Божилов срещу Петков: Шефът на разузнаването не е участвал в спасяването на моряците ни от "Царевна"

Божилов срещу Петков: Шефът на разузнаването не е участвал в спасяването на моряците ни от "Царевна"

"Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е участвал в спасителната операция за моряците от кораба "Царевна", заяви пред БНТ заместник–министърът на отбраната Йордан Божилов. 

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат у дома. 

"Това, което се появи в медиите, за една героична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярно. Министерството на отбраната е подпомагало с анализи Ситуационния център в МВнР, който има основната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безопасно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме", каза Йордан Божилов.

Думите му влизат в противоречие с изявления на премиера Кирил Петков в парламента от 8 април, когато обясни на депутатите, че се провежда военна операция, за която отговаря лично генерал Венев, който е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна. :

 "Да кажа съвсем конкретно. Преди два дни в 9 сутринта имаше утихване на боя и нашата група, която сме организирали, която да ги изведе, беше готова да отиде и да ги вземе. Аз казах, че от страна на София сме готови да поемем старта на тази инициатива, но да преценят на място дали рискът е достатъчно малък или голям за извеждането им, без да им опасност от стрелба. Групата, която трябваше да влезе, каза, че според тях е безопасно. Но при комуникация с капитана на кораба, той каза "изглежда, че в момента не се стреля, но не искам да поема този риск, защото се стреляше през нощта и не мога да съм сигурен... не съм готов да поема риска за моя екипаж в този момент". Така че всъщност откъм организация ние бяхме даже готови да ги изведем, ставаше дума за понеделник сутринта и във вторник сутринта в 9 ч. Молбата на капитана беше "оставете ни тук за момента, рискът според нас е по-голям, отколкото на Вас Ви докладват". Когато имам такъв призив от капитана, аз казах "те трябва да си решат, това е тяхна отговорност, това са техните животи и аз не мога да кажа нищо повече от тук". Искам да ви уверя, че генерал Венев, който лично отговаря за тази операция, е в комуникация и с руската страна, и с украинската страна. Проблемът е, че тези 100 човека са в скривалището - украинските бойци, и координация на ниво командване не е сигурно. Така че дори и украинските главнокомандващи да кажат "дайте зелен коридор само за 10 минути или за половин час", никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено. Така че нещата са малко по-сложни и по-деликатни, но искам да кажа, че буквално следим интервалите почасово и в момента щом видим утихване, групата е готова да ги изведе. Те са 260 метра. Ако отидете на Google Earth, ще видите за какво пространство става дума."

 Така фактически премиерът разкри, че България провежда секретна военна операция, съгласувана и с руската, и с украинската страна, под командването на ген. Венев, за извеждането на българските моряци от кораб в пристанището на Мариупол. И за това премиерът беше критикуван, че е издал държавна тайна.

"Има много ясни правила във военния конфликт и в никакъв случай нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, категоричен бе днес зам.военният министър.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за ситуацията с другия блокиран български кораб - "Рожен", тъй като в момента има прегрупиране и на руските, и на украинските войски. 

Трудно е да се предположи кога ще приключи конфликтът, тъй като към момента не е ясно какви са намеренията на Русия, каза още зам-министърът. Той коментира и потъването на военния крайцер "Москва". 

"Русия има изключително военно превъзходство специално по море. Естествено, потапянето на такъв кораб сериозно ги забавя и, предполагам, обърква плановете." 

На въпрос дали България практически участва във въоръжаването на Украйна чрез европейския фонд за подпомагане на отбраната на страната, Божилов отговори: 

"Този фонд не финансира самото закупуване или предоставяне на оръжие. Ако държавите вземат национално решение за предоставяне на оръжие, тяхната вноска в този фонд съответно ще бъде намалявана. Този фонд не е създаден директно да финансира въоръжаване, неговата идея е да стимулира държавите да вземат това решение." 

МО разговаря с редица държави както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, така и за евентуалното им заместване с други самолети, които да попълнят потенциалните липси до пристигането на първите F-16 у нас. 

"Разговаряме с държави, които имат F-16. Има различни форми на придобиване - на лизинг, на летателни часове. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да защитава българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, има няколко варианта и те не се изчерпват само до Полша", заяви Йордан Божилов.

 

Източници: БНТ, “Епицентър”

 

 

Коментари

 • бандеровка

  17 Апр 2022 22:38ч.

  Всеки ден някой уличава Кирчо в лъжа. Сега би трябвало да уволни тоя зам. министър, че го нарича лъжец. А след като така или иначе България помага на Украйна с вноски в тоя европейски фонд, много по-достойно е да го правим директно, а не да сме единствените в НАТО, които се показват страхливци пред един тиранин. Дано тия дни най-после НС вземе решението, за което са 5 от 7-те партии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "единствените в нато..."

  17 Апр 2022 23:06ч.

  Това не е вярно. Много по-важно е, че това няма никакво значение, т. к. много скоро нито България ще е част от нато, нито това американско чудовище ще съществува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъка и предсмъртна агония на пъклените чеда на Козяк

  17 Апр 2022 22:41ч.

  Почнаха да се лъжат и надцакват един друг. Змията си яде опашката ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И двамата - жалки самозванци

  17 Апр 2022 22:59ч.

  и дилетанти. Марш от съдбовните дела за оцеляването на народа ни, продажници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  18 Апр 2022 0:30ч.

  Рожен не е ли в Одеса?Защо поне моряците не се изведат????Отговора е много лесен!Към днешна дата има 76 блокирани кораба в ''украински'' пристанища.В "'НЯКОЙ'' момент ТЕ ще бъдат унищожени.Или поне част от тях.От украинците но ще е виновен Путин! В кой момент?В който НАТО се почувства силен да се намеси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  18 Апр 2022 0:34ч.

  Може би страха от пряка намеса на НАТО кара Путин да търси начин да приключи конфликта.Но това му желание издава не решимост за използване на ядрено оръжие.Не изключвам в близките 10дни смяната на Путин.По здравословни причини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-OСТАВКА СЪД ЗАТВОР

  18 Апр 2022 0:47ч.

  България в момента е фронтова държава в ядрен риск.В България има ядрени цели.САЩ считат ,че са извън ядрения риск и затова ескалират ситуацията.Дълбоко се заблуждават.Евентуален преврат в Русия ще докара света до ядрената пропаст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  18 Апр 2022 18:21ч.

  Онбашията на военното разузнаване показал на врага гола снимка на предшественика си и спечелил стратегическо преимущество. След като врагът изпопадал от смях, Наш Кирчо спокойно извел моряците от обсадата и собственоръчно ги качил на самолета, без да прекъсва и за секунда координацията с бункера на Зе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жертва на лошо образУвание

  18 Апр 2022 20:49ч.

  Не е напълно ясно на какво точно ги учат в Харвард, но видимо се стига до увреда на личността в емоционален и етичен план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи