Бойко Борисов на срещата с ПП-ДБ: Имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим

Бойко Борисов на срещата с ПП-ДБ: Имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първият извод от тази среща е, че имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим, заяви Бойко Борисов пред "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Лидерът на ГЕРБ се присъедини по-късно към разговорите в зала „Запад“ на парламента между кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, като обясни, че не е от неуважение, а за да види дали в ГЕРБ има хора, които могат да водят преговори.

Нашият голям проблем е, че все още си нямаме доверие, отговори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Добрият тон също е и европейски тон. Считам, че сред вас има хора и в името на България може да се направи добър кабинет, изтъкна Борисов. 

Преспете още веднъж, помислете. С контактите и връзките, които имаме всички, за дни, седмици, месеци ще изведем България на коренно различно ниво, убеден е лидерът на ГЕРБ. След това ще намерим решение – добро, лошо, допълни той.  Мисля, че по-лошо през тези две години от служебните правителства няма, добави Борисов. Ще проиграем голям шанс, не се заблуждавайте, че избирателите ни предпочитат избори или други формати, предупреди той. Имаме шанс – Планът за възстановяване, еврофондовете, с нашия капацитет да свършим задачите, посочи още Бойко Борисов. 

Кирил Петков отговори, че в една нормална държава се водят разговори за приоритети, а не за места, далавери, корупция. Искахме да демонстрираме в този разговор, че, за да могат едни решения да се вземат, трябва да имаме реалната информация не само на хартия, а какъв е човекът зад тях, подчерта той. Още веднъж припомни, че ПП-ДБ имат решения на националните си органи да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС.

"Вярвам, че заставаме един пред друг с ясното съзнание за отговорността, която носим пред България. Само с диалог може да се гради доверие между партньори. Предизвикателството сега е да водим такъв диалог, който да изпълни със съдържание думите амбиция, авторитет, ангажимент. Съставяне на работещо правителство е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско правителство с ясни цели за постигането му", бяха първите думи на Габриел към ПП-ДБ.

Тя изложи десетте си приоритета, с които запозна вчера ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ и заяви, че предизвикателството е да се води такъв диалог, който да изпълни със съдържание трите „А“, които ще бележат кабинета „Габриел“ – амбиция, авторитет, ангажимент. Препотвърди и, че първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в неин кабинет, ако се стигне до такъв, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Акцентира и върху важността от овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията и др. 

Габриел сподели, че между двете коалиции има много теми с допирни точки. "Виждам възможност за екип "България", с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг", допълни тя.

На свой ред съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков благодари за поканата за разговори. Той каза, че са запознати с десетте точки и са ги прегледали внимателно. "Виждаме, че много от нашите приоритети в общата програма, са заложени в тези десет точки", коментира той.

Двете политически формации започнаха обсъждане в детайли на отделните точки и компоненти от програмата на Мария Габриел. 

"Всички сме загрижени за състоянието на държавата и всички искаме да преодолеем политическата криза, дано успеем", каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов и попита каква ще е политиката на бъдещо нейно правителство по отношение на военната помощ за Украйна. Габриел отговори, че държи на пълна солидарност с Украйна.

Десислава Атанасова допълни, че в комисията по отбрана ще бъде изслушан министърът на отбраната по отношение изпълнението на решението на НС за военна помощ за Украйна.

"Благодаря ви, че изпълнявате своя граждански дълг", обърна се към Габриел Христо Иванов и изрази надежда, че ще се говори за съществена реална промяна в прокуратурата, а не един да бъде сменен с друг.

"Въпросът е не да сменим една фасада с друга, а да има промяна в дълбочина", заяви той и попита какви са намеренията на ГЕРБ-СДС за промяна в Конституцията.

Габриел заяви, че правила и прозрачност са ключови думи. "За мен е важно да продължим да говорим за конституционна реформа, но трябва да излезем от порочния кръг. Вие сте фин познавач на съдебната реформа, затова търсим подкрепа, за да може да се осъществи, защото тя не може да се осъществи от една политическа сила", посочи кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Срещата идва, след като ден по-рано разговорите между двете коалиции пропаднаха. ПП-ДБ не се явиха на вчерашните преговори заради отсъствие от страната на Кирил Петков и Асен Василев, което стана повод за престрелки между представители на формациите.

Асен Василев коментира, че дълги години средствата са отивали при малък на брой хора. "Ние ползвахме европейския модел, за да може всички хора и фирми да имат достъп достъп до евросредства. Габриел заяви, че не би толерирала никакви корупционни практики. "Не мисля, че един човек трябва да казва какво да се случва. Важно е да има уважение, би ми се искало да запазим добрия тон", заяви Габриел.

Последва размяна на реплики между двете преговарящи групи, основно по темата за бюджетния дефицит.
 

Източници: БТА, dariknews.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Като например "Евроатлантически приоритети" ли?

    12 Май 2023 19:35ч.

    Утвърждаване на джендерастията и джендерастите? Поправителен изпит на следващата ПЛАНдемия - увеличаване на боройката наваксиносани и убити от ваксините, за да има за какво да ви похвалят "началниците" ви като им докладвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойко Борисов на срещата с ПП-ДБ: Имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим

    12 Май 2023 21:10ч.

    Ама разбира се бе, като се съберат заедно перфектни лъжци и шарлатани с изпечени мафиоти, това е страхотна комбинация! ….”До всяко ….същество да застане още едно и само си викам Дано!”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    12 Май 2023 19:35ч.

    За дни, седмици, месеци щели да изведат България на коренно различно ниво!?! Боже, прости им! 33 години извеждат само себе си. България и мнозинството българи тънат в мизерия и нищета. Най-доброто доказателство за некадърността на изфабрикуваните политикани е демографската катастрох.фа и състоянието на заобикалящата ни среда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Май 2023 20:52ч.

    "За дни, седмици, месеци щели да изведат България на коренно различно ниво!?!: Надскочиха и Симеонча Кобурготски . Той поне обеща да оправи за 800 дни. Последно Европата му присъди 3 000 000 000 лева за горите около Рилския манастир. Тази скумрия какво ли ще отнесе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    12 Май 2023 19:53ч.

    Бацко изведнъж получи просветление. Явно е видял дебелия. Сега трябва много да се внимава с този коварен разбойник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еднакви сте

    12 Май 2023 20:00ч.

    И служите на една и съща държава. Лошото е, че не е която трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    12 Май 2023 20:10ч.

    Жалък баце, много жалък! За да си спаси задника от американско разпорване унижава цялата си парламентарна група! Пълзи пред кировците и кокоровците! Готов е на всякакви отстъпки, само и само да изпълни заповедта от Козяк! Готов е и предаде този, който го пазеше безпрекословно през всичките години, само и само да се спаси от гнева на американските си господари! Предателите никой не обича!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А какво да прави?

    13 Май 2023 0:23ч.

    След ареста и обиска го стиснаха здраво за топките и сега няма мърдане. Сега е по-голяма американска подлога и от тези от ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме толкова много пари за усвояване"

    12 Май 2023 20:13ч.

    общи неща, че е грехота да не ги свършим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутковците на Киро и Кокоро

    12 Май 2023 20:17ч.

    Тиквата се промени! Неузнаваем е! Готов е за Промяната! Готов е да чегърта Гешев! Готов е, ако му наредят господарите, да изчегърта и себе си! Само и само да си спаси задника си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    12 Май 2023 20:36ч.

    1. крадене; 2. общи господари и 3. ще ги вършат, докато не ги увършат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    12 Май 2023 20:53ч.

    Общото е несъбраният ви багаж. Съберете го, и хващайте екопътеките - кой към Канада, кой към панделата, кой към цеха за европалети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ббббб

    12 Май 2023 21:12ч.

    Общите неща, които да свършат: да ни въвлекат във войната в Украйна, еврото, шенген, Истанбулската конвнция, да откраднат парите по прословутия план за възстановяване! Дума няма за инфлацията, доходите, образованието , децата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Май 2023 22:16ч.

    "За дни, седмици, месеци щели да изведат България на коренно различно ниво!?!: Надскочиха и Симеонча Кобурготски . Той поне обеща да оправи за 800 дни. Последно Европата му присъди 3 000 000 лева за горите около Рилския манастир. Тази скумрия какво ли ще отнесе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Препоръчвам

    12 Май 2023 22:26ч.

    Да си изтеглите този селски комедиен пазарлък тип "криворазбраната цивилизация", и да си го пазите за внуците. Да знаят как едни тарикати, 45 години са лъгали с демокрация, а управлявали с добрия стар "тоталиризъм", и потомствени милиони. Бог не обича лъжците, прелюбодейците и крадците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Май 2023 22:30ч.

    Атанас Атанасо е най-вредния човек за България ,долен войнолюбец. но ще играе казачок. Тези които, са около Френската Снаха, я гледат с надежда, но не вярват, че е нещо повече от тях. Дълбоко в себе си не я признават за авторитет. Надяват се, че може да стане чудо. Няма да има редовно правителство и това е най-доброто за България!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Май 2023 22:58ч.

    Имах търпението да изслушам и да преценя жестовете и погледите на участващите в срещата. Два са основните въпроси: Истанбулската конвенция и войната срещу Русия. И двете водят до смърт. Не бива тези хора да вземат властта. Те не са нормални хора!!! Въпросът за Каскета е отвличаща маневра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи