Борисов обвини управляващите, че пак внасят руски газ, но по-скъп и срещу комисионна (видео)

Борисов обвини управляващите, че пак внасят руски газ, но по-скъп и срещу комисионна (видео)

Ние пак си купуваме руски газ, но на по-висока цена и чрез посредници, обясни Делян Добрев. А Борисов обвини управляващите, че участват в схеми, далавери и корупция. Гръцкият "Булгаргаз" - "Депа", продава на българския "Булгаргаз" руски газ. А за "Мед" вашите разследвания твърдят, че е с руски корени, обясни бившият енергиен министър.Това стана на пресконференция в централата на ГЕРБ, в която освен двамата участва и Теменужка Петкова.

Частната компания "Мед енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Как може тя да си го позволи, а държавата не може да си гарантира доставките на газ, каза той. И тази фирма ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз". Вие си играете с населението, с икономиката и индустрията, критикува Борисов управляващите.

Върви страшна манипулация за цените на газа, обяви Делян Добрев. И извади калкулация какво би се случило по стария договор и по стария ред на плащане, и какво ще се случи сега с посредниците.

Средната цена е 134,90, което реално е 6% намаление и от 1 май щеше това да е цената, каза Добрев. С посредниците средната цената е 182,55 лв.

Гръцкият "Булгаргаз" - "Депа", продава на българския "Булгаргаз" руски газ. А за "Мед" вашите разследвания твърдят, че е с руски корени, обясни бившият енергиен министър.

Те изпразниха Чирен и го оставиха на 18%, но с 8-9% от тях те могат да играят по фактури, като продължават да си купуват скъпия газ. Вкарват в микса това, което е на дъното на Чирен, а после потребителят ще плати друга цена.

Страшни схемаджии, евала, това не мога да си го представя. Там са мислители, които нямат равни в схемите, такова нещо досега не е имало, нямат равни, коментира Борисов.

Разликата е 47,65 лв. на мегават часа - консумацията за май прави разлика от 110 милиона. 35,3% ще е по-скъп газа, отколкото трябваше да бъде, обясни Добрев.

 

България има две борси за газ - държавна и частна. Управляващите спряха да купуват руски газ, но нито в едната, нито в другата платформа има обява или търг за купуване на газ. Защото ако качат поръчка за купуване на газ, ще се явят фирми от цяла Европа. В България има 37 регистрирани фирми и по-голямата част ще участва, а тогава няма да могат да нагласят "Мед", обясни Добрев.

Не купуват през борсата, а директно от избрани посредници без търг или конкурс. Неслучайно Петков каза, че вярва, че държавата е разпределител на пари - вземаме от едни компании и даваме на други, корупцията е изнесена, добави Борисов.

Разликата е 110 милиона, които ще ги плати обществото, дали през цената на тока или през бюджета, все ще ги извадим от държавата. И в двата случая посредниците ще вземат 110 милиона, каза Добрев.

Затова хората питат - теглят заеми, а къде отиват тези пари. С тях изплащат схеми и далавери. И когато дойде следващото правителство - от първия ден ще започне да връща, данъкоплатците ще връщат, и няма да може да прави никакви политики. Те искат след тях да е пустош, критикува Борисов.

Нарушиха закона за енергетиката, поставиха под риск националната сигурност на страната и сключиха сделка на тъмно без процедура и търг. А скъпата цена ще я платят хората, включи се и бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

"Мед" участва на входа и на изхода - откъм Черно море и откъм Гърция, точно както навремето "Мултигруп" при Жан Виденов. Техните фирми са в "Балкански поток", това са фактите. Ако грешим, ще се извиним, обясни Борисов.

Нашият газ въобще не отива в Гърция, той си е в тръбите, само на фактури е, това са схеми, допълни той.

Някой минал в централата и ми оставил снимки от най-тежките самолети, нали уж не изнасяме оръжие твърди Петков. Като гледам снимките - на същия самолет, аз съм служил на такава машина - бойни машини. Изнасяме, нещо правим, ама защо ме питате за къде ги изнасяме, казва Петков. Имаш ДАНС, служби, питай, като не знаеш, пък кажи две думи конкретни, критикува го експремиерът. И бе категоричен, че изнася.

Правителството не е купило и 1 кг жито, а милиард и 200 заделиха. Този PR ще им изяде главата, каза Борисов. Агнешкото се вдига много, идва Гергьовден. В Гърция е 6,50 евро, по-евтино ще ви излезе да отидете да си купите, препоръча той.

Толкова бързо падат, че ще започнат да ни търсят. А ние никак не искаме в тази опустошена държава. Година и половина никаква рехабилитация на пътищата, милиарди трябват. Кой ще се оправи с това. На третия месец го преследват, не може да влезе в телевизията, на всеки ход засада. Така ли ще дойдат инвеститори и ще дръпнем напред, критикува Борисов.

И обясни, че правят всичко, за да не ограбят всичко. Нито искаме да ги бутаме. Война е, ще ги подкрепим, ето и за оръжията в сряда, каза лидерът на ГЕРБ.

Но като оберат всичко, какво ще правят следващите правителства, попита Борисов. 

Оказа се, че в над 1300-годишна държава няма регистрирана международно призната порода планинско куче, каза още Борисов и даде пример, че в Гърция има. Оказа се, че комунистите, като ги хапят кучетата, ги трепят. И няма останали. Обикалял съм, молил съм се, но възстановихме породата българско овчарско куче. И давахме, за да я популяризираме. И като дойде Путин - тогава беше премиер, пита ме за кученцата и казах да ги донесат да ги види. Неговото направо му са хвърли на краката и той го взе. И му казах - като го гледаш - ще ти го дам. Но минаха 2-3 дни, та му се обадих - да не вземете да го разпорите да му търсите чипове, му казах, разказа Борисов.

Страхотна порода, гордея се, календарите на ГЕРБ са с него. Христо Иванов и Мирчев мачка не са отгледали, ще ми се подиграват. Те затова са на 4%, коментира още Борисов. Да спрат да се лигавят, всичко е било публично и прозрачно. Най-големите лидери в Европа се снимат с кучетата си - това е символ на нацията. В арабския свят - на Първанов му подариха кон, разказа още лидерът на ГЕРБ.

 

Коментари

  • bodar4uk

    02 Май 2022 13:35ч.

    Пропусна да споменеш ГЛАВНАТА СХЕМАДЖИЙКА, любимата ти Урсула, която води всички държавни Газодоставящи фирми до фалит и проправя пътя на частните схемаджии и черноборсаджии ! Същото и за петрола и за всичко друго . А лошо било в турското робство, където е имало единствено данък десятък .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2022 13:38ч.

    Да бе, урсуля виновна, че кирча е дебил ? Орбан що не е?... урсуля на него не му ли пее?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    02 Май 2022 13:49ч.

    Боко го яд , че други крадат вместо него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2022 14:58ч.

    Ти чуваш ли за какво иде реч бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    02 Май 2022 15:20ч.

    Ти кой беше , че питаш беее ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жизел Каракютукова

    02 Май 2022 13:51ч.

    С измама дойдоха, Бойко, с мръсна газ ще си идат! Ако ги пуснем, де!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мдам

    02 Май 2022 13:56ч.

    "А ние никак не искаме в тази опустошена държава." Е, кой управляваше 12 години преди това и я опустоши.Че са мошеници Кирчо и Кокорчо мошеници са.Ама и ти не си стока."Ало, Ваньо..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Май 2022 7:46ч.

    сравнявай цени и показатели и тогава плямпай

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е

    02 Май 2022 15:09ч.

    наградата за Кирчо и Кокорчо, че лаят добре и се държат правилно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 2 май през 2014 г. в украинския град Одеса тълпа нацисти извършиха брутално масово убийство.

    02 Май 2022 15:15ч.

    НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ! Ирина МАЗГАНОВА https://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8635:nyama-da-zabravim-nyama-da-prostim&catid=851:broi-10-2022&Itemid=138

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравихте ли как българите в Украйна бяха тормозени и тероризирани?

    02 Май 2022 15:16ч.

    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 г., деец на българската общност; 2. Българинът Александър Николов – мирен протестиращ, разстрелян в Одеса на 2 май 2014 г.; 3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014 г.; ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутрата е в абстиненция?

    02 Май 2022 15:17ч.

    Мутрата е в абстиненция защото не е крал от една година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутрата е във вихъра си

    02 Май 2022 16:18ч.

    Тази му подлагат топката като за дузпи. Няма нужда даже и да лъже. ПростоКиро и Кокорчо лъжат и мажат като за пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който си го може, може го!

    02 Май 2022 16:47ч.

    Червеят н азавистта люто яде душата на бойко и неговите дружки, сръчно разположени на гюме по веригата. Там едно време се играеше тъпа пиеса: бойко плаща безумни аванси, дружката тегли на каса в чували и връща назад в малки чувалчета по договорените проценти. Сега, Обаче, по тази верига е пусто и празно. Гешев е сложил максимално тъмни очила и взорът нищичко н евиди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който си го може, може го!

    02 Май 2022 16:55ч.

    Съвсем друго нещо е учената глава! Първо бае ти Асенча се издърви на руснаците, а ние се дивяхме и чудехме, защо е всичко това?! Не и отива на Бг да е люта, агресивна и ястребова! Е, имала глава да пати! За по-сигурно показахме зъби на газпром още веднъж. Откъм вашингтон дойде поглед, който беше пълен с умиление, старческа ръка дори погали немирната главица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който си го може, може го!

    02 Май 2022 17:00ч.

    Глей ся, бате бойко как го прави учената глава. Няма чувалчета, пачки простотии. Вземаш верния човек и го правиш шеф на газа. Той сяда на бюрото, обаче колодата карти е предварително наредена, та подшушва на бивши швейц. колеги да си купят авансово "въздух" :)) в газовата тръба. Бесните руснаци ти се хващат на номера и врътват кранчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който си го може, може го!

    02 Май 2022 17:03ч.

    Нашенци ликуват. Пасиансът е напът да излезе много бързо, за няма и два месеца. Моментално пускат слух, че отдавна сън не ги хваща и денем и нощем са мислели и работили за народната работа и Бг интерес. Е, вяно е, че въобще н ес аминали по праведните пътеки, а веднага са се обърнали към една много отзивчива швейц. фирма, която случайно е била готова да "помогне".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който си го може, може го!

    02 Май 2022 17:08ч.

    Хора, война е! Кой ще ти се занимава баш сег ада организира по процедура и закон търсене на най-изгодната доставка директно от производител. Моля ви, плащаш горницата яко и още по-яко биеш барабана. Същите молекулки, извлечени някъде от необятната руска земя отново палаво хукват по бг тръбата, но те се водят вече собственост на по-сръчен търговец, който не се е погнусил от рублите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи