Борисов: ПП-ДБ да кажат с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат

Борисов: ПП-ДБ да кажат с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат

„Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) да кажат от кого ще търсят подкрепа за правителство при втория мандат. За това апелира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията, следа края на консултациите при президента  с политическите сили в Народното събрание за съставяне на кабинет, продължили два дни.

Партията на промяната и „Демократична България“ казват, че искат да направят правителство с втория мандат, но с подкрепата на кого, попита Борисов и поиска втората политическа сила да посочи поименно къде ще търси партньори. Защото, по думите му, формулировката" с всички, които искат" означава с никой.  

С Изпълнителната комисия изслушахме внимателно това, което казаха от партията на промяната. Разбираме тяхната категоричност, че с ГЕРБ няма да управляват в първия мандат, допълни Борисов.

Ако искат подкрепа от ГЕРБ, да седнем на лидерска среща тези дни и да уточним в какво се изразява, предложи Борисов. Ако подкрепата е в еднократно натискане на копчето – добре, а след това?, попита той. И настоя, ако ПП-ДБ  имат договорка с други партии да ги подкрепят, да го заявят. Тогава в рамките на първия мандат ще предложим това, което те предлагат, само че "рискът е то да мине при нас", коментира лидерът на ГЕРБ.  Но, за пореден път заяви той, за България, за ГЕРБ, най-добре е да има стабилно управление. И добави, че тези, които са „счупили бюджета“ трябва да участват в сглобяването му.

Борисов уточни, че ако ГЕРБ не се разберат с ПП-ДБ, като първа политическа сила са длъжни да посочат кабинет, както са направили и в миналия парламент с правителството „Габровски“.

Ако търсят подкрепа само от нас е един разговор, ако търсят от всички, значи задкулисието действа, обобщи  Борисов. По думите му, ако се отиде на трети мандат, предсрочни парламентарни избори са почти сигурни. Той предупреди също, че ако бъде изпуснат таймингът за еврозоната, референдумът на „Възраждане“ за еврото ще мине и тогава от общите приоритети с ПП-ДБ тази тема ще изчезне, както и Шенген.

Борисов отбеляза, че след консултациите днес при президента, от ДПС са заявили готовност да подкрепят тези европейски приоритети.

Ако  ПП-ДБ кажат, че за втори мандат ще търсят подкрепа от ГЕРБ, ще търсим лидерска среща да ни обяснят как точно виждат механизма, разясни председателят на ГЕРБ. Според него разговорите трябва да са преди раздаването на мандати.

Борисов обясни, че до момента в работните групи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тези въпроси са поставяни, но от тяхна страна няма отговор.

Отчаян съм от състоянието на държавата, отговори той на въпрос на БТА дали този апел не е израз на отчаяние, тъй като губи надежда за общо управление с ПП-ДБ. За последните две години основната тема е как Румъния да избяга от България, това направиха за две години, как да не съм отчаян, поясни Борисов. Но 600 хиляди са гласували за тях. Заради тях и заради нашите 600 хиляди сме длъжни да направим правителство, убеден е председателят на ГЕРБ. Имаме един разграден двор, отвсякъде мигранти, престъпност, подчерта още политикът.

Бившият премиер не скри, че се притеснява от реалното състояние на държавата. Да се смирим една година, да си измъкнем държавата заедно, поиска той.

Попитан от БТА дали може да има експертно правителство с излъчени и от двете политически сили експерти и подкрепено съответно от двете формации, Борисов отговори, че и това е вариант.

„Нашият прочит на всичко, което имаме към момента и от срещите ни с лидерите на парламентарно представените партии, от това, което чух като декларации в парламента, от това, което видях като климат – обидите, яростта и подмятанията, не ми дава отговор“, коментира  още лидерът на ГЕРБ. 

Бойко Борисов каза още, че "Иван Гешев" не е тема за ГЕРБ в отговор дали въпросът е поставян пред ПП-ДБ срещу подкрепа за правителство. 

Той отново потвърди, че няма да е кандидат за премиер. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Керпеден

    21 Апр 2023 16:13ч.

    Неделя, 23.04.2023г. 14 ч.излизайте и се присъединявайте към Похода за мир и неутралитет! Заедно с това да кажем НЕ на Партията на войната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Davidabors

    29 Ное 2023 7:28ч.

    <a href=https://elearningaccreditationhub.com/>Accredited online schools</a> <a href=https://www.elearningaccreditationhub.com/>http://elearningaccreditationhub.com/</a> <a href=http://ww31.itcombudsman.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru>http://www.robosapienv2online.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=site.ru</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • врял в политиката от 30 години

    21 Апр 2023 16:19ч.

    Как с чия? То се знае. Докато ББ им се моли всеки ден на коленца за правителство, те зад гърба му си договарят такова с ДПС и БСП. И ще го направят, а него само ще го топят пред Козяк, че не ги подкрепя, и той ще трябва иска или не иска, да им ходи по гайдата. Затова им дава срок - до еди коя си дата или излизат с подкрепа за общ кабинет, или той си прави такъв с ДПС, ИТН и БСП. А те да вият по паветата като бесни кучета и да се оправдават пред хамериканците защо не са го подкрепили. Иначе те ще направят правителство, ще си разпределят постовете и парите, ще сменят Гешев, а той...? Да се сеща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парцалът на снимката

    21 Апр 2023 16:38ч.

    Какъв е тоя синьо-жълт парцал в средата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    21 Апр 2023 23:27ч.

    Това е припознатото знаме на Коалицията на войната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • C2H5OH

    21 Апр 2023 16:52ч.

    Вече е трета седмица след изборите и актьорските заготовки взеха да се изчерпват, а за резултати дума не може да става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изборът е твой - но печели само първия

    21 Апр 2023 16:52ч.

    Отговори си сам на въпроса. Вариант 1 - Ще правят парвителство сами, а ти ще ги крепиш насила по заповед на Козяк. Те ще се гаврят с ГЕРБ в цялата страна и ще ги разформироват зрелищно, а ти ще мълчиш и нищо няма да смееш да кажеш - защото за Козяк те са "техни хора", а ти ако се обадиш, ще си русофил, лош и т.н. Вариант 2 - Ще си направят правителство с останалите, а на ГЕРБ ще се случи същото, както в първия вариант. Кой от двата варианта избираш? Затова никакъв втори мандат. Правиш си правителство с първия с останалите партии без тях, и точка. ТОЧКА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С подкрепата на онези, които вероятно контролират отвън властта в България и не само там. И най-вероятно те ще те изконтролират и теб да "подкрепиш" вашите "коалиционни партньори" - просто куролиращите лореристи, но вече като "втора цигулка", понеже

    21 Апр 2023 17:16ч.

    евентуално е възможно другата групировка да са "по-надеждни" (в някакъв ужасяващ смисъл) от теб. Но това са само предположения. При всички случаи във всичко това едва ли става дума и има място за мисли относно обикновения човек - на по-разбираем език "гласоувеличител", "електорат", "рекетиран субект" и др. - в България, който обикновено е жертва на хората, на които им е дадена власт, за употребата на която после ще трябва да отговарят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИВАН

    21 Апр 2023 17:45ч.

    КАТО КАКЪВ СЕ ИЗЖИВЯВАТЕ ГОСПОДИНЕ,ЧЕ НЯКОЙ Е ДЛЪЖЕН ДА ОТГОВАРЯ НА ГЛУПАВИТЕ ВИ ВЪПРОСИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Апр 2023 20:49ч.

    Като водач на най-голямата партия в България. ..А ти ко си ве, ман?...малка мишчица на клавиатурата ли? ...или титан на мисълта, вожд и учител?...а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева 2

    21 Апр 2023 21:48ч.

    Тази политическа пасмина трябва веднъж завинаги да изчезне от хоризонта! България се нуждае от сериозни и отговорни хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех ако имаше честни избори

    21 Апр 2023 23:19ч.

    И нямаше чуждестранен турски вот, какви ли щяха да са резултатите? Може би щеше да е по-различна ситуация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    22 Апр 2023 8:37ч.

    първу дъ кажъ чи днес е Уйййййкиндъ. Буци е съмото народно творчиство (фолклор му викъми) Той (вечи го пишу съ главнъ буквъ) знае как се свири на роял:вииинъги зад бик и пред коня. (казъх зъ по недоситливити в bg хабитатъ:Правилниът човек зъ bg клъстеръ) .точкъ нъ тоъ политииски дискурсус:дъ влизъ куратуръ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • параграф 22

    22 Апр 2023 9:30ч.

    Първите ще подкрепят вторите само ако преди това вторите са ги подкрепили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега....

    22 Апр 2023 9:55ч.

    То е повече от ясно, че ако има правителство под някаква форма- каквото и да е, то може да стане само с подкрепата едновременно на ГЕРБ и ПП. Всички други варианти са фантастика. То че ПП ще се гръцката още известно време, също е ясно. Най вероятно ( ако има правителство) ще е с третия мандат- вероятно на ИТН. Ще има негласна коалиция, експертно, програмно, или нещо от сорта, и ще ни обясняват, че коалиция няма, но в името на народа, стабилността и.т.н....Което не променя същността- коалиция. Големият въпрос за ПП е : Кое ще надделее? Страхът от избирателите, или страхът от посолството? При всички положения губят, но все пак предполагам, че няма да удържат на натиска на посолството. Прекалено важни за тях неща има да се вземат като решения във външнополитически план, за да се занимават с драмите на ПП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БялоЗеленоЧервен

    22 Апр 2023 14:40ч.

    К'вай тая синьожълта тоалетна 'артия зад жълтите гоФняни задници на бъдещите затворници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    22 Апр 2023 15:48ч.

    Правителство на малцинството на Герб-СДС ще бъде подкрепено от ДПС, БСП и ИТН само за едната идея с цел да бъдат унижени ПП-ДБ, които са ненавиждани от всички парламентарно представени партии (в т.ч. и от Възраждане) повече от Герб-СДС. Хайде Бойко, натрий носа на ПП-ДБ, направи едно няколко-месечно правителство, пък след това пак на избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи