Борисов и Нинова имат различия за Украйна, готови да работят заедно по социалната политика

Борисов и Нинова имат различия за Украйна, готови да работят заедно по социалната политика

Лидерите на ГЕРБ – Бойко Борисов и на БСП – Корнелия Нинова, проведоха неформална среща в сградата на Народното събрание. След нея стана ясно, че между партиите остават червените линии относно оръжието и войната в Украйна, но има готовност формациите да работят заедно по социалните политики, съобщава БНР.

Коренлия Нинова коментира след срещата: "Имаше няколко въпроса. Първият е за подкрепа за Росен Желязков за председател на парламента. Оставих този въпрос да се реши между първите две политически сили, тъй като те в момента водят разговори за някакъв странен хибрид от ротационен принцип и така нататък. От нас за Росен Желязков няма да получи подкрепа и съм му го казала. Второ, по законодателна програма и инициативи. Заявих какви са нашите приоритети - тези, които чухте вчера от трибуната. Оставяме на коренно различни позиции по 1 въпрос - оръжията за Украйна. Ние държим на социална политика, която да бъде приета през бюджета; внимателен бюджет, който запазва финансовата стабилност на страната, но и такъв, който не позволява повишаване на данъци, замразяване или понижаване на доходите на хората.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди заседанието в пленарната зала, че иска да направи кабинет и правителство с ПП-ДБ. От вчера текат разговори между двете политически партии. Борисов е категоричен, че ГЕРБ са готови да направят компромиси и да дебатират с ПП вариантите за бъдещо управление. За Борисов в момента темата “председател на парламента” не е чак такъв проблем:

“Благодаря на госпожа Нинова, че прие поканата. Както и в деня на победата ни казах, че ще поканя лидерите на политическите партии, за да видим къде са тези разделителни линии. Тя ми каза, че ние с ПП сме самодостатъчни, така че няма как да ни подкрепи за председател на парламента. В преговорите между ПП и ГЕРБ имаме много ясни задачи - правителството между тези 2 партии. И правим всичко възможно, въпреки Атанас Атанасов, да го направим. Сутринта си направих усилие да го гледам и около 60 пъти ми казва името. Те явно не си говорят, защото вчера академик Денков и Гюров дойдоха при мен, разбрахме се да излъчим преговорни групи, работиха 3 часа следобед. Днес ще направим 2 комисии - правна и финансово-бюджетна - от двете партии само, за да разберем какъв бюджет би бил устойчив за държавата и всички закони, за които да потърсим голямо мнозинство. 

Нашият основен приоритет и най-стабилното, които би се получило в България е между тези две партии. Ние сме готови на много компромиси, но това не е и компромис. В Румъния има компромис да се ротират премиери. Има различни практики. Затова и вчера толкова търпеливо, толкова внимателно формулирахме, че между толкова враждуващи не само лидери, но и избиратели, поддръжници ни трябва време. Затова и забавянето на избора на председател е много полезно, за да може да се спечели време и тези комисии да работят, да намерят общи много неща между нас, които ще бъдат добри за държавата. Последното, за което си мисля е за Великденска ваканция. Аз искам да направя правителство с ПП и ДБ. Това е най-добре за България. От изказванията на господин Петков и Асен Василев виждам много повече конструктивност. Много повече! Те държат на своето, но и с много по-различен тон говорят", заяви Борисов. 

"Ако мой депутат се беше отказал вчера и ми каже, че всъщност за тях е важно в някой град да вземат кмет пред държавата, правителство парламент - вие щяхте да кажете, че аз разбивам институциите..", коментира той. 

"С госпожа Нинова говорихме само от теми, по които можем да сме заедно - социална, правна. Все пак Крум Зарков е от нейната партия. От друга страна - категоричен отказ по темата “Украйна” - нещо, което ние с колегите от ПП имаме като общо", заяви лидерът на ГЕРБ.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Педро

    13 Апр 2023 11:35ч.

    За Бухово е време господа гласоподаватели иначе ще ви такова с 200.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Апр 2023 12:27ч.

    тези двамата са освирепели от глад! cuff them!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фондация “Ханс Зайдел” основател на ГЕРБ

    13 Апр 2023 12:39ч.

    "академик Денков" - каква девалвация на научно звание!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 13:04ч.

    Ами няма нищо учудващо че фондация Ханс Зайдел е основател и спонсор на ГЕРБ . Ние във двете световни войни пак със Германците и германските фашисти и нацисти и ги загубихме най позорно тези войни .Сега за трети път сме със Германците и за трети път ще загубим тази трета световна война . Защото нашите продажни политици ,не можаха да разберат че дружбата ни със Германия ни носи само беди и репарации и загуба на територии КОЙ СЪЗДАДЕ ЧУДОВИЩЕТО ГЕРБ? (и видео) Кой е Ханс Зайдел Ханс Зайдел е роден на 12.10.1901 г. в Швайнхайм бай Ашафенбург. След матурата той следва право, германистика и икономика в университетите Вюрцбург, Фрайбург и Йена. През 1929 г. Зайдел получава докторска титла по право и се установява като адвокат в Ашафенбург. През 1932 г. той става член на Баварската народна партия (БНП) и една година по-късно се кандидатира на изборите за градски съвет в Ашафенбург. След поемането на властта от Националсоциалистическата работническа партия в Германия (партията на АДОЛФ ХИТЛЕР) е задържан на поста. От 1940 до 1945 г. Зайдел служи във Вермахта и се бие срещу СССР на Източния фронт по времето на Втората световна война, уволнява като лейтенант от запаса на една танкова дивизия. Американското военно правителство обявява политически Ханс Зайдел за областен управител на Ашафенбург, а за партията Християнсоциален съюз той се кандидатира успешно през 1946 г. за учредителното събрание и за баварския парламент. През септември 1947 г. министър-председателят Ханс Ехард назначава експерта Ханс Зайдел за баварски министър на икономиката…. pan.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи