Борисов настоява за председател от ГЕРБ и вече вижда няколко варианта за кабинет

Борисов настоява за председател от ГЕРБ и вече вижда няколко варианта за кабинет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Практиката е победителят да излъчва председателя на парламента, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на излизане от пленарната зала.

Първият ден на 49-ото Народно събрание  се оказа ялов и не бе излъчен председател. От ГЕРБ - СДС предложиха Росен Желязков, но той получи само гласовете на ИТН извън своята парламентарна група.

Запитан дали може отново, както в предишния парламент, Вежди Рашидов да е председател, Борисов отвърна: "Може и с варианта Вежди Рашидов, но той пак ще е от първата политическа сила."

На този фон медиите заговориха за патова ситуация."Защо да е патова ситуацията? Създават я тези, които не спазват парламентарните традиции. Кой да се срамува, че е победил", заяви Борисов. "Тошко Йорданов стана и им каза "За какво спорите?! Първата партия получава председателя", каза още Борисов, който призова да се обърне внимание на казаното от трибуната към всички партии.

"Всеки който иска нещо различно - може би е нова мода, нещо нетрадиционно и затова днес имаме целия ден да го обсъждаме".

Той определи като неудачен варианта с ротацията между ПП-ДБ и ГЕРБ, както предложи Асен Василев, тъй като в Европейският парламент практиката е председателите да се редуват на две години половина, тоест - карат по половин мандат.

"Трябва да се обсъдят други варианти, ако някой предлага нещо друго. Може и с варианта Вежди Рашидов, но той пак ще е от първата политическа сила", коментира той възможността предишният парламентарен шеф отново да оглави Народното събрание.

"Да се редуваме има смисъл, когато, както е в ЕНП, там се редуват на 2,5 години. По същия начин се редуват и в много комисии.", каза Борисов.

"Аз бих обърнал внимание на речите. Да, земеделието е важно, но всички казват, че трябва да има правителство. Всички партии казаха "само бюджет при редовно правителство", защото се страхуват не от Борисов , а от МВФ. Той не само плаши, а вчера каза, че БВП на България е между 0 и 1%. Това означава обедняване, дефицит, това означава, че не можеш да направиш дефицит 3%, като вдигнеш прогнозата на хартия на 5 или 6%".

ГЕРБ-СДС нямат страх от "Възраждане" - имаме ясно формулирани различия, но и ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно, каза още Борисов.

"Аз предлагам, като не можем да се разберем политическите партии, тези министри (служебните) остават в кошарата, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев ги оставя и отива да си президентства. Тези, които сега са внесли бюджета, ние ще ги задържим като парламент да работят. Всички партии днес гласуваме шестия мандат да го занесат в президентството тези министри. Ние като го гласуваме, имаме правителство и си продължаваме по законите".

След като не можем да се разберем като политически партии, да оставим служебните министри и да ги задължим като парламент да работят, предложи Борисов.

"В изказването на президента Радев звучеше единствено желание да се приеме бюджет, за да може после служебното правителство да си харчи. Президентът Радев, когато има една такава тежка политическа конфронтация между партиите, може да се прояви като обединител, но сега той иска тези министри, да им гласуваме пари, да продължат месеци наред да харчат", смята лидерът на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ каза, че след прекъсване от няколко парламента сега, когато отново е депутат, му е направило впечатление, че никой не станал в пленарната зала, когато влязъл върховният главнокомандващ Румен Радев.

"Никой не стана в залата, когато влезе държавният глава. Само аз станах, като дисциплиниран воин.", коментира Борисов.

Да ви обърна внимание на речите - всички партии казаха, че трябва да има правителство. Бюджет с редовно правителство", посочи Бойко Борисов.

С Христо Иванов си говорихме в залата човешки, бил ми е вицепремиер, отговори Борисов, запитан за какво е разговарял със съпредседателя на ДБ.

"Ако са им искрени декларациите, има голям шанс да се направи в два варианта правителство.

Той посочи и спасителния, последен вариант за излъчване на кабинет. "Аз казах, че президентът Радев, когато има такава тежка конфронтация между партиите, може да се яви като обединител. След като не може да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, служебното правителство остава и правим ротации. Що не се съгласяват? Защото никой не иска при парламент да работи. Радев ангажиран ли е, ангажиран е, предложило ли е бюджет служебното правителство, предложило е", разясни предложението си Борисов.

"Най-ценното качество на мъжа е търпението - ако с търпение, толерантност, има вариант. Пак казвам, аз към Радев се обръщам добронамерено, и аз искам решение. Решението трябва да мине през компромиси", категоричен е Борисов.

Лидерът на ГЕРБ даде като цяло положителна оценка на случилото се в пленарната зала първия ден и най-вече на политическия тон.

"Парламентът беше обран, умерен, истински политически парламент, видяхме много смисъл, много грижа за България, желание за правителство", обобщи той.

Източници: epicenter.bg, Днвеник, NOVA

 

 

Коментари

  • Делта

    12 Апр 2023 14:51ч.

    Премиерът, който не стъпваше и не зачиташе Народното събрание. Премиерът, който не искаше да бъде питан от народните представители. Премиерът който се криеше за полите на Деси, Даниела и Цвета, сега да говори за правила и парламентаризъм, това вече е наглост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Червената шапчица

    12 Апр 2023 14:55ч.

    Парламентарната република е запушена от тялото на Борисов. Ярки и живи са спомените за времето, когато същото лице с разпоредителни действие по смс командваше дневния ред, събитията и решенията. При това го правеше не като загрижен за държавата, просветен монарх. Правеше го като вълк, който осигурямаше условия всеки лев обществен ресурс да плати данък на машината на герб. Не се чудете, че не избират сега Желязков. На фона на предишни смехотворни фигури, Желязков е от центъра на просветата. Проблемът е, че депутатите не виждат Желязков, виждат вълка Борисов, който сега е наметнал овча кожа. Пък депутатите питам през смях: Бабо овчице, защо ти е толкова дебел гласът? Никой не може да е сигурен в какво ще се превърне Борисов, когато един ден вероятно разпръсне надвисналите над личната му глава, буреносни и заплашителни облаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    12 Апр 2023 15:12ч.

    в рашидов няма работа в нс камо ли да е председател на нс стига сте се подигравали с хората отиваме на избори на есен това не се изтраива повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отлично

    12 Апр 2023 15:23ч.

    Не трябва да отстъпва и задължително коалиция с ПП/ДБ(ЛГБТ) - това е пътят за нови избори и победа на Възраждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Апр 2023 15:24ч.

    Дойдат ли ГРОБ или ПП, външният ни дълг ще скочи двойно... Тунис нарита МВФ и обяви, че влиза в БРИКС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Чакай бе Беновска, ще кажат утре че сме гаджета"

    12 Апр 2023 15:31ч.

    Имам усещането че се върнахме 10 години назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • градски

    12 Апр 2023 15:40ч.

    за нищо не стават -приеха декларация за избор в два тура-после какво стана , в режим на гласуване предложения не се правят ,бламираха си декларацията в конституцията няма такова животно ротационно председателство на парламента-та защо да гласувам.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    12 Апр 2023 15:59ч.

    на снимката ваш бацю гледа все едно вече е сложил в позиция "партер" жълтопаветните си "партньори". а както знаем много добре, доста от тях са по определение склонни към таквиз едни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    12 Апр 2023 16:12ч.

    Както винаги мисирките тичат след него .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    12 Апр 2023 16:18ч.

    Бокичка , яко ги е притиснал в ъгъла . Ако не успее да състави с ПП-ДБ правителство , ще каже на своите американски господари "Ето видяхте ли , те не искат да съставим правителство" . Ако състави правителство с БСП и ДПС, ще почне да вади кирливите ризи на промяната . Народът ще обвинява ПП-ДБ за нестабилността , без да съзнава че е по-добре без правителство, щото ще бъдем вкарани във война .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    13 Апр 2023 21:28ч.

    щели да ги задължат като парламент, никого не можете да задължите, радев изпрати оръжие за украйна и разбра, че на два стола се пада на земята, парламентът може да задължи само правителство избрано от него, от служебните министри само пеканов е готов да остане министър, другите едва ли, янев им е обеца на ухото, как от личност с голямо обществено одобрение се превърна в посмешище

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи