БРИКС се разширява от 5 на 10 страни

БРИКС се разширява от 5 на 10 страни

Четирима от държавните глави на страните от БРИКС плюс руският външен министър Сергей Лавров на срещата на върха на групата в Йоханесбург през август 2024 г., снимка: AP

От днес групата БРИКС от пет членки (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) вече ще наброява 10 членки, предадоха световните агенции. Към БРИКС на срещата на върха на групата, проведена през август в Йоханесбург в Южна Африка, бяха поканени да се присъединят Аржентина, Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. На 29 декември обаче Аржентина отхвърли офертата.

До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно. Китай и Русия бяха ентусиазирани от разширяване на формата, замислен едно време като икономически, но напоследък превърнал се в геостратегически и фактически в противотежест на формата Г-7. Индия и Бразилия бяха по-сдържани по въпроса за разширяването на БРИКС. Решението да бъдат поканени гореспоменатите страни да се присъединят към групата беше плод на консенсус.

От новите членки повечето са от региона Северна Африка-Близък изток. Любопитното е, че две от тези страни са съперници в един и същи регион и това са Саудитска Арабия и Иран. С посредничеството на Китай миналата година те подобриха отношенията си, но все още имат разногласия по редица въпроси. 

БРИКС досега се въздържа да последва примера на Запада да се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна. 

От днес ротационен председател на БРИКС е именно Русия, която ще организира срещата на върха на 10-те лидери на страните членки от групата в Казан на 16 октомври.

През настоящата година в три от първоначалните членки на БРИКС ще има избори - президентски и местни избори в Русия, общи избори в Република Южна Африка и парламентарни избори в Индия, припомнят още агенциите.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • nan

    01 Яну 2024 11:04ч.

    в Аржентина си избраха истински клоун. трагедията там няма край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • палячовщина

    01 Яну 2024 11:14ч.

    Нищо не са си избирали, и там троцинтернът си поставиха назначенец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • троц-дебил

    01 Яну 2024 11:27ч.

    Вие сте пълен глупак. В Аржентина именно троцкистите леваци, които управляваха от 20 години до сега, бяха наритани. Милеи е ултра-тръмпист. Първите му действия са бизнес-ориентирани. Стабилизира песото и го изравни с реалната му стойност. Инфлацията замръзна, и вече тръгва надолу ! Цени в Аржентина падат ! Освободи дребния бизнес, премахва регулации, премахва ограничения за наемане на работа, съкращава раздутата администрация , премахва паразитни министерства - като "Министерство на половото многообразие" ... В момента глобалистите-троцкисти вият на умряло за Аржентина ! Правят опит за протести и цветна революция, досущ като в Сърбия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не знам за аржентинската трагедия

    01 Яну 2024 11:37ч.

    Но трагедията на територията ни е пълна. Учете пущу, урду, турски и арабски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • троц-дебил 01 Яну 2024 11:27ч.

    01 Яну 2024 11:47ч.

    Милей бил ултра-тръмпист? В коя реалност? Милей е либертарианец. Откога Тръмп стана и той такъв? Да не сте препили нощес? :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 01 Яну 2024 11:47ч.

    01 Яну 2024 11:56ч.

    Не е необходимо да еякулирате невежеството си по форумите. Милеи е "либертарианец" в икономически план, той е за СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. А не политически либерал, но ви е простено, тъй като сте езиков невежа. Политическите възгледи на Милеи са десни, подобно на VOX , подобно на Златна зора, на Салвини... Милеи закри министерството на ЛГБТ , забрани абортите след 40-ден /за ужас на сатанистите и плана за Депопулация/, Милеи е за регионални връзки с групата Меркусур, което е повече от нормално за географията на Аржентина... Учете езици драги, пишете подготвен, иначе само словоблудствате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 01 Яну 2024 11:47ч. 01 Яну 2024 11:56ч.

    01 Яну 2024 12:10ч.

    Очевидно еякулацията ви е проблем, щом я употребявате ненамясто. Очевидно тюрлюгювечът от "политически възгледи" на милей ви се е сторил десен. Това е ваш проблем. А това, че закрил намквоси и забранил намквоси, нищо не значи. И понеже вие знаете много езици, в знанието си сте пропуснали да научите, че организацията се казва МеркОсур, а не МеркУсур....но това си е ваш кусур...:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оптимистична трагедия

    01 Яну 2024 12:24ч.

    Най-смешна се оказа хипотезата за "реалната стойност на песото", която тоя окаян клоун бил стабилизирал. Винаги мощно се смея на такъв среднокласов опитомизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лионел

    01 Яну 2024 17:25ч.

    Окаяни клоуни може да са само живеещите на територия, където ги управляват Кире, Плъха, Кокор-педев, Лена Парапетова, Гнома, Мравояда, и разбира се Шишо. Самото живеене в такава клоунска среда ви превръща в клоуни по подразбиране. Каквато "мисля" ви родят тъпите тикви,все е клоунщина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • две страни - една монета

    01 Яну 2024 11:22ч.

    Който си въобразява че БРИКС и Г 7 са врагове, или дори люти съперници, който си въобразява /като мнозина руснаци/ че БРИКС и Г 7 ще станат военни блокове и ще се противопоставят един на друг ... той е голям наивник. ТАМ ГОРЕ , тия които управляват планетата, които контролират ресурсите, които назначават политиците - те винаги имат ДВА ПЛАНА. План А и План Б... И в някои случаи, както с БРИКС и Г 7 , двата плана са задействани едновременно. И създават една привидност за две алтернативи. Но алтернатива няма. Има един клуб с две зали - зала за стари членове и зала за нови членове. Залата за стари членове е запълнена, и сега канят членове в новата зала... /Милеи, ултра-тръмпистът, се усети и отказа изобщо да влиза в Клуба/ . А собствениците на Клуба са едни и същи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обекти, ставащи за (изповедална) консумация

    01 Яну 2024 11:30ч.

    Такава ли е обективната реалност, грижливо описана от още един заинтересован нетривиално разсъждаващ субект? Кой изобщо казваше тъдява, че имало обективна реалност?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • самата истина !

    01 Яну 2024 11:35ч.

    До сега в Аржентина имаха https://www.argentina.gob.ar/generos - "Министерство на жените, джендъра и разнообразието" - УНИКУМ. А сега новоизбраният им президент го закрива. Браво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • философ

    01 Яну 2024 11:44ч.

    Обективната реалност може да бъде задоволително описана само от субекти, познаващи обекта. Субекти познаващи само субективната си реалност в междоушието, могат да описват обективна квази-реалност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • феноменолог

    01 Яну 2024 12:04ч.

    Все пак тая реалност няма как да се самоопише сама, значи толкоз е и "обективна" въпросната реалност. Няма две еднакви гледни точки, колкото и да ги доближаваш и конвенционализираш посредством обичайните си фантазми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    01 Яну 2024 12:17ч.

    Тоя - Милейчик е тотален идиoт. Наистина ли очаква,че затъналите до гуша САЩ и ЕС ще си мръднат пръста за постоянно фалиралата му държава? А БРИКС щяха да изсипят колосални средства там при правилни политики на правителството му. Щяха да я изправят на крака за няколко години - Бразилия, защото са съседи, Русия и Китай - за влияние, арапите - просто защото имат пари и то много !!! Нищо де - може пак да ги поканят - след 30-40 години. А сега се надявам по-скоро да приемат Индонезия и Мексико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милтън Фридмън

    01 Яну 2024 18:06ч.

    Червените чугуни ситуационно припяват на либерастката троцкистка гмеж. Все пак троцкисти и комунисти имат общ исторически генезис. В Аржентина леваците на Киршнер и Фернандес провалиха тотално финансите, от което забуксува и икономиката на Аржентина. Населението изрита леваците в полза на хавиер Милеи, "либертарианец" като икономически възгледи, абсолютен тръмпист като политически възгледи. Антиглобалист и консерватор-изолационист. Нормално е за червените булгаристански чугуни ситуацията в аржентина да е непонятна. Затова и пишат идиотщини. Малко ограмотяване за тях ----------------- „ Няма пари“ се превърна в предизборната кампания на Хавиер Милей, новия президент на Аржентина, чиято цел е да съкрати публичния дълг на страната от около 20 милиарда долара, което е 5% от вътрешния брутен продукт (БВП) на страната. Поради тази причина обяви съкращаването на държавните служители, на които остава по-малко от годинаслужба , намаляване на субсидиите за енергия и транспорт и отмяната на държавната реклама в пресата. Защото има и други медии. Аржентинският министър на икономиката, Луис Капуто, девалвира 50% от валутата: аржентинското песо загуби своята стойност, в този случай спрямо щатския доларът. Тази сряда доларът струва 366 аржентински песо, но след влизането в сила на „лекарството”, обявено от Капуто, доларът има промяна към 800 песо. С други думи, аржентинското песо е на половината, което струваше предиедин ден. Как се отразява тази девалвация на страната? Според Еl Banco Santander, когато една валута губи стойност, така също се следва от загуба на покупателната стойност за гражданите си, защото имат нужда от повече пари, за да закупите едни и същи продукти. Освен това заплатите и надниците, депозирани в аржентински песо, също могат да загубят своята стойност. Без съмнение, в случай на страни, в които туризмът е от голямо значение, промяната се касае и посетителите на страната. Същото се случва с влизащите в страната средстава от чужбина, които увеличават стойносттаси, като по-мощнш валути. Освен това износът се увеличава, защото националният продукт има по-ниска цена спрямоконкурентите. Вносът обаче зависи от цените. Правителството на Милеи реши да девалвира валутата си, за да промени ситуацията с инфлацията в страната. По думите на министъра на икономиката Аржентина се е „стопирала в най-лошия период на своята история “, което е може да доведе до годишна инфлация от 15 000 %. „Тъй като виждаме това в числа, виждаме, че едно мляко става от 400 песо до 60 000 песо в рамките на една година, нашата мисия е да избегнем това бедствие“, обясни Капуто. Разлика между девалвация и обезценяване Както обезценяването, така и обезценяването са концепции представляващи загуба на стойност на една валута.Смята се, че обезценяването се извършва от само себе си—нищо не се намесва, това е продукт на функционирането на пазара, докато девалвацията е резултат на действие на управляващите. " https://as.com/actualidad/economia/milei-devalua-el-peso-argentino-que-significa-para-la-economia-n/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи