Борисов предлага вариант: Парламентът да гласува служебното правителство

Борисов предлага вариант: Парламентът да гласува служебното правителство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първата политическа сила трябва да председателства парламента, заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не изключи варианта Вежди Рашидов отново да оглави Народното събрание.

Борисов каза, че патовата ситуация създават тези, които не спазват парламентарните традиции. "Тошко Йорданов стана и им каза как беше досега и за какво спорим - първата партия получава председател на парламента", уточни той.

Лидерът на ГЕРБ не изключи варианта Вежди Рашидов да бъде предложен за председател на Народното събрание. "Има вариант, но той пак ще бъде от първата политическа сила", отбеляза той.

Бойко Борисов се обърна към президента Румен Радев, като подчерта, че той единствен е станал при влизането на държавния глава в пленарната зала.

"Има вариант, пак казвам, аз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал аз, нямаше да стане никой когато влезе в залата. Нали си давате сметка, че дори и в него вече политическата класа няма доверие, това значи. И аз искам решение. Решението трябва да мине през компромиси. Какво ще понесат партиите като загуба? Безотговорно е да кажеш - ако не съм сам, няма да има правителство."

"И в изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може след това служебното правителство да си харчи. Ясно и точно, нека наречем нещата с истинските им имена, затова пак изопачавайки мои думи, аз казах, че президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се яви като обединител, което предполагам всички искат да видят. Радев иска тези министри, които стояха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз им предлагам след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев само ги е оставил, а той отива да си президентства.

Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим като парламент да работят. Защо не се съгласяват, защото никой не иска при парламент да работи. Ние не нарушаваме Конституцията, те вече не са му подчинени. Ако с търпение, толерантност оставим както днешния ден да помислим има варианти, аз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал, нямаше да стане никой. Нали си давате сметка, че в него вече политическата класа няма доверие. Аз искам решение, решението трябва да мине през компромиси", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че си е говорил и с Христо Иванов, и с Костадин Костадинов.

"Чухме декларациите на партиите днес, ако са им искрени декларациите има голям шанс да се направи поне в два варианта правителство", каза той и уточни, че спасителният вариант е посочил сега.

От ДПС смятат, че отговорността за неуспех при избор на председател на Народното събрание носи първата политическа сила ГЕРБ заради отказа да влязат в диалог с другите политически сили. Рамадан Аталай:

"При липса на диалог се получава това. Наново се вижда, че страхът в първата политическа сила да влезе в управлението на страната е много голям"

Един от лидерите в коалицията ПП-ДБ – Христо Иванов заяви, че страната се намира в тежко политическо разединение, но въпреки това е твърде рано да се каже, че парламентът не може да заработи. По-ясни отговори може да има след като се завърти конституционната рулетка:

"Аз мисля, че все пак е много рано да се каже, че парламентът не може да заработи. Нека да изчакаме. Към този момент се намираме в тежко политическо разединение. Очевидно намирането на формули и механизми за разговор е трудно. Нека, пак ви казвам, да видим, когато бъде връчен първият мандат, какви ще бъдат анонсите, и тогава да коментираме всичко това. Аз се надявам, че всичко, което се случва, ще бъде знак за всички участници".

Ако не се избере председател на НС, процесът по консултации и връчване на мандати ще бъде блокиран, коментира от своя страна президентът Румен Радев.

"Надявам се, както казах в началото, да има смирение, диалог и разум. Има най-различни предложения, но всичко зависи от диалога от разбирателството между партиите. Ако не се избере председател, разбирате, че това ще блокира целия процес по консултации и връчването на мандати."

Председателстващият Народното събрание Вежди Рашидов коментира в кулоарите на парламента, че законодателният орган отново е поставен в същата ситуация за избора на председател, защото парламентарно представените партии са същите като в 48-ото НС. Той отказа да отговори на въпрос дали е съгласен с предложението на коалиция ПП-ДБ за ротация на председателското място:

"Не мога да ви отговоря предварително. Нека да обсъдят председателите, не мога да ви отговоря. Вие сте свидетели. Всички хора са различни - различно мислене, различни програми, различна идеология и точно там трябва в различното да се намери общото, а общото е просперитетът на българския гражданин.

В ранния следобед лидерите на коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се събраха в една от стаите в Народното събрание, за да обсъдят как да процедират с избора на председател на парламента.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Георги Марков: Наблюдаваме пълна деградация на парламентарната демокрация! Чакат ни избори до дупка

    12 Апр 2023 16:41ч.

    По-скоро ни чака “ДУПКА”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаква ни „Канцелария за гражданско управление на освободените зад Дунава земи" 2.0

    12 Апр 2023 16:55ч.

    Щото така наречения ни "елит" е нарочно подбран само от боклуци, което е коронния номер на англоезичниците в колониите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така си е,

    12 Апр 2023 22:51ч.

    искат всички да ни откажат по този начин ида ни натресат световно правителство, щото очевидно всички са оглупели яростно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лунапарк

    12 Апр 2023 16:44ч.

    Хитрец си ти, Андрешко! Никой не те иска за коалиционен партньор! Подозират те, при това с пълно основание, че си радиоактивен! След като реабилитация по този начин е невъзможна, защо да не извъртим друг маньовър: Мандатоносителят герб предлага служебното правителство на президента Радев за редовно такова. Коя е ключовата дума тук? Мандатоносител! Кой е той? А-аа, герб! Спасихме положението, Бойко излезе от фризера! Моля, без селски номера! Цялата тази схема подсказва за пореден път, че нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. Той дори не се усеща, че гази всичките си депутати! Правиго грубо, демонстративно, примитивно! Той не се усеща, че за да се реализира цялата тази схема ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ГЕРБ, която си има председател (а кой е той) трябва да се събере на заседание по правилата и да вземе съответното решение, че номинира Гълъб Донев за премиер. Гълъб Донев трябва да се съгласи да стане премиер на Бойко. Хора, ама това не е ли смахнато?! Ние подозираме, дори понякога го изричаме, че уж този човек (бх, де) не бил глупав, а само бил бил един много ловък, макар и опортюнистичен артист! Аз придобивам усещане, че съм в лунапарк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП ментето

    12 Апр 2023 16:45ч.

    Най ми харесва Йордан Цонев „Ментата“. За 11-ти път полага клетва и след това за 11-ти път си казва „Майната й на клетвата“. И започва да краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахах

    12 Апр 2023 17:29ч.

    ++++++++++++++++++++ Направи ми деня!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Иванов щастлив при ръкуването си с Борисов в парламента

    12 Апр 2023 16:52ч.

    https://www.big5.bg/2023/04/12/%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%89%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bb%d0%b8%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8-%d1%80%d1%8a%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Апр 2023 16:54ч.

    Бат ристе бойкика си го знаем ния... неговата цифка е галяма, име сапол за всички ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Апр 2023 16:55ч.

    БОКО, не се напъвай, не си в състояние да определяш правилата на играта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    12 Апр 2023 17:02ч.

    Доц. Григор Сарийски: Референдумът за мир е застраховка! Застраховка се прави преди да ни оберат https://www.youtube.com/watch?v=liY7JQviYMA&t=1s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давай бат Боко

    12 Апр 2023 17:13ч.

    пепе-рудките са страшливи, удари им по едно коляно отзад, и един шут за дрис-бългеъриъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кришна

    12 Апр 2023 17:27ч.

    Докато българите си мерят кой по-голям ще го извади , ДПС дебнат в сянка и само чакат удобен момент да хакнат българите. Тоест да си вземат властта както те си я представят. Но нищо, няма да е за първи път, само да не е за последен България да губи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, поне името й ще остане

    12 Апр 2023 17:35ч.

    както и историята й ще се увеличи с още 500 години, за да има с какво да се утешават поредните българи. Със същото, за което Ботев е написал "Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласувано служебно правителство...

    12 Апр 2023 17:46ч.

    Тогава да гласуваме и безпартиен парламент u да отиват всички в пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Воайор

    12 Апр 2023 17:46ч.

    Аз пък искам да присъствам тайно на връчването на първия мандат. Радев се отправя спокойно към залата и очаква да види там дежурните - Деса, Томето, Томата, Кърли Сю. Е, трябва да има и някакъв фигурант за кандидат-премиер. Миг преди да влезе се оказва, че БХ се е престрашил и идва персонално да се включи в делегацията. Президентът Радев получава паникатака! Нали помните заплахите на БХ: беше свъзвано с набутването на акъл! Ще вземе кръгом и ще направи опит да напусне полето на битката. Администрацията ще се почувства задължена да го върне в залата! Интересна картинка ще бъде! Ако се стигне до ръкуване между двамата, колко волта ток ще протече? Има ли опасност да се прекъсне електрозахранването на столицата?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    12 Апр 2023 18:42ч.

    Кой да Й каже на туземната колониална администрация, че днес, 12 април, е Ден на космонавтиката. Знае ли някой от тези игноранти, че Народната Република изпрати в Космоса Георги Иванов и Александър Александров? https://www.youtube.com/watch?v=U73v6EVksb4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Апр 2023 19:05ч.

    Селските номера на Буци край нямат, не иска да си мръдне пръста и да носи отговорност този елемент от нашата печална история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Платон

    12 Апр 2023 19:19ч.

    "Демокрацията винаги води до тирания!" "Държавата", Книга VІІІ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    12 Апр 2023 22:53ч.

    Гениално! Чудиха се как да неутрализират Радев, без да могат да излъчат свое правителство, и измислиха - по-точно великият комбинатор Б.Б.го измисли - просто ще вземат правителството на Радев от Радев с печата на парламента, ще го контролират, а Радев да ходи да си "президентства" . Един вид "законно" узурпиране на президентската власт. Само не знам дали се канят да питат самото правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е възможно

    13 Апр 2023 9:47ч.

    И как може да задължиш някой министър да стане такъв, ако не иска? Това е пълна простотия. Няма как да задължат някакво правителство да остане или да го изберат пак, ако хората в него не искат. Това да не е нещо като партийно поръчение на времето!!! Има си парламентарни практики от целия свят - първият прави правителство. Ако не може-втория. Ако не може-третия. Ако не може - избори. Стига гей-екзотизми от гардероба на промяната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приятелски съвет

    13 Апр 2023 9:45ч.

    Бойко, вземай се в ръце и не ходи по гайдата на тия шарлатани и шмекери, че ще останеш без електорат. Освен това ще загубиш и местните избори. А изгубиш ли тях, ГЕРБ на следващите отива на кино. Това е целта на тия измамници - да те разтакават, за да съберат в едно местни и парламентарни. Тогава ще имаш много по-нисък резултат от колкото ако са само парламентарни избори. Избирателите и електоратът на ГЕРБ категорично са против колаборация с тия измамници. Пръв си и прави правителство на ГЕРБ с останалите партии. Те искат да те подкрепят, ти бягаш от тях и ходиш при тия, дето те арестуват. Такова животно по света го няма. Какви ротации, какви простотии, това да не е шарене гей-въртележка, както казва Ал Йо. Сигурно и премиер на ротация ще изберете. Ако от Козяк са поставили ултиматум, си кажи, да знаем другия път да гласуваме за Възраждане, че това лазене пред ПП-ДБ повече не се търпи и направо ни се повръща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи