямало

    19 Май 2022 20:43ч.

    Обаче имат много хубав чай. Цейлонски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е, ето картинки

    19 Май 2022 21:22ч.

    https://twitter.com/RadioGenova/status/1523928315429597184 https://twitter.com/RadioGenova/status/1524371946762379264

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Май 2022 22:13ч.

    Кога за последен път сте били в ШриЛанка, та се изказвате толкова компетентно? Както навсякъде и там има бедни и богати. А проблема сега им е газ. Ползват газ в бутилки за готвене. Цената скочи много и почти изчезна. Редят се с дни за да купят бутилка газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Май 2022 20:37ч.

    Англия, като държава, не помага на бежанците от Украйна. Частни хора получиха разрешение да ги приютяват и около 28 хиляди влязоха в Англия. Държаха ги седмица-две и сега ги гонят. По различни причини, включително високите цени. И понеже са “гости” няма предупреждение. В момента в който ги гонят са на улицата. Общините са се хванали за главата. Не знаят какво да ги правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    19 Май 2022 23:27ч.

    Да ги пращат веднага в България, ние сме гостоприемни прошляци ... а простия киро веднага да ги настанява на слънчака в 5* хотели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглосаксофон

    19 Май 2022 21:11ч.

    Пускам сълза. Ша са разплача! Да бегат при родствениците си зад атлантика.. да си сбъдват англо-американската мечта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    19 Май 2022 21:19ч.

    Златният милиард рязко се свива. Всичко е пропорционално и намаляването на човечеството е вече в ход, та ми е интересно на какво се надяват тия с бустер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ст. Л. Костов

    19 Май 2022 21:29ч.

    Тук па ще се изпокарат - едните ще се топлят у доналдс, другите у кафезирените пилета, въпреки че всички са полуидиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    19 Май 2022 21:32ч.

    Всичките социални придобивки Западът ще ги загуби, защото себестойността им става все непосилна. Това ще започне да важи и за индустрията им. Западът изпада в опасна неконкурентноспособност, защото все още робува на мита за бедната и неспособна Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    19 Май 2022 21:50ч.

    Западът от години се стреми да унищожи средната си класа.И явно ще успее!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    19 Май 2022 22:16ч.

    Колко глупости до тук за Запада сте написали! А половината от вас сигурно имат роднини там. Щото е много лошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    19 Май 2022 23:01ч.

    Абе направо всеки който се осмели да каже лоша дума за “Запада” да бъде обявен за путинист и рубладжия, може и печат да му се сложи, за да се знае че е неблагонадежден .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    19 Май 2022 23:11ч.

    Какво общо има това кой къде има роднини за да вижда как стоят нещата и да говори истината?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    19 Май 2022 22:19ч.

    Какво толкова сте се загрижили за англосаксите ?!? Винаги са ни цакали и сега ще ни прецакат! Колкото по-бързо се отървем от запада, толкова по-бързо ще живеем по-добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    19 Май 2022 22:25ч.

    Преди 30 години с каква бързина се отървахме от Русия. Оказа се, че е било за добро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    19 Май 2022 23:34ч.

    @Уилт, зависи за кого е било за добро. Може би за 2-3% от населението, но не и за 2 мил. пенсионери (33% от населението), които в момента живеят с доход под линията на бедност. Това са официални данни на БАН, калкулирани на базата на отчети публикувани в Евростат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе ММ93, Даваш ли си сметка,

    20 Май 2022 2:56ч.

    че написаното от теб изисква QI от 50 нагоре за да бъдеш разбран. На фона на това, какъв шанс има Уилт да те разбере ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    20 Май 2022 7:39ч.

    да дават мирярди на укр бандата имат, а за техните си бедни хора нямат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    20 Май 2022 17:47ч.

    Канада прие закон за евтаназия на бедни, скоро от макдоналдс ще заминават към крематориумите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи