Божидар Божанов: Няма да налагаме цензура

Божидар Божанов: Няма да налагаме цензура

Снимка: Борислава Борисова, БНР

Няма да налагаме цензура, няма да бъде блокирано новинарско съдържание, увери пред БНР депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. В предаването "Преди всички" той коментира законопроекта за превенция на дезинформацията. Депутати от ПП-ДБ предлагат редица мерки, насочени към "тролски ферми" и мониторизиране на анонимни сайтове за фалшиви новини. Промените са заложени в Закона за електронните съобщения.

Божанов подчерта, че текстовете са качени, за да бъдат обсъдени, но все още законопроектът не е внесен. Текстовете ще бъдат обсъдени в детайли с депутатите и от управляващите, и от опозицията, за да може всички да се убедят, че цензура няма: "Важно е те да са спокойни, че това няма да се използва срещу тях". 

По думите му, единственото съдържание, което се предвижда да бъде ограничавано, са незаконните реклами. "Даваме правомощия на органите първо да съобщят на рекламната мрежа, която го разпространява, и ако то не бъде свалено или те системно не свалят такъв тип незаконни реклами, да може на самата рекламна мрежа да бъде преустановяван достъпът за 30 дни", отбеляза Божанов. 

Депутатът изтъкна също, че няма да бъдат ограничавани страници и групи в социалните мрежи, в които се разпространява информация, за която се смята, че е свързана с незаконна реклама.  "Това е доста тънък лед и ако тръгнем, на втората крачка ще го спукаме", смята той. По отношение на троловете Божанов уточни, че ще има задължение за социалните мрежи да прилагат редица мерки, за да ги идентифицират. По думите му, ако дадена социална мрежа не изпълнява задължението си, тогава ще има санкции. Според него в момента социалните мрежи не предприемат никакви конкретни действия срещу "тролските ферми". Основният регулатор по темата е Комисията за регулиране на съобщенията, каза Божидар Божанов и добави, че единствената роля на ДАНС е санкционната.  "Платформа с 4 млн. потребители в България, която излъчва ежедневно, си е дейност, свързана с националната сигурност". 

"В законопроекта има мерки, които са в защита на българските онлайн медии, а не които ги поставят под риск", категоричен бе депутатът от ПП-ДБ. 

По думите му, в рамките на предизборна кампания се въвеждат временни задължения, които са свързани с националната сигурност и изборното законодателство. "Задължението за изборния период - големите платформи да идентифицират тролове и да докладват за това", обясни той. 

Интервюто на Илия Вълков с Божидар Божанов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Прицерете се у дама и направете като Магда Гьобелс

    15 Фев 2024 9:15ч.

    Няма друг начин за вас да не сте вредни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очевидец храбър

    15 Фев 2024 9:18ч.

    Та има ли сайт, телевизия или каквото и да е друго средство за информация, в което да не е НАЛОЖЕНА ЦЕНЗУРА ????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    15 Фев 2024 10:17ч.

    Този има доста нездрав външен вид?! Да не би да е учил в помощно училище за бавно развиващи се?! И да не е могъл да го завърши, та е станал политически "експерт" от ПП?! А може и от Брендо-Фарма да го снабдяват със спец-субстанции?! Божанов, чуй какво е казал великият Волтер: "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЕЧЕ Я НАЛОЖИХТЕ! "Няма да налагаме цензура"!

    15 Фев 2024 10:46ч.

    ЦЕНЗУРАТА ОТДАВНА Я НАЛОЖИХТЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо ви е тогава закон за дезинформацията?!

    15 Фев 2024 9:17ч.

    За измамните сайтове, които носят вреди за публиката има други мерки, по други действащи закони? Предатели, платени слуги на чужди недобронамерени интереси срещу българите и България. Презрение и нищо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2019

    15 Фев 2024 9:23ч.

    Вие сте толкова тъпи и верни на световния паразит, че като нищо ще въведете нова вълна цензура след първата му свирка. Впрочем, аз във форума на тоя сайт, който се бара уж за алтернативен, през собствения си ай пи адрес от поне 5 години не мога да вляза. Така че цензура имаме още отпреди официално властта ни да я обяви срещу руските медии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    15 Фев 2024 10:04ч.

    И аз от доста време влизам през VPN. Не мисля, че е политическа цензура. Мен ме блокира заради коментар под интервю с д-р Чавдар Ангелов . Вероятно му е приятел. Сайтът си е негов, може да прави, каквото реши. Все пак -жалко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    15 Фев 2024 14:17ч.

    Сладък мамин, рубладжия, жертва на цензура в Митрофанови вести - хахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На това

    15 Фев 2024 9:35ч.

    малко, сладко, нежно и демократично Гьобелсче даже и в оправданията не му се получава. Нямало цензура да налагат. Що ви е тогава тоя т.нар. "закон" и що в него пише най-вече за спиране в спешен порядък достъпа до разни IP-та и домейни, А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илия

    15 Фев 2024 9:49ч.

    Само аз ли схващам, че горната статия е фейкнюз, бе?! Путин никога не би изговорил такива небивалици. Фалшификат, съшит с бели конци. "Гласове", не ви прави чест да качвате подобни небивалици. Четете ли ги тия глупости преди да ги публикувате?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    15 Фев 2024 11:25ч.

    Та това си е жива намеса. Просто закла Бай Хлопни Дъска !!! Като го чуят в Америка, ще разберат, че Батюшка Цар си прави гаргара с американската администрация. Намигащият алцхаймер бил неговият човек, здораво!! Защото всичко, което съкращава живота на масонския тумор САЩ е добро за света. А дедо Джо е особено ефикасен в това отношение !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Фев 2024 11:48ч.

    Не кради чужди мисли, иначе оправдаваш тази статия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***

    15 Фев 2024 10:12ч.

    Пътят към ада е постлан с добри намерения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    15 Фев 2024 10:17ч.

    За да има Закон за дезинформацията, трябва да има такъв и за информацията. В който подробно и строго сглобката да опише точно коя информация е допустимо да се публикува )) И съответното министерство, разбира се, по гьобелсов тертип. Иначе тоя индивид на снимката е за барем 10 години общ режим само за"прическата" ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    15 Фев 2024 10:18ч.

    Айде, бе! Я виж, корбче плува ли в окото? Приготвяйте се, че народа като дойде със сопите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    15 Фев 2024 10:22ч.

    Никакъв БожиДар не е тоя БезБожанов, а божия напаст! Освен това е мръсен лъжец, който се опитва да прикрие сатанинската си същност под покрова на радетел за "доброто". На такива демагози и последователи на Гьобелс трябва да се дава безпощаден отпор и да бъдат задушавани още в зародиш, защото в противен случай новата диктатура ни е гарантирана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    15 Фев 2024 10:38ч.

    Тоя пич, по някаква случайност, го бях чел преди да стане още министърче, а беше перце от пейката до Паметника на Съветската армия и се пъчеше гордо с някакви рейтинги в stackoverflow. Тогава той беше горд да съобщи, че работел по софтуер за откриване на фейк (мисли?) преди те още да били написани и публикувани (?!?). Та.... правете си сметка с кого си имате работа, тия "закони" (ЗЗФН, Закон за Защита от Фейкнюс) може да се окаже невинна салфетка в двора на хартиената фабрика. Хора, бдете! Ако отдавна не сте заспали завинаги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Жоро

    15 Фев 2024 12:56ч.

    Какъв 'пич' ? Божанов е комплексиран наср.н задник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    15 Фев 2024 13:12ч.

    Айся, от ирония не разбираш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опак човек

    15 Фев 2024 10:47ч.

    Най-добрата приятелка на тези е лъжата. Те са отраснали и възпитани в лъжа. Лъжци са и техните кумири, които сега ги управляват. Когато освободят сайта но Весето Томова от Варна, тогава мога да направя опит да започна да се вслушвам в това, което казват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    15 Фев 2024 10:53ч.

    СБЖ , дето мисирки ги направиха, събра кураж да нарече закона цензура, тоя с рекламите ще се бори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Phoe

    15 Фев 2024 11:02ч.

    Нямало да налагате цензура?! Да, бе, да! Сякаш не ви знаем що за стока сте...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    15 Фев 2024 11:22ч.

    Да, да, ама не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мазно нищожество

    15 Фев 2024 11:34ч.

    В държавата на мафията един хакер и организатор на фалшифицирани избори за благодарност го правят министър за да продължи пъкленото си дело и да прокарва такива мръсотии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • споко бе "ХОРА"!!!

    15 Фев 2024 11:51ч.

    МАХАЛОТО НА ЖИВОТА си "ВЪРВИ"!!!ТАКА НИ Е Zготвила ПРИРОДАТА,ЧЕ ИМА ПЛЮС(+), ИМА и МИНУС(-)!!!ТО и СТРЕЛКАТА НА КОМПАСА има ДВА ПОЛЮСА!!!ВЕЗНаТА Е ВЕЗНА,КОГАТО ИМА ДВЕ "тарелки"!!!МАХНЕШ ЛИ ЕДНАТА,тЯ ВЕЧЕ НЕ е ВЕЗНА!!!ТАКА,ЧЕ И НА ТЕЗ ЩЕ ИМ ДОЙДЕ краЯт!!ТОЙ ИДВА ВЕЧЕ!!!ПРИРОДАТА Е УБИЙСТВЕНО ВЕЛИКА,а ВРЕМЕТО Е НЕПОБЕДИМО!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    15 Фев 2024 12:13ч.

    Още от сега започва с обясненията, на това което би трябвало да е кратко и ясно, но всъщност е нарочно замазано! Щели да се борят с нежелани реклами и тролове! Нямало да има цензура на новините - че то у нас новини няма от къде да чуеш или прочетеш, защото на това дето се лее по медиите му се вика манипулация! Може ли толкова да се гаврите с българите, еничарчета изучени?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Фев 2024 12:14ч.

    Още един плазмодий ... По-жалки боклуци не е имало за 34 г. Лошото е, че тепърва ни чакат още по-големи боклуци !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мм..да

    15 Фев 2024 13:08ч.

    Какъв долен лъжец е този божанов! За да прилага или не цензура е задължително първо да има следене 24/7 повсеместно! Ясно е че в момента го правят, но след това законче следенето ще е тотално. Междувременно му прегледах профилчето в Стаковерфлоу. Странно съмнение се поражда след преглед на 'сложността' въпросите свързани с Java, защото проста справка със справочник на Java дава отговорите на секундата. Да не би 'питащите' да са избрани и уредени.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    15 Фев 2024 13:49ч.

    Ако следваме логиката на този фашист, нека си спомним какво казваше по времето на ковид - няма да затварят и да забраняват. Просто щели да дадат избор на хората или ваксинка или всеки ден тестове. По мнението на този това не било забрана, а напротив - давали били избор на хората, да си изберат. Или всеки ден по 30 лв за тест или ваксинка - избирайте. Та и по темата за цензурата така. Уж е само за рекламите, ама май няма да е баш само това. И няма да са само медии. А пък троловете ще са всички, които не пишат с истинското си име и прочее, но щели да ги блокират по (ИП) адрес.. Грам не му вярвам на този човек. Той говори на друг език, на измамен език с постоянно сменящи се понятия. На новоговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    15 Фев 2024 14:15ч.

    Наложете руските закони върху рубладжиите, за да разберат за какво иде реч. То и руски пенсии в рубли не е лошо да им давате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политкомисар

    15 Фев 2024 14:18ч.

    Простичко е - когато си използваш мозъка лесно ще отсееш вярната информация от пропагандата. Когато друг решава вместо теб, това си е най-мракобесна цензура, без значение как точно я наричат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    15 Фев 2024 16:04ч.

    Според този нещастник, ние тук всички, които не сме с имената си, сме тролове и следва да ни спрат достъпа до интернет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи