Борисов: Няма да подкрепим промяна на националния празник. Темата разделя нацията и не е приоритет за държавата

Борисов: Няма да подкрепим промяна на националния празник. Темата разделя нацията и не е приоритет за държавата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна. Това заяви пред Епицентър. бг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

"Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник", така отговори Борисов на въпрос на Епицентър. бг дали има промяна в позицията на партията му по отношение на Трети март.

Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.

"Дори, ако трябва да направим допитване до народа", изтъкна Борисов. "Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон", уточни Борисов.

По време на посещението си в Бургас в събота Борисов сподели, че в партията му отдавна мислят по този въпрос и той дори е коментирал тази своя позиция със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, настоявайки  темата за националния празник да мине на заден план.

Борисов бе категоричен, че това, което днес заяви пред Епицентър. бг, ще бъде защитено от депутатите на ГЕРБ по време на дебатите в зала.

Изявлението на Борисов днес означава, че ГЕРБ ще защитят конституционните промени в частта им за съдебната реформа и ограничаване правомощията на служебното правителство, но не и за промяна на националния празник.

Припомняме, че днес политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те изразяват готовност да поставият този въпрос на всенародно допитване чрез референдум.

Сред инициаторите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, журналисти, общественици.

Георги Първанов определи призивите за бойкот на 3-ти март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, президентът "не като грешка, а като престъпление".

Академик Иван Юхновски заяви, че една евентуална промяна на националния ни празинк, би било оскърбление със загиналите герои през петвековното турско робство. Той нарече полемиката, предизвикана от намерението на сглобката, като семейно насилие.

"3-ти март не е празник на Руската империя. Това е плод на усилията на българите. Българите десетелителия са се борили за своите права. Това е български празник“, подчерта проф. Искра Баева.

Проф. Даниел Вълчев подчерта също днес, че отварянето на темата с промяната на националния празник е тежка грешка на управляващите и президентът е "взел инициативата много силно":

"Това не е въпрос за Конституция, а за Кодекса на труда. Ако някой иска да се занимава с този въпрос, да отвори Кодекса на труда. Вдигането на въпроса на конституционно равнище, означава, че се търси започване на дебат - дали за прикриване на други по-важни неща, или пък нещо друго - това е отделен въпрос", изтъкна деканът на Юридическия факултет. 

Проф. Вълчев предложи въпросът за националния празник сега да бъде затворен и един ден, "когато всичко се нормализира в света около нас и в нас", да се мисли кой да е националният ни празник. 

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • йосарян

    04 Sep 2023 21:31ч.

    "Да оставим националния празник на историците" -- на кои точно, бацю? ако може - поименно. че някои е дастатъчно само да бъдат споменати, и стрелката отива в червеното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    05 Sep 2023 1:32ч.

    А кой продаде Македония, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    04 Sep 2023 21:32ч.

    Историците и мнозинствоот от народа си казаха думата. Но тези още не били чули!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    04 Sep 2023 21:42ч.

    На Баце му замириса на пърлено(референдум за 3 март) и реши да остави ПП-тата и ДБ-тата сами да си берат дерта. Чакаме реакцията на Шиши. И той е виден фен на 24 май за национален празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    04 Sep 2023 21:46ч.

    Хайде сега едно всенародно допитване за Тагарев и оръжията за Украйна. Крайно време е този национален предател също да изчезне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    04 Sep 2023 22:11ч.

    Какво всенародно допитване за Тагарев. Прави ли се допитване за престъпник убиец. Дъртият лумпен тагарев трябва да бъде кремиран жив. Този злокачествен тумор се отстранява само с крайни мерки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    04 Sep 2023 22:41ч.

    Джони, напълно съм съгласна. Нали трябва все отнякъде да се започне. Нека да го изгоним с допитване. Допитването било висша форма на демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    04 Sep 2023 22:04ч.

    Аз съм скептична относно подбудите за решението на Борисов за нац. ни празник. През годините сме чували как едно говори сутрин, следобед друго, а вечерта ''ново 20''. Само 1 телеф. разговор, или ''покана'' от Козяк и ББ отново ще промени мнението си. Да не забравяме,че местните избори ''чукат на вратата'', а те са важни за ББ и ГЕРБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени

    05 Sep 2023 21:26ч.

    Това са напразни "дъра-бъра", защото само се обявявате в пространството като "еди какви си".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всенародно допитване

    04 Sep 2023 22:07ч.

    Значи можело! Тогава да започваме: за еврото, за оръжията за Украйна, за ЕС, за НАТО. Ще се допитаме, хората ще кажат. Каквото кажат, това да бъде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврозоната и Шенген

    04 Sep 2023 22:07ч.

    било най важното спорет екстралопитека Мунчо. Накъде ни води Европа - към безкрайната помощ за Окрайна, към подчененост на ФАЩ, към превръщането на Европа на пихтиеста оморфна маса от паплач, мултикултурална паплач , по подобие на ФАЩ. Това ли ни е приоритета ? това което следва.....е заглушено от пиип.....пииип...... пиииииииип по адрес на екстралопитека, лилав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Asen MIHAYLOV

    04 Sep 2023 22:11ч.

    За това има хора , които още гласуват за този престъпник...Знае много за българите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Sep 2023 22:31ч.

    И с какъв закон ще ми решаваш празникът бе? Искаме референдум за еврото, шенгеня ще го гледаш през крив макарон, а въпросът за националният ни празник изобщо няма да се повдига, той и паметникът си остават на мястото си!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    04 Sep 2023 23:25ч.

    В статията е казано. Празниците се регламентират от Кодекса на труда. Което е разбираемо - на празниците не се работи. Та там има един член: Чл. 154. Официални празници са: 1 януари - Нова година; 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго - национален празник; 1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност; 6 май - Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия; 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност; 6 септември - Ден на Съединението; 22 септември - Ден на Независимостта на България; 1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения; 24 декември - Бъдни вечер, 25 и 26 декември - Рождество Христово; Велики петък, Велика събота и Великден - неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    05 Sep 2023 1:07ч.

    Да не забравяме и Тодоров ден, денят в който ще се отървем от тиранията и своеволията на Тагарев. На този ден ще се организират празнични кушии и хората ще се поздравяват въодушевено с "Тагар утече!" и ще отговарят "Воистина утече!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хец насам, хец натам

    04 Sep 2023 22:46ч.

    Как кай другарю начельник да върви раптата, като някои цял ден си хецкат гъзовете - хец насам, хец натам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БХ е толкова елементарен

    04 Sep 2023 22:50ч.

    че станахме за посмешище. Един го потупваше, друг го мереше с педи ... . Мизерия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    04 Sep 2023 22:58ч.

    тиквата пак се прави на благодетел ... Не ви ли омръзна целият този негов цирк, толкова години бе ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    04 Sep 2023 23:00ч.

    Омръзна ни, ама нъл видиш, все го сваляме и пак го връщат... аха решиш, че повече няма да се върне и оп, пак го вадят от пералнята ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Методиев Борисов е по краденето, него едва ли го интересуват такива глупости като датата на националния празник, ако ще да е 30 февруари

    04 Sep 2023 23:21ч.

    Просто се опитва да предпази каруцата с откачилите коне да се обърне на завоя. Той още се надява да му оставят накраденото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Балканецъ

    04 Sep 2023 23:30ч.

    Бре ти да видиш.......не беше ли самият Борисов човекът, който предложи 24 май за национален празник и еничарите от неговата партия (Къдравата Сю) и безродниците от ПП поеха инициативата! Това беше само преди няколко месеца! Хора, толкова ли е станала къса паметта българска!?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Местните избори ще минат

    04 Sep 2023 23:49ч.

    Бойко ще се врътне. Още догодина няма да празнуваме национален празник на 3 март.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    05 Sep 2023 0:02ч.

    Боко хлъзна соросоидната сган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    05 Sep 2023 0:10ч.

    Баце, колкото и да въртиш гъз@гата - минало си. Още един тур максимум на гласове от администрацията и после леш и тишина. Но има и добра новина - теб ще те пазят и хранят в Централния. Да ти даде Господ време, много време да мислиш как са ти прибрали "враговете" стотинките ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дълго

    05 Sep 2023 0:23ч.

    ще ни е срам за тая мърда. Аз поне никога не съм гласувал за тайфата герб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм си представял

    05 Sep 2023 0:32ч.

    че ще се докараме дотук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    05 Sep 2023 0:46ч.

    Богомил Бонев - Забавлявам се на селските вечеринки, които Борисов устройва на ПП/ДБ - https://svobodnoslovo.eu/komentar/zabavlyavam-se-na-selskite-vecherinki-koito-borisov-ustroyva-na-ppdb/115932

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бре продажнико подъл ...

    05 Sep 2023 1:00ч.

    Абе тез вонящи гниди как не са се сетили още да обявят най- светлият и величав ден в нашата история за Национален празник? Ами да ги подсетим, та дано бързо им уврат кратуните. Та предлагаме за национален празник да бъде обявен 20 декември!!!! 20 декември 1943 г., т.н. „Черен Никулден“ е велик ден за българо- американската дружба! Тогава е извършена първата масирана бомбардировка над центъра на София. Центъра на града е разрушен, избити са десетки цивилни. Всичко това е велик ден достоен за национален празник и задължително трябва да се запише в Конституцията! Та нали вече има паметник на летците бомбардировачи, инсталиран на входа на градската градина в София......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предизборно!

    05 Sep 2023 1:39ч.

    Ясно е, че Светлейший ще загуби много от поддръжниците си за изборите! След изборите ще смени плочата! А може и по-рано? Ако някой не му набие канчето за непремереното изказване!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опс!

    05 Sep 2023 8:45ч.

    Тоа и за ойрото ще клекне в последниа моментец. Хак му е на USПасольството, като избра и заложи на възможно най-кухите кратуни с ултраотрицателна селекция: кирчовци, асенчовци, денковци, габриели, гноми, дългоносковци и вся остальная.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    05 Sep 2023 10:30ч.

    СЛЪНЧОГЛЕД, който се върти както му е удобно. Колко време загубиха на българския народ с празни приказки и безумия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце е хитър

    05 Sep 2023 12:13ч.

    Тези приказки са кукичка, с която ще улови гласовете на 50-60 хил. заблудени русофилски душици. Неслучайно ни управлява три мандата, че и в днешния четвърти не е в опозиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александрова

    05 Sep 2023 13:21ч.

    Ако си изпълни изявлението, най-после ще съм обнадеждена, че държавата България няма да изчезне за трети път на картата на Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5555

    05 Sep 2023 18:10ч.

    Дано си изпълни обещанието, за да повярваме, че му е останала поне частица разум. Ама се съмнявам. Като му звъннат утре от Посолствот-О и веднага ще обърне позицията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    05 Sep 2023 18:30ч.

    какъвто ни е уни-то, такова ни е колективното съзнание,култура и възпитане,такъв ни е и майчиният ни език. с това уни си харесвахме Бай Тошку, с това уни наше се докарахме до БаааатеНибойку. ооооооооколо мен няма логика,каза Карбовски,но азъ отдавна го повтарям (казъх нешту за сееелЕнете)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи