Борисов за Пеевски и Денков: Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си

Борисов за Пеевски и Денков: Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си

"Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира спора между премиера акад. Николай Денков и лидера на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски.

Борисов каза, че на премиера Денков може да му каже, че хората са се изпотрошиха по заледените улици на София. Така че рискът за здравето на хората беше там, допълни лидерът на ГЕРБ. 

"Нашият меморандум, договор или документ за управление е между нас и ПП. Това, което лидерът на парламентарната група на ДПС и премиера имат като спор си е тяхна работа, не е наша", отговори Борисов на въпрос дали ако двамата /Пеевски и Денков/ не се разберат, ГЕРБ би бутнала сглобката.

По-рано днес Делян Пеевски публикува отрито писмо до Денков, в което го обвини, че не се справя с управлението, както и че е "онлайн премиер за собствен пиар". Повод за писмото е реакцията на държавата след обилния снеговалеж през почивните дни, при който един човек загуби живота си, селища останаха без ток и отопление, влакове закъсаха на пътя. В почивните дни Пеевски също критикува Денков, за да му обясни, че "онлайн сняг не се чисти". Премиерът пък го покани да хване лопатата сам.

На въпрос каква е ролята на ДПС в управлението той призова да се изгледа интервюто на Даниел Лорер от "Промяната" по bTV тази сутрин. В него депутатът обясни, че през последните месеци Пеевски се е променил за добро и вече е станал говорител на европейските ценности.

Относно предупреждението на президента Румен Радев, че ще наложи вето на бюджета за 2024 г., ако парламентът на "озапти" финансовия министър Асен Василев, той припомни, че именно той е назначил Василев за служебен министър през 2021 г.

"Конституцията дава право на президента да прецени. Ние като парламентарно мнозинство, както господин Лорер каза днес, трябва да приемем бюджета. Асен Василев през последната седмица заедно с нашите експерти направи доста корекции, които са в правилната посока, и аз мисля, че към този момент централния бюджет ще бъде подкрепен, ако така се работи до края", коментира Борисов.

"Има земи, които не могат да се използват за нищо. Това би могло да се разглежда. Но плодородни земи, които са ни толкова важни за земеделието, не би трябвало да се разпродават", отговори той на въпрос ще се разпродават ли земи от Държавния поземлен фонд. До момента това не е било обсъждано с хората на ГЕРБ.

Относно бюджета на НЗОК 

Ние не сме против бюджета. Има две неща в преходни и заключителни разпоредби, които ни смущават. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос за бюджета за НЗОК.

Парламентът ще обсъди на първо четене в петък законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. и законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина, решиха днес депутатите. В началото на заседанието на Народното събрание те приеха програмата за работа на законодателната институция за тази седмица.

Националната здравноосигурителна каса няма да остане без бюджет за догодина, а спорните предложения ще се решат в пленарната зала. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера комисията по здравеопазване не прие план-сметката, а депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха "въздържал се". Лидерът на ГЕРБ обясни това с предложения, заложени в преходните и заключителни разпоредби на бюджета. От ГЕРБ са против НЗОК да поеме управлението на обществените поръчки за онколекарства, а искат те да останат в Министерство на здравеопазването.

Не одобряват и планираната забрана за откриване на нови болници и за сключване на договор с НЗОК по нови дейности. Според председателят на здравната комисия в пралманента Костадин Ангелов така ще бъдат ощетени цели области в страната, тъй като болниците в тях няма да могат да сключат договори за нови дейности, дори да имат такъв ресурс.

"Въздържали сме се в комисия, защото искаме в зала да питаме защо обществените поръчки отиват в касата и защо забраняват нови пътеки. Нищо не бламираме, точно обратното - трябва да дадем на касата да прави обществените поръчки и затова сме лошите, така ли излиза? Няма да остане без бюджет здравната каса, просто тези неща ще ги решим в залата.

По-рано днес депутатите отхвърлиха проект на решение на "Възраждане" за създаване на временна комисия в парламента, която да разследва бил ли е притискан електронния министър Александър Йоловски да разпределя обществени поръчки. ГЕРБ не участваха във вота. Борисов обясни, че той трудно се е съгласил и да има комисия за разследване на полицейското насилие на протеста срещу ръководството на БФС, защото парламентът не е разследващ орган, а трябва да прави закони, но тогава обществото било настръхнало.

"Тази седмица и другата трябва да сме много монолитни, за да приемем конституцията, бюджета, законите, които са толкова важни за страната. Не и трябвало да харчим енергия днес, след като има разследване, което си тече", коментира Борисов.

 

 

Коментари

 • хехех

  29 Ное 2023 13:07ч.

  Буци леко се гаври с набора си Невденков, наричайки го "момче"....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  29 Ное 2023 13:27ч.

  "Момчета"? Повече ми приличат на два знака от китайския зодиак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен плач!

  29 Ное 2023 13:29ч.

  Тиквоний му е много мъчно, че му взеха кокала! Остава му само говоренето!:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  29 Ное 2023 13:30ч.

  защо да ги оставим простотиите да си вършат на улицата не на полит ниво нови избори с нови лица при 34 процента изб активност какво очаквате вземате си заплатите в нс наливате се с кафета по цял ден и си уреждате своите интереси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  29 Ное 2023 14:27ч.

  Положението е като в популярната детска брилка: "Две петлета се скарАли пред поповата врата. Поп излзъл и им казал: иж-миж ти жумиш!". Инак тия две "петлета", едно от които всъщност е тлъст пуяк, Тиквун може да ги опраска .И двамцата вкупом с 200, от позиция стоешком през гащите. Позата е известна още като "Пура на разсъмване", Банкянски вариант. Прави се така. С разпалена пура Тиквун застава зад опрасквания. В разглежданния случай най-вероятно е първом да подхване академика. И така, без никакви любовни прелюдии, рязко и до откат му го натакова. Започва с начална скорост около 60 и плавно я увеличава. От време на време дръпва от пурата и натиска газта. Щом мине 180, димът от пурата вече започва да излиза не от устата на Тиквун, а от ушите на двамата опрасквани. Този номер, освен Негово Високотиквие, е по силите само на Махариши Свами Дев Мурти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конституцията ?

  29 Ное 2023 14:51ч.

  На там трябва да ни са обърнати очите защото не се знае какво ще вкарат в нея… а тези двамата (тримата) само ни отвличат вниманието .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има земи, които не могат да се използват за нищо. Това би могло да се разглежда

  29 Ное 2023 15:03ч.

  Бокооо, като не стават за нищо, защо ще ги купуват бе брато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  29 Ное 2023 15:20ч.

  Просто хитър милиционер, търпяно/наложен, вече 20 години. Тома Биков, виден "слънчоглед" и фронтмен на Борисовата партия, за него е написал "ордьовър-ода" за това, че Алеко е продукт на Бай Ганьо. "А гъбари" ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  29 Ное 2023 15:47ч.

  А всъщност, Тиквун иска да каже: "Нека тея двама кияка се плюят, та накрая и да се удавят в собствената си слюнка"... Или нещо от сорта, предполагам. ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората се изпочупили по улиците

  29 Ное 2023 16:32ч.

  Че то улици като улици ли са? Кога ми се наложи в Хиподрума да ида, ехе, ако не са високите сгради и гледаш в краката си, все едно си в някое гето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте,

  29 Ное 2023 17:09ч.

  губим си времето с разни дебелаци и техни обожатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нерезът и момчетата

  29 Ное 2023 17:38ч.

  Като си нямат красавица....,но пък и двете момченца (едното в предпенсионна възраст) са изпечени бандити и мошенници. Много мила картинка...но лошото е, че вече не остана за крадене и го удрят на заеми и разпродажба на земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи