Боян Чуков за Шенген: Почерпиха ни със захарен памук, пуканки и газирана вода, а кабинетът ще го отчете като голям успех

Боян Чуков за Шенген: Почерпиха ни със захарен памук, пуканки и газирана вода, а кабинетът ще го отчете като голям успех

Интервю на Петър Волгин с Боян Чуков за предаването ''12+4''

"България да не би да е страна-инвалид в ЕС? С какво сме по-лоши от останалите държави? Останалите така ли ги приемаха – едното дотук, а след това ще изчакате за другото. На мен това ми прилича като предновогодишна почерпка със захарен памук, пуканки и газирана вода – дават ти нещо, но то не е кой знае какво". Това коментира пред БНР международният анализатор Боян Чуков по повод потвърденото от премиера Николай Денков, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство първоначално по въздух и вода. По-рано румънски медии обявиха, че това ще стане на 31 март, а през цялата нова година ще се водят преговори и за контрола по сухопътните граници, който да отпадне през 2025 година.

"Не съм убеден, че 2025 г. ще се случи това, което очакваме вече толкова години. Тук въпросът не е технологичен, а чисто политически. Трябва да си зададем въпроса – защо в крайна сметка големият препъникамък се оказа Австрия?", продължи коментара си Боян Чуков.  

Според него обаче правителството ще отчете това като голям успех:

"В края на тази година то не може да се похвали с някакви изключителни, забележителни успехи, с които да оправдае присъствието си във властта през изминалия период".

Той посочи предимствата за бизнеса, а също и за обикновените граждани от влизането ни в Шенген. За обикновения българин ще е далеч по-приятно да пътува в Шенгенското пространство, отколкото на всяка граница да бъде спиран и да обяснява, че страната е в ЕС, но не в Шенген, добави анализаторът. И още:

"Проблемът е друг – че вече икономически и България, и Европа има страшно много проблеми и хората, които ще могат да се възползват от тази придобивка, стават все по-малко и по-малко. Този плюс ще бъде за относително много по-малко число наши сънародници. Една част от младите българи, които са в Западна Европа, постепенно започват да се връщат в България. Ние нямаме обратния поток от хора, който беше през изминалите 15-20 години".

В предаването "12+4" Боян Чуков отбеляза, че живеем в епоха, в която все по-често употребяваме израза "хибридна война". Китай в момента води война със САЩ във възможно всички фронтове, с изключение на въоръжения, даде пример той.

По думите му събитията в Украйна и тези в Ивицата Газа имат различни интерпретации. Те зависят от интересите на глобалните и регионални фактори, смята той. Според него все повече изборите през следващата година в САЩ ще оказват влияние върху отношението на Вашингтон към събитията в Украйна. Освен това, САЩ отдавна не са в тази финансова и военна форма, в която бяха преди 15-20 години, подчерта също анализаторът.

"Сега се оказва, че те нямат ресурс. Вече трябва да започнат да избират дали да се включат някъде или няма да могат", коментира той. По думите му военната помощ за Украйна е пряко свързана с тази за Израел. Неговата прогноза е, че през 2024 г. арабският свят ще бъде основен терен за противоборство.

За изборите в САЩ Чуков изрази съмнение, че Доналд Тръмп ще бъде допуснат до участие в изборите. Според него ако бъде допуснат, той няма как да не ги спечели.

В предстоящите президентски избори в Русия няма някаква страшна загадка и няма да има особена борба, коментира още международният анализатор. По думите му в момента Владимир Путин отделя голям ресурс за вътрешните битки.

"2023 г. ще се запомни преди всичко и най-вече с всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Руската федерация", категоричен бе Чуков.

 

Цялото интервю може да чуете тук

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • София трябва на бъде унищожена, за да живее България

    28 Дек 2023 14:57ч.

    Фашисткия режим в София няма нищо общо с българите и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    28 Дек 2023 15:05ч.

    Имате предвид София на коши Кольо Академичето, роден в Стара Газора, дюкянджи парапетник Кирчо, роден в Пловдив, Асенку, убиецът на дяда Ивана, роден в Хасково, император Алопеций Тагарий, роден в гр. Стамболийски, Мария Габриел от Хаджидимово? Заради тези искате да унищожите София? Вие страдате от убийствен комплекс за малоценност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам предвид чуждоземния тумор в Софийско поле, маскиран като градска агломерация

    28 Дек 2023 15:24ч.

    Този тумор е на път да умъртви родината ни. Затова трябва да бъде изрязан. Фашисткия режим може да съществува само там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Традиции

    28 Дек 2023 14:57ч.

    Ако не могат да спрат Тръмп със уж законови врътки... ще го гръмнат. Имат богати традиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обективен

    28 Дек 2023 15:18ч.

    За прислугата подобна почерпка е привилегия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    28 Дек 2023 16:31ч.

    Да, като че ли за изминалата година няма много какво да се каже. Освен, че от обща еуфория украинската авантюра премина унинение. За следващата година, поне от към избори не можем да се оплачем . Общи избори в Бангладеш на 7 януари . Президентските избори в Тайван на 13 януари . Общи избори в Пакистан на 8 февруари . Общи избори в Индонезия на 14 февруари . На 17 март президентските избори в Русия. Април-май национални избори в Индия 2 юни президентски избори в Мексико. 6-9 юни избори за Европейски парламент. Избори в Белгия на 9 юни . Общи избори в САЩ на 5 ноември. Датите за общите избори в Южна Африка и изборите в Обединеното кралство все още не са определени. Срещнах веднъж, че 1939та година, всички политици на евроейските държави като по команда били сменени. В това число и Папата. А на първи септември казваме, че е започнала ВСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    28 Дек 2023 16:41ч.

    Авдеевка е в полукотел. От там дончани едва ли ще вземат пленници... Мариупол няма да се повтори. Артилерия и бомби от въздуха не спират млатенето на ВСУ и те не могат да мръднат. Подкрепление от 4000 човека с техника е ударено с ФАБ 1500 и довършено с артилерия през ноща на 27.12.2023г. Равносметката е отчайваща за ВСУ - смес от кайма и скраб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора сте рубладжиите

    28 Дек 2023 17:20ч.

    От села без канализация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Дек 2023 17:33ч.

    Mай още не разбирате какво се случва! Таняху рече, че западните нации трябва да приемат милионите палестинци на своя територия, но целта е да ги настанят в Румъния и България, за целта трябва да сме в шенген, но такъв, че да могат да си пазят границите... след като ни напълнят, ще си затворят границите и ще ни влачат всички изнасилвачи и прошляци от техните държави. Ние сме за заличаване! Правителството на сорос трябва да се свали по най-бързият начин, след прословутия шенген и ерджолан няма да ни помогне!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Перо

    28 Дек 2023 18:45ч.

    Емигранти,значи засилваме дунавското речно плаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи