Борисов: Явно сглобката и механизмът на управление трябва да се предоговарят. Асен Василев да не води държавата към задлъжняване

Борисов: Явно сглобката и механизмът на управление трябва да се предоговарят. Асен Василев да не води държавата към задлъжняване

Следвайте "Гласове" в Телеграм

3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредно заседание на партията, на което се очакваше решение за ролята на ГЕРБ в управлението. Стана ясно, че от партията ще излязат с обща позиция за "сглобката" в събота във Велико Тръново.

"5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък? Хората в център дясно разчитат да отстояваме интересите, за които са гласували, коментира още лидерът на ГЕРБ.

„Явно сглобката и механизма на управление трябва да се предоговарят. По-скоро трябва да намерим решение от тази ситуация. Решението е те да управляват и ние през парламента да ги контролираме. На тези лидерски срещи, на които се събираме 20 души, говорим си и нищо не се случва. Веднъж се е случило Кирил Петков внесе шест мерки и ние ги приехме. Тогава се разбрахме да имаме човек в Министерски съвет, който да докладва какви законопроекти се приемат и ние да ги обсъждаме в парламента. Това не се случи. Според мен трябва по комисии да идват министрите и заедно с тяха да решавате и да спазвате сроковете. Ето, на нас никой не ни е казал за е-рецептите. Сега ние нямаме министри и зам.-министри. Няма как да носим отговорност с тях. Ако почнем да работим и заедно с ПП-ДБ да подготвяме срещи с министрите, на които да се решава за законите, тогава ще можем съвместно да носим отговорност. В момента ние се явяваме опозиция на това, което подкрепяме. Асен Василев си сменя шефа на НАП в Хасково, а ние нищо не знаем. Не става така. В събота ще имаме пълната картина. Тогава и кметовете ще дадат пълен списък с нещата, които сме обещали. Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат, и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща тези лихви? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив, виждам мерки, които са комични - мерки за доносите, за гъбите, и прочие. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула. Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците”, добави Борисов.

Изключително важно в момента е ГЕРБ да си върне физиономията. Управляваме с либерални партии - да, но основният ни принцип е колкото се изкарва, толкова да се харчи. Това гарантира устойчивост и е честно да не задължаваме младите хора да ни плащат дълговете. Защото 3% дефицит означава нещо лошо. Това е задлъжнялост - взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Всички искат да се правят на добри, само че дълговете се трупат, и лихвите са вече милиарди на година. Кой ще ги плаща тези лихви? Не виждам мерки, които да гарантират връщането на тези дългове. Напротив, виждам мерки, които са комични - мерки за доносите, за гъбите, и прочие. По времето на комунизма дефицитът със закон беше регулиран да бъде нула.

Екзотиката няма да я приемем, интересно защо след изборите се дават мерки, които драстично да увеличат данъците на жилищата в България, попита Борисов. Логично беше хората преди изборите да знаят какво става, сега ще се вдигат данъците с по 40-50% на жилищата на хората. В програмата на ГЕРБ е записано никакво вдигане на данъците.

С партньорите ни в това управление трябва да знаем какви линии не трябва да се преминават, защото ще си загубим физиономията, хората в център дясното ще настояват да сме тези, за които те са гласували, допълни още Борисов.

Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Седем от осем мерки не са изпълнени в МРРБ. Фрапиращ случай на неизпълнение е АМ "Струма", това заяви Николай Нанков.

"Към момента няма нито одобрен момент, нито е съгласувана методика с регионална комисия. Имаме 7 от 8 мерки със срок семпетмври, които не са изпълнени."

"И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме Околовръстно. Трябва да си спазваме обещанията. Всичко това трябва да бъде отразено в този бюджет. Ако не се приемат драстични мерки и ще се харчи, и ще се вземат дългове, да се знае за какво се вземат. Андрей Цеков полага много усилия, но са напразни, защото техните усилия са хвърлени в тези 300 млн. лв. за мантинели и маркировка. Трябва да помислим как да му дадем рамка."

"Общия резултат показва 70% разплатени средства. Трябва да отчетем и една загуба - 34 млн. евро, които са загубени по Оперативна програма околна среда. Ние сме загубили пари от оперативните програми, за да изпълним политиките си."

"По ПВУ до настоящия момент трябваше да подаваме 4-то плащане. Едвам успяхме да стигнем до второто, не е сигурно, че ще го получим до края на годината, но поне го подадохме. Мога да кажа, че НС и ГЕРБ изпълнихме своя ангажимент по отношение на законодателната част. Всичко останало бих казала, че е добро пожелание, но не и добро изпълнение."

По отношение на здравеопазването според проф. Костадин Ангелов шестте законодателни мерки са с почти спазени срокове.

"По отношение на 18-те мерки на изпълнителната власт нито една не е спазена в срок, голяма част няма и намерение да бъ Проектът по модернизация на Спешната помощ е пред провал", заяви проф. Костадин Ангелов.

"По ПВУ имаме забавяне по всички проекти. Правителствената програма категорично не се изпълнява. България няма да бъда на картата на Европа по отношения раковите заболявания, защото този проект беше провален."

По отношение на образованието имаме намаление на средствата, сподели Красимир Вълчев.

Източници: "24 часа", dariknews.bg, NOVA, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • OLD

    08 Ное 2023 13:06ч.

    Прости лакърдии, на един българофоб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    08 Ное 2023 14:06ч.

    Тиквата иска предоговаряне на краденето, защото шарлатаните са прекалено алчни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банкянскат свинска глава

    08 Ное 2023 14:38ч.

    Абе Борисов, свземи направи поне едно нещо в полза на България, сиктирдосай тия кокорчовци, стига си клякал на посолството! Такъв страхливец и гъзомийник не се е чул и видял никъде! Те го плюят, той мисли, че роса роси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    08 Ное 2023 13:10ч.

    Умник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    08 Ное 2023 13:10ч.

    Буци фърля прах в очите на елекората си като "строг но справедлив". Галя от Посолството какво казва за тия лафове? Ех Буци... вместо да ги опраскаш с 200, се правиш на "лайномет"... Няма кого да заблудиш! О С Т А В К А на Сглобката "Интимна връзка" конструирана и направлявана за целите на НАТО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шлосерът

    08 Ное 2023 13:18ч.

    не може се сдържи. Словото напира и той бърза , да не го забрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АААААААААААААА

    08 Ное 2023 13:21ч.

    Сънародници, ето го писмото на скандлания американски шпионин ристю иф@н0ф до амет доган и как му се мазни: https://cdn4.focus.bg/fakti/comments/367/d93ccdfa77fd433be70ba37020bb65e4_medium.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще поздравява не, ами и ръка и .... ще му целува

    08 Ное 2023 13:51ч.

    на скъпия Ахмед... че иде Ахмат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    08 Ное 2023 13:21ч.

    Не само че не показва червен картон, но дори и жълт не вади. Мънка, срича нещо там, но толкоз. Продължаваме напред!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григоровна

    08 Ное 2023 18:44ч.

    Сглобката е нещо много гадно, но алтернативата тоя, дето си го избрал за ник, мунчо,да продължи да управлява чрез хунти е още по-ужасно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бате Винету

    08 Ное 2023 13:28ч.

    Какво ще каже "строгата господарка" Галя от посолството която дърпа повода на строгия нашийник? Всичко друго е парлама и фишеци в стил "с двеста", ама друг път. Мир и любов в нашето семейство (сглобка).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    08 Ное 2023 13:30ч.

    И?Ама че изказване, без което спокойно можем да минем! На ББ му се смеят и врабчетата, защото а -ха да каже нещо и му запушат устата! Да мълчи , стига се е правил на лидер, когато всъщност е слуга!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    08 Ное 2023 13:36ч.

    Тиквата е метреса на Кирчо и Асен. Костадинов правилно му каза: Ако недоволстваш подкрепи вота на недоверие. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костадинов хич да не плаши гаргите с вота

    08 Ное 2023 13:52ч.

    който тръгнаха за парлама да правят заедно с угоената синя биволица

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    08 Ное 2023 15:46ч.

    ама костадинов присъедини ли се, нали не искаше вот на недоверие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Край на доверието

    08 Ное 2023 13:59ч.

    Бойко, вече на всички им писва твоята игра. Все си недоволен, все ги критикуваш, все с вотове плашиш, все ги обвиняваш в некадърност и съсипване на държавата, а накрая послушно ги подкрепяш. Това вече не е смешно, то е патология. Или бъди част от това управление и си носи отговорността, или го сваляй. И не е лошо да кажеш, защо зад кулисите освен София и Бургас, продадохте кметовете си по места на ПП/ДБ зад гърба на хората, докато те тичаха да гласуват за вашата партия. Човек може да лъже веднъж, може да лъже много пъти, но вечно не може. Е, твоето поведение вече дойде във фазата "вечно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Класикът Боко Боков

    08 Ное 2023 14:07ч.

    "В момента ние се явяваме опозиция на това, което подкрепяме".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    08 Ное 2023 14:51ч.

    Борисов е трагикомичен. Няма абсолютно никакъв смисъл да се чете и да се реагира на това, какво е казал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    08 Ное 2023 15:44ч.

    защо нищо не казва за това, че 3 млрд. са само вноските по неговите заеми, че дългът нараства от 5 млрд. при Станишев до 25 млрд. при него за едни 10 години, никой преди него не е теглил толкова заеми

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Ное 2023 16:33ч.

    Спокойно Тикво. Не скачай толкова. Ще ти звъннат от Посолството и ще ти обяснят нежно и категорично, как Сглобката трябва да продължи да съществува в името на атлантическото братство. Всъщност, както ГЕРБ, така и ПП-ДБ, а и ДПС сте продукти на един и същ господар, който ви държи здраво за топките и няма никакво намерение да ви пуска... Така че, споко. Единствения изход за всички ни е, всичко да се срине на глобално ниво, а после ще мислим, къде точно ни е мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григоровна

    08 Ное 2023 18:48ч.

    Всички проклинащи американското посолство всъщност искат да ни командва руското, понеже е невъзможно никой да не ни управлява, прекалено сме нищожни.Е, Мъртън все пак е милиони пъти по-симпатичен от митрофанова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    08 Ное 2023 16:50ч.

    Ясно ! Сменяте позата с грижа за тоя дето плаща сметката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    08 Ное 2023 17:02ч.

    На Бацевите им остана единствено да не влизат на пленарно заседание и така да саботират сглобката, та белким ония хвърлят оставка. Тиквата е много интересен - държат го за ( )( ), той знае, че предложенията са пагубни за държавата и ще е до време чист, а народът вече пита защо търпи и докога. Явно заграбените пари са в долари някъде, иначе щеще да си гледа кефа сега и да не се занимава. Дръж се още малко, Тикво, краят идва за всички ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dabedabe

    08 Ное 2023 17:26ч.

    Антуражът му се е кротнал, но върти още куйрука край него. След парламентарните избори ще се разбягат като мравки. Няма ли власт, няма папо, няма постове и любовта се изпарява бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БХ тия неща

    08 Ное 2023 17:36ч.

    ги знае прекрасно и затова се напъва да се прави на фактор, да им крепи надеждата. Не бих желал да съм на неговото място. Един достоен човек с професия не би имал неговите проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превод в ефир

    08 Ное 2023 17:42ч.

    Абе, дайте да сменим позата, че шест месеца да ме работят с 200 в партер вече не ме кефи. Нямаме министри, а гледам, че бая мазнинки се готвите да взимате. Дайте малко и ние да захлебим, че не се трае вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А торбите

    08 Ное 2023 17:42ч.

    неумолимо растат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    08 Ное 2023 19:08ч.

    Баце оттук нататък ще е само надолу и надолу. Галя го е навела здраво и не му дава да мърда. А е мръднал, а още по-нататък. Той си мисли че това ще му помогне. Днес, утре може би. Вдруги ден ще си измият ръцете с него и ще го изхвърлят като мръсен парцал. Изходът му е един. Да върви срещу тях като булдозер и да ги мачка докато го слуша все още ГЕРБ и той да поставя условия. Но той няма топки за това и ще загуби и ГЕРБ. Горе наглеждачите на Галя ще се въртят около него, но долу всичко ще се размие много бързо. Най-накрая ще остане и без партия и без пари и ще е виновен за всичко в държавата. Същите мисирки които само свирки не му правеха ще го унищожат. Па не се знае дали няма да му пратят някой велосипедист.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, то,

    08 Ное 2023 19:20ч.

    за да се успокои народа, за всичките магарии трябва да се намери някакъв виновен и най-вероятно той ще е. Макар, че много мекерета се състезаваха в простотиите. Очаквам скоро да валят оставки. Цецка как е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя без малко

    08 Ное 2023 19:23ч.

    да стане президент. Щяхме да цъфнем тогава. С таз патагонска шапка .. .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    08 Ное 2023 20:23ч.

    Ще е голям кодош тия да издънят борда(валутния ят съвет-не че съм му фен) в името на еврозоната(,някой с думи прости да ми го обЯсни. Диаграми чертах за курсовите работи)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точно казано.

    09 Ное 2023 5:23ч.

    "Борисов е в състояние на някаква тиха паника, той губи почва и в собствената си партия, там той е разпознат като колеблив човек, със сигурност знаят и основанията той да бъде неуверен. Мотивът е известен - той е заподозрян от хегемона и това не е шега работа. От него се чака да бъде лоялен на директивата, той се старае, но това подкопава интересите на неговата партия в т.нар. сглобка, в която никой от участниците не се чувства комфортно. ... Те са в нея, за да изпълнят една директива да гарантират България като една управляема страна в прифронтова позиция". Интервюто на д-р Михайлов е интересно и може да се чуе тук: https://bnr.bg/horizont/post/101905040/d-r-nikolai-mihailov-dogan-zakriva-perioda-na-anonimno-uchastie-na-dps-vav-vlastta

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 7:46ч.

    Колко леко всички се съгласиха че сме прифронтова държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи