Борисов при Радев: Грехота е единомислието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъде проиграно

Борисов при Радев: Грехота е единомислието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъде проиграно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Борисов: Няма да съм кандидат за премиер

"България се нуждае от стабилно правителство възможно най-скоро, а изглежда, че избирателите възложиха тази отговорност на ГЕРБ-СДС" - с тези думи президентът Румен Радев прие представителите на най-голямата парламентарно представена партия на консултации преди връчването на първия мандат. На "Дондуков" 2 отидоха лидерът на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова. 

"Всички знаем, че първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставяне на правителство - и то правителство, съставено възможно най-бързо и с най-широка парламентарна подкрепа в условията на война и политическа криза. Освен това, имате и отговорността за неотложни задачи, отлагани от няколко парламента - законите по Плана за възстановяване, Шенген, еврозоната и Бюджет 2023", каза президентът. 

Радев попита ГЕРБ-СДС колко дълго възнамеряват да водят преговори с ПП-ДБ, които нарече техни "най-отявлени антагонисти" и дали имат резервен вариант, ако не се споразумеят за правителство с тях. Постави въпроса и за необходимостта от спешно приемане на Бюджет 2023. 

Бойко Борисов отвърна, че най-стабилното и сигурно правителство, способно да свърши неотложните задачи и то в много кратки срокове, е правителство с ПП-ДБ и изрази оптимизъм, че това е възможно. Увери и че като партия ГЕРБ ще действа отговорно и няма да допусне фалит на държавата.

"Винаги може да се намери и друг план, но нито ще е стабилен, нито дългосрочен, нито ще подобри перспективите на България. Ние сме отговорни и няма да оставим юни месец държавата във фалит и финансов колапс. Затова опитваме да сме отговорни - полагаме усилия, търпеливи сме. Депутатите от двете коалиции имат изключително единомислие и то не трябва да е проиграно заради загуба на няколко избиратели. Ако България е над всичко, това правителство ще може да се случи", каза Борисов.

Той подчерта, че е "грехота да се проиграе изключителното единомислие, което имат депутатите от нашата коалиция и ПП-ДБ, само за да не бъде изгубен някой и друг избирател".

Радев ще приключи утре кръга от консултации, става ясно от графика на насрочването им. По-късно следобед той ще се срещне с представители на парламентарната група на ПП-ДБ, а утре ще приеме последователно представители на "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ".

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание, което е именно ГЕРБ-СДС.

Преди консултациите първата сила в парламента намери общ език с втората - ПП-ДБ, с които се разбраха за обща законодателна програма, но от "Продължаваме промяната - Демократична България" са категорични, че не са коментирали въпроса за редовно правителство.

Пред журналисти след срещата си президента Борисов обяви, че няма да бъде кандидатът за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. За поста коалицията е готова да предложи и експерт, и лице от редиците си. Това обяви самият Борисов след консултациите при президента за съставяне на правителство.

Лидерът на ГЕРБ призна, че представителите на партията са помолили държавния глава да отложи малко връчването на мандата.

"Половината ми депутати в парламента са министри. Така че за 10 минути мога да напиша състав на кабинет. Но няма аз да съм предложението за премиер. Три пъти съм бил - както се казва: три пъти за щастие", каза Борисов.

"Това, което вчера видях в парламента – тази омраза между другите партии, напомняше онова, което се демонстрираше срещу нас преди две години. Тази омраза, която шества в момента, няма да ни доведе доникъде. Призовавам за още търпение и внимание. Да умееш да простиш в името на нещо по-велико, по-важно, е добродетел, според мен. Омразата е най-лесното”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той подчерта, че времето за предизборно говорене е изтекло и е време за компромиси от страна на онези, на които "им е мила държавата". "Ние ще понесем и загуби, и критики, но действията ни ще бъдат в полза на държавата", категоричен бе Борисов.

Борисов на консултациите при Радев: Грехота е единомислието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъде проиграно (ВИДЕО)

„ПП-ДБ по цял ден обикалят телевизионните студиата, за да обясняват как с ГЕРБ – абсурд. В същото време разчитат на нас. Обяснявам си тези техни постъпки със страх от това, което ще кажат някои критици”, каза още лидерът на ГЕРБ. Но подчерта, че според него най-доброто за страната е неговата коалиция да управлява заедно с ПП-ДБ.

Борисов отговори и на въпрос дали с президента Радев са коментирали формула за кабинет, в който да влязат и настоящи служебни министри. Лидерът на ГЕРБ поясни, че той е предложил това в името на по-бързото ни излизане от кризата.

„В такава ситуация, никой няма полза от нови избори и от това да се разбива докрай политическата система”, заключи Борисов.

Източници: dnes.dir.bg, NOVA

 

 

 

 

 

Коментари

  • Запазването на накраденото от всички нас е над всичко за тази паразитна тения

    20 Апр 2023 15:51ч.

    Сама това едничко е от значение за него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПП (Пипетата) си го заслужават

    21 Апр 2023 1:25ч.

    С тоя тъп номер с ареста, върнаха Батко в игра, която той вече беше загубил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъъъ

    20 Апр 2023 15:51ч.

    Мутри вън!!! Или нещо ме лъже паметта? Надпревара за по-по-най-големите предатели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    20 Апр 2023 16:03ч.

    господин аз се правя на луд,но вие го играете по-добре ( тия приказки в западния свят са достатъни за затвор) (казах ли нешту или не зъ коету благодаря) (раааааааааадев !!!! съ юмрук не се здрависва. ееее ли съм прав)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    20 Апр 2023 16:12ч.

    Как точно ще се съчетаят? ПП дойде с анти-ГЕРБ риторика и с идеята да е тяхно отрицание. Толкова плюха срещу ББ, обясняваха колко млрд. е откраднал, арестуваха го и накрая коалиция. Това ще е окончателната им политическа смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Апр 2023 17:25ч.

    Барем един лев да бяха намерили откраднат... пък то с лайномятане, омраза, злоба..... към прогрес не става! Ама днес оня идиот с юмручето дето грачеше "Мутри вън" днес ги приема вътре и им се кланя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов бисер

    20 Апр 2023 16:14ч.

    ББ към Радев: "Вие сте по-млад, но Илияна помни!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Даа

    20 Апр 2023 16:18ч.

    Това може да го каже само един простак и знаем кой е той!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    20 Апр 2023 16:19ч.

    младите ще се вземат. жална им майка на сватбарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    20 Апр 2023 16:39ч.

    правилото, което се прилага у нас: на власт се допускат само хора, които са в релация / поединично или съвкупно / с някое от трите П – Престъпник, Психопат, Педераст…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъдро и отговорно!

    20 Апр 2023 16:48ч.

    Само така, Бойко! Ти си надеждата на интелигентна София!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези всичките доста партийки преди да се оженят не се клеха ежедневно пред "избирателите" си,

    20 Апр 2023 17:00ч.

    че няма да се доближават един от друг на по-малко от един километър, понеже другите били много лоши?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • корекция: "не се ли клеха"

    20 Апр 2023 17:03ч.

    Явно са решили да улеснят "избирателите" - няма никакво значение за кого от всички тези партии гласуваш, освен това изглежда, че така или иначе не управляват те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Апр 2023 17:15ч.

    Рано е още да се броят греховете, а ти мисли за Плювналиеф и недей забравя, че се плаща жестока цена! Всеки си плаща, безплатен обяд няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майстърлъка на шофьорлъка

    20 Апр 2023 17:31ч.

    Единият рекъл на другия: Мутро, (бандит, крадец и простак) ВЪН (махай се от погледа ми, изчезни от България)! А другият отвърнал: Пилот бил, чудо голямо! Колко пилоти има?! На такъв акъл не може да му набуташ, на този само ... може да му набуташ! Тези думи са произнесени съвсем неотдавна от двамата ръкуващи се един за друг. Красота! Тези думи, каращи душата да полети с вдъхновение, са изречени пред присъстващия днес на срещата Томиславчо Габровски! Той, горкият, от притеснение не е знаел, къде точно да си дене ръцете и е гледал притеснено в пода, че знае лошия адет на патрона си - он с по-малко от къде 200 не кара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    20 Апр 2023 17:48ч.

    Единомислието за кокала наистина е много голямо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буци при Руци :

    20 Апр 2023 18:22ч.

    Грехота е зарди Кируци да олекна с два милиарда, но не в суджуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    20 Апр 2023 19:08ч.

    " Тази омраза, която шества в момента, няма да ни доведе доникъде. " Не е омраза, англосаксонски зависимости са! Баце, вече е напълно политически скопен. Той няма собствена воля. Вече са го яхнали разни страхове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    20 Апр 2023 19:45ч.

    Какво единомислие бе, тиквун. Нали искаха тия същите да те вкарат в панделата. Явно яко те държат за топките...от някъде. Ще запорират милиончетата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да им е честито на младоженците!

    20 Апр 2023 20:21ч.

    Другари, другарки и вие неопределените, какво достойнство търсите в политическата проституция и простащина....не разбрахте ли, за какво се бърза, другарката Атанасова го потвърди днес - бързаме за Шенген, т.е. за война със срок 1 мандат, за Плана за устойчивост, т.е. за яко лапане на евросредства, както досега и приемане на оръфания бюджет - щото идват местните избори ... откровенни бяха хората, а вие какво още очаквате ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Среща на двама, чиито (топчести мъжки?) атрибути

    20 Апр 2023 20:27ч.

    са "в ръцете" на козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГРЕХОТА:-)

    20 Апр 2023 20:40ч.

    Този човек е забележителен:-) Всъщност, дори и в съда, Ал Капоне е твърдял, че е невинен. Мозъците на тези хора са скачени различно от нашите:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи