Борисов: Имам забележки по бюджета, но няма да го критикувам сега

Борисов: Имам забележки по бюджета, но няма да го критикувам сега

Снимка: БТА

Няма да критикувам бюджета сега, имаме забележки по него. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос на БТА в кулоарите на парламента.  По думите му, липсата на коалиционно споразумение, механизъм, изисква първо да разговарят с финансовия министър Асен Василев , ако могат да бъдат отстранени забележките, и тогава двете първи политически формации заедно да понесат отговорност за този бюджет.

Редно е, подчерта Борисов, и вчера го казах на Кирил Петков, Асен Василев да дойде и по някои теми първо да ни запознае, да каже какво и защо мисли, и, ако го подкрепяме, да знаем защо го правим. Така мисля да постъпим, добави той.

Борисов разказа, че е говорил по телефона с премиера Николай Денков и му е казал какво притеснява ГЕРБ относно парите в енергетиката, намерението да се премести държавната защита по международни арбитражни дела от Министерството на финансите в Министерството на правосъдието, както и блокирането на парите за зимното поддържане и големите инфраструктурни проекти. На лидерската среща във вторник Василев не можа да ми отговори на всички тези въпроси, уточни лидерът на ГЕРБ. Снощи той е свързал Кирил Петков с Делян Добрев заради жалбата на депутата от ГЕРБ до Върховната административна прокуратура във връзка с БЕХ.  Вчера в пост във Фейсбук Добрев съобщи, че сезира ВАП  с искане "за упражняване на надзор за законност и предприемане на действия за отмяна на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г., съответно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 г. на МС от 2023 г., в частта с която се разпорежда на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да внесе дивидент не по-малък от 1,588,375,000 лв., а именно нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол".

Добрев и Петков са се договорили, когато премиерът Денков се върне, да се срещнат и да коментират как това предложение да бъде направено законно, така че да не пострадат инвестициите, каза Борисов.

Най-важен инструмент, който подкрепя законодателната и управленската програма, е бюджетът. Дали ще го наречем механизъм или коалиционно действие е едно и също, обясни лидерът на ГЕРБ на въпрос дали двете управляващи политически сили ще подпишат някакъв документ. Да се разберем какво те искат да подкрепим или какво те ще се съгласят да променим, това е сложен дебат на компромиси отново, посочи той.  Всичко, което говорих преди изборите и в деня на изборите, че едно подобно, много трудно, носещо пасиви, негативи за двете големи формации, управление в края на краищата е най-доброто днес за държавата, изтъкна още Борисов.

На въпрос дали ще има ротация в управлението, тъй като миналата седмица той изрази съмнение, Бойко Борисов обясни, че на лидерската среща във вторник Петков и Денков категорично са уверили, че стоят зад думите си да има ротация и да продължи да работи правителството.

Попитан дали евентуални две кандидатури – на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ -  за управител на БНБ може отново да доведат до трусове в управлението, той коментира: "Ще има две номинации и парламентът ще избере, не с плаващо мнозинство, като дадат по-добър кандидат от Димитър Радев, просто им се учудвам, да вземат тогава БНБ".

Позицията на ГЕРБ, особено по Албания, Република Северна Македония, Украйна, приемането на законите, свързани с плана за възстановяване и предложени от служебния правосъден министър Крум Зарков, се оцени високо в Брюксел и затова се даде път на нашия кандидат Илияна Иванова да отиде на разговори в Европарламента. Това, че имахме и втори кандидат – Даниел Лорер, може би показва колко много потенциал има в България за хора, които отговорят на изискванията, коментира още Бойко Борисов.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ала Бала

    29 Юни 2023 13:46ч.

    Не просто финансов министър, а истински магьосник и баце пак недоволен. Нали той си го избра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялата държава заложник на Борисов! Рече др.Нинова пред многомилионната публика тази сутрин

    29 Юни 2023 14:05ч.

    Така че г-н Борисов, по-добре ще да СПРЕТЕ ДА КОМЕНТИРАТЕ КАКВОТО И ДА Е относно политиката, действията, мислите и поведението на ПишманПравителството ви, дето подкрепяте Платонически, без консумация! Така че не си правете труда изобщо повече говорите - да доволствате или НЕдоволствате от платоническата си връзка с ппдбтата, НАС НАРОДА НЕ НИ КАСАЕ вашата връзка, упс СГЛОБКА. ........ Но когато дойде Времето, Голямото Време - Народът ще "коментира"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герой на нашето време

    29 Юни 2023 14:40ч.

    Виждам проблемите, но ще си трая и ще чакам колата да се обърне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    29 Юни 2023 15:15ч.

    Бре, бре, колко сговорчив бил Чекмеджан Еврозлатевкюлчев - Българоубиеца. Що ? Ми, щото иначе правителство и НС падат, респективно имунитета му пада и аре при бай Ставри. Това е, както казва поета: ,, ..... ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО ... " А, вий, ПП ДБ ( Поредните пазители на Дебелия и Боко ), вие сте мръсници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    29 Юни 2023 15:41ч.

    Нямало да критикува нещо, което не знае какво е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борисов: Имам мнение,

    29 Юни 2023 16:06ч.

    но не съм съгласен с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БОКОНОН

    29 Юни 2023 16:11ч.

    ИМАМ ЗАБЕЛЕЖКИ КЪМ ПОВЕДЕНИЕТО НА ГОСПОДИН С 200 КИЛИМЕТРА ГИ МИНАВАМ И ЩЕ МУ КАЖА ДИРЕКТНО:БОРИСОВ БЪДЕТЕ МЪЖ,СВАЛЕТЕ ИМУНИТЕТА СИ И ПЛЕДИРАЙТЕ ЗА ЧЕСТЕН,БЕЗПРИСТРАСТЕН,ОТКРИТ И СПРАВЕДЛИВ СЪД ЩОМ СТЕ НЕВИНЕН.ГЕШЕВ ГО НЯМА ОТ КАКВО ВИ Е СТРАХ.ИЛИ САМО НА ДУМИ СТЕ МЪЖ?РЕШЕТЕ САМ СЪДБАТА СИ.ТАКА ПОСТЪПВАТ ЧЕСТНИТЕ МЪЖЕ.БЪДЕТЕ ТАКЪВ МЪЖ.НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДВУСМИСЛИЕ У ХОРАТА.ДОКАЖЕТЕ,ЧЕ СТЕ НЕВИНЕН И ОКЛЕВЕТЕН.НЕ ЧАКАЙТЕ ПОСЛЕ ЩЕ БЪДЕ КЪСНО И БОЛНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Юни 2023 16:13ч.

    мутрата "буда" продължава безуспешно да се бори с раздвоението на личността си ! а както е всеизвестно, психическите заболявания нямат лечение, а тенденцията при тях е непрекъснато да прогресират...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази вечер Боко ще спи спокойно. Завъртя се програмата " предпране"

    29 Юни 2023 18:30ч.

    Тази вечер Боко ще спи спокойно. Завъртя се програмата " предпране" Не се прие предложението да се гласува сваляне на имунитета му. Перачите се въздържаха. Точка първа от тайното / вече не/ споразумение. Следват шефовете на службите. После са изборите. Кражбите. Островите в Тихия океан. Като видя абревиатурата ПП първата ми асоциация е " предатели", втората - " престъпници". ДБ е ясна - " доносници" и " българоубийци". Асоциации някакви.? Румяна Ченалова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боко

    29 Юни 2023 19:12ч.

    Ех, Бозо, Бозо, много ти разбира главата от нещо!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дея

    29 Юни 2023 20:51ч.

    Боооже, ( кръстя се) тиква разбира от бюджет - на този не бих му поверила да ми пази лозето...просто не намирам думи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи