Борисов: ГЕРБ сме узрели за примирие с "Промяната"

Борисов: ГЕРБ сме узрели за примирие с "Промяната"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ГЕРБ е узряла за примирие с "Продължаваме промяната". Това обяви на брифинг Бойко Борисов:

"Съгласен съм и с Христо Иванов, че е важно да има правителство. Познавам те добре, като вицепремиер беше добър, честен, аз нямам забележки към теб. Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви обстоятелства може това да се случи, да подпишем документ, нов обществен договор по-точно. Такава правосъдна реформа и ние искаме. Те искат да сложат в КПКОНПИ тяхно лице, и то не какво да е лице, а бивш шеф на комунистическата следствена служба. С една дума - застани, събери лидерите, покани Нинова, Костадин от "Възраждане“, покани Стефан Янев, Карадайъ, това е новият обществен договор. Тогава декларацията на ПП, всяка партия я има в програмата. Приемаме една декларация, слагаме подписите и сме готови. Да, ние сме готови!"

Правителство с премиер съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и документ, наречен "нов обществен договор", подписан от лидерите на всички парламентарно представени партии. Тази формула за редовен кабинет очерта председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в изява, излъчвана на живо в профила му във "Фейсбук". Тя имаше два акцента: атаки към "Продължаваме промяната" за политиката им в енергетиката и отговори на Борисов на медийните изяви от почивните дни на Корнелия Нинова и Христо Иванов.

В типичния си стил Борисов не беше конкретен какво точно очаква да включва споменатия от него нов обществен договор, не спомена и изисквания за участие на партията му в правителство. Стана еднозначно ясно обаче, че Борисов отхвърля призива на Христо Иванов ГЕРБ и "Продължаваме промяната" да стигнат до някакво разбирателство.

Бойко Борисов цитира думи на Христо Иванов от по-рано в неделя (8 януари) пред Българското национално радио (БНР), че "за да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ" и веднага отговори: "Не, Христо". Под формата на обращение към съпредседателя на "Демократична България" Борисов лансира следната концепция:

"Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви условия всичко това, което говориш може да се случи. Да подпишем документ, даже точната дума, Христо, е нов обществен договор - лидерите да поемем ангажимент, че нашите ръководства, партии, министри няма да извършват каквито и да е незаконни действия".

Борисов добави, че "и ние искаме такава правосъдна реформа", която да води до ефективно правораздаване, вместо политиците да се обвиняват в корупция с публични изказвания. Председателят на ГЕРБ не каза нищо конкретно за аспектите на съдебната реформа. Партията отдавна не отговаря еднозначно и положително за исканата от "Демократична България" реформа на прокуратурата и механизъм, който да позволява смяна на главния прокурор.

Бойко Борисов дори отхвърли собствения си подход при разговорите за кабинет и сега показа одобрение към предпочитанията на лидера на БСП Корнелия Нинова: партийните ръководства да са в основата на договорките: "Начинът, който избрахме с посредници, неутрални лица не е сериозен, никъде не се прави", каза Борисов.

Според председателя на ГЕРБ, ако "Демократична България" получи третия мандат за съставяне на правителство, трябва да покани за "нов обществен договор" председателите на всички партии и изброи поименно Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

От ГЕРБ изнесоха и информация за цените на бензина и нафтата. Бе представена подборна таблица за движението им при управлението на ГЕРБ и при "Продължаваме промяната". 

Сумата, с която е ощетен българския народ е 3 млрд. лв. от февруари 2022 г. до края на годината, обясни Делян Добрев. 

"Три милиарда е чистата загуба при изравнен долар и изравнен петрол. С това са ни изцакали. Това означава по 1000 лв. от всеки шофьор са взели "Промяната“ през тази година“, продължи той.

"Те затова не искат да се правят сметки. Декларацията на ПП-тата е подкрепена 49 човека от тях и 14 от ДБ. Една трета от ДБ не са и гласували. 63-ма депутати са подкрепили само декларацията, която "Промяната“ предложи. Само ГЕРБ има 67 депутати. 116 депутата "за“ имаше кабинетът на проф. Габровски. Е, тогава кой е в изолация? Само за 6 месеца, вече те не се предлагат за премиери и министри, търсят друг вариант“, заяви Бойко Борисов.

Това зад гърба ми е сметано ден по ден, извадена от всеки един българин и фирма. 25 ст. на компенсация и от за част от хората, са 150млн., за да ви забършат очите. Прекрасна схема да източиш парите на българина, допълни Борисов. 

"Ясно и точно", допълни още той. 

"Винаги съм бил против да се нападат децата на политиците. Затова преди година, в най-тежките ни отношения с Радев, забраних на партията да се занимава със сина му. Сега съм забранил да се занимават с дъщеря му. Има човешко измерение. Децата растат и се развиват и всеки нещо си избира. Не са виновни децата, ако има ущърб, а техните родители.. Бяхме упрекнати, че нашите представители в Комисията по култура, са били просто нормални. И аз им благодаря. С Радев не сме се чули дори и за Нова година, завърши темата лидерът на ГЕРБ.

Днес гледах министър Шишков, който вече толкова месеци е министър, отишъл да гледа жълтите павета. В Северна България всичко е потрошено. Но имаше един ремонт при Севлиево, който трая една година. Като минах оттам, щях да излетя. Те направили 100 м. и оставили една огромна яма през целия път. Да си види район "Триадица“, отива да се занимава с нас. Искате ли да ви заведа, тази седмица съм по-свободен? Абсолютно готови тунели и мостове, две години застой“, каза още Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и казуса с "Джемкорп".

"Гледах как докладът на "Джепкорп“ беше подкрепен от 190 депутата, а колегите от ДБ се въздържаха. Този доклад, Христо, няма стойност. Дали прокуратурата, дали някой от МВР, дали от следствието, ще се занимават, те са независими. Как избраха приятелската фирма, закараха я в Гранитна зала и им дадоха цялата енергетика и само, че се срината, я спасиха да не отиде в ръцете на олигарсите. Поздравявам колегите от ДБ и ДПС, като ги извадиш, и се начертава цялата картина. Закон за особения управител на "Лукойл“, внесен от ДБ и подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Тук - браво! Второ - Закон за забрана на износ на руски горива, внесен от ДПС и подкрепен от ДБ и ГЕРБ. Закона за компенсиране на моторните горива, внесен от ГЕРБ и подкрепен, за което благодарим, от ДПС и ДБ."

Той заяви и, че е против песните като тази, която лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, направи и пусна по-рано през седмицата по адрес на Лена Бориславова.

"Не искам да се меся в шоу програмите“, изтъкна той. "Да отидеш и да арестуваш жена пред семейството й, детето да снима безобразията на Рашковата полиция, малко дете, и тогава тези всичките си мълчаха“, припомни Бойко Борисов. "Големия не може да е жертва на недорасъл“, добави още той.     

Източници: "24 часа", dariknew.bg, epicenter.bg, "Дневник"

 

 

 

Коментари

  • кирчо

    08 Яну 2023 14:54ч.

    Търси си легитимация и узаконяване на кюлчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Буда Амфетаминов Бухалков

    08 Яну 2023 16:40ч.

    Нов обществен договор, ОЗНАЧАВА НОВИ ИЗБОРИ. Договорките между политиците си е подмяна на обществения договор /изборите/ и си е чиста еврогейщина !!! Ко стана ? Нали беше РЕД В ХАОСА !! И къде е реда? Само хаоса остана !!! А точка първа в новия договор да е : - КОЙ, КРАЛ - КРАЛ, ОТТУК НАСЕТНЕ БЕЗ КРАЖБИ !!! Вълци е овчи кожи !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек в България

    08 Яну 2023 16:40ч.

    Нито един наш псевдо анализатор или послушен водещ в големите проевро атлантически телевизии не каза, или не зададе въпрос, че Борисов е токсичен и ГЕРБ е токсична партия, както писаха в Политико, както ги оценяваха във Файненшъл Таймс и др. Все едно живеем в паралелна реалност, за нашите медии тя е друга, в сравнение с чуждите !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпросните медии са изцяло криминални структури

    08 Яну 2023 18:05ч.

    Идващият Народен съд ще го потвърди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По откровено и очи изваждащо

    08 Яну 2023 14:54ч.

    поклонничество към Козяк, този така наречен политически български елит, никога не е демонстрирал. Гробокопачите на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нед

    08 Яну 2023 15:10ч.

    Прайс направи инструктажа отдавна. https://glasove.com/novini/ned-prays-sasht-nasarchavat-dialoga-za-formirane-na-pravitelstvo-v-balgariya

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    08 Яну 2023 14:55ч.

    Муха хахахахахха, тия са голям майтап!... още малко и в либоф ши са обяснят ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 милиарда

    08 Яну 2023 14:59ч.

    Ще трябва да ги делят, не може само едните да ги захапят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Показаха си ситиската същност,

    08 Яну 2023 15:02ч.

    прикривана досега с благи думи или с лъжи, както мине. Не че не го знаехме...Сега ако се обединят с ПП, спокойно могат да ни продадат и с парите да се измъкнат на запад! Не че са без пари, но колкото повече, толкова повече...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се чете

    08 Яну 2023 15:04ч.

    "истинската"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахах

    08 Яну 2023 15:14ч.

    Тиквата е узряла, време е да я откъснем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-вредният политик

    08 Яну 2023 15:17ч.

    Всички шест евроатлантически партии се страхуват от избори, защото ще свалят резултатите си, а някои ще са под чертата за влизане в следващия парламент. След глупостите, които сътвори - Македония, оръжието за Украйна и ядреното гориво, най-вредният политик ни сервира поредната изненада - премиер Христо Иванов, зад който ще стои дългата ръка на Бойко Борисов и едно посолство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След глупостите, които сътвори - Македония, оръжието за Украйна и ядреното гориво, най-вредният политик ни сервира поредната изненада -

    08 Яну 2023 19:15ч.

    "Глупостите" са национални предателства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скъпи сънародници,

    08 Яну 2023 15:23ч.

    Честито! С третия мандат на сватба намирисва работата...Отец- Стефан Янки ще бракосъчетае ПП, ДБ и ГЕРБ( Въпреки че Коцето е убеден в обратното), кум ще е Амбасадата...Ликуй народе, май ще си имаме отроче- правителство- зомби( дете на политически трупове) Ма то и в гробището на дуржавата ни, точно това ще е подходящо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    08 Яну 2023 15:28ч.

    Напън да ни вкарат зорлем във войната против Зусия-украинците са на привършване, хайде давайте още православни унтерменшени на фронта.. Това е цялата работа.. Майцепродавци!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    08 Яну 2023 15:41ч.

    бойко е като живков. пълно подчинение на чужда държава.преди беше русия , сега сащ. нищо ново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабината ти

    08 Яну 2023 20:11ч.

    трънкина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж ти, виж ти! “Лидерска среща” значи?

    08 Яну 2023 15:52ч.

    До сега Бай Хуй се криеше като невестулка и на такива срещи за съставяне на коалиционен кабинет пращаше само “тъпи путки” - Цецки, Мецки (или май Менда беше). Сега е решил да се яви лично, хората забравиха кой кара влака. Лидерът на най-голямата партия в България (Мафията) ще се срещне с политическите изтърсаци. Уаууу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извинявам се

    08 Яну 2023 15:54ч.

    Искал съм да кажа “Тъпи пуйки”, но се е получило друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много си се надървил значи

    08 Яну 2023 15:55ч.

    Успокой се, и двете са вярни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацка, имам лоша новина за тебе

    08 Яну 2023 16:00ч.

    Няма кой да ти върже, освен твоите мафиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    08 Яну 2023 16:04ч.

    Щом сте узрели , плеснете с ръце и се прегърнете !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Амалтея Дръмбозова

    08 Яну 2023 16:44ч.

    Ето как тази аберация Борисов си представя излизането от криза (политическа, икономическа, морално-етична/на ценностите, бъбречна и всякаква друга) , в каквато безспорно сме затънали до веждите: "Приемаме една декларация, слагаме подписите и сме готови." Обществото отива в киреча, но това е без значение, нали имаме декларация! А, че всите еврохатлантици ще плеснат с ръце па ще се прегърнат и цунат на третия мандат, в това не бива да се съмнявате. И все в името на Отечеството, ей, да не си помислите, че заради някакъв кокал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дотук

    08 Яну 2023 16:53ч.

    с изчегъртването! Баце гушне ли ги тия, ще ги оноди с 200.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И те ще се връткат

    08 Яну 2023 20:12ч.

    ............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до ко га

    08 Яну 2023 17:20ч.

    Тия и с невестулките ще се прегърнат само да са на софрата. Отвратителни до отрова. Че хората ги мразят, дреме им на шлифера. Ние сме виновни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    08 Яну 2023 17:27ч.

    Боко Мутрата е в безизходица - ако не изпълни заповедта на КОЗЯК остава без "трудовите СИ спестявания", още повече, че банковата криза в Ливан МУ стопи почти милиард.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    08 Яну 2023 17:36ч.

    таъ тиквъ имъ фенови (народ отъ идиоти ,казъх)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕРБ направо за презрели за раирани тоалети

    08 Яну 2023 18:04ч.

    Едва ли има друга партия, в която всички да са крали лично, колективно, начесто и по много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    08 Яну 2023 18:42ч.

    Щом е за крадене, ти отдавна си озрял! Само да има кой да ти се върже на лъжите и глупостите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    08 Яну 2023 18:50ч.

    На сватбата кумува Херо Мустафа. Българския народ тепърва ще плаче - горчиво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    08 Яну 2023 20:59ч.

    Не узрели бе, умрели сте...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    08 Яну 2023 22:15ч.

    Безпрецедентен натиск от Кпзяк 16. Ако тези катили се договорят с България е свършено до 6 месеца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    08 Яну 2023 23:22ч.

    Бай Х. и с дявола е готов да се съюзи, само да си спаси "трудовите спестявания" скрити в западни банки! Има запланувани още предателства, които тази евроатлантическа пасмина трябва да извърши и затова ще направят правителство за да загробят окончателно и безвъзвратно Родината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горчиво!

    08 Яну 2023 23:25ч.

    Борисов е решил да пристане на ПП и май го играе булката, а ДПС ще са шаферката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    08 Яну 2023 23:41ч.

    Боце е цар на будалкането...няма равен...ам ся...киро, ленахиена и асанчо...ко ш праят..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    09 Яну 2023 2:17ч.

    Натиснали са ги от Амбасадата и май ще клекнат дружно да отгласуват някакъв кабинет, въпреки, че не могат да се понасят от една страна, а от друга - нямат интерес да влизат в очевидно губеща игра. Затова лидерчетата изглеждат все по жалки мухльовци, все по-скапани продажници. Като тоя на снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    09 Яну 2023 7:54ч.

    Боже, пази България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи