Борисов: Действията на Петков и Василев ще ни доведат до режим на тока (видео)

Борисов: Действията на Петков и Василев ще ни доведат до режим на тока (видео)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Години наред се мъчихме да направим най доброто за България. Винаги съм бил против да се месим в чужди разговори, но лъжата трябва да се разобличава. Трябва да си дадем ясна сметка. Българите са си я дали вече. Експериментът, който направихме през последните две години - как се подведохме по лъжите, по компроматите, когато говорим за Плана за възстановяване - мачът вече е свирен.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, коментирайки скандала, че правителството на ПП е подписало документ за затварянето на ТЕЦ-овете ни през 2025 година.

"България е най-големият нетен износител на ток, а какво липсва в момента на Балканите? Петрол, газ и ток. Ние от износител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес, на миньори и работници. От производители на ток ние ще станем вносители", поясни Борисов.

„Имахме куп варианти. Бяхме подготвени за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. На лицензираната площадка на този реактор трябва да започнем изграждането на нова. След като през 2025 година извадим „Мариците“, ще купуваме енергия според пазарните цени на Европа“, коментира още той.

Според него българските граждани сами са дали четирите реактора на „Козлодуй“, а сега ще дадат и въглищните си централи, без да имаме заместители като ядрени мощности и без да са проведени консултации.

Потребителите ще трябва да намалят потребността, а санирането е възможност за това, каза още Борисов. Той посочи, че в Европа гасят уличното осветление и фонтаните, за да спестят електроенергия, а ние точно в този момент сме решили да зачеркнем мощностите си.

Бившият премиер отправи множество обвинения към "Продължаваме промяната" и решенията, които са вземали. "Това е автоматичен режим на тока, това са договорили Кирил Петков и Асен Василев. Както и да се лютите, няма никакъв смисъл. Ние си получихме каквото си търсехме", коментира той развитието на Зелената сделка и бъдещето на индустрията у нас.

"Българите трябва да си дадат ясна сметка, че за експеримента за тези 2 години, който направихме, и се подведоха по лъжи и компромати, процесите си течаха. И когато говорим за План за възстановяване, мачът е свирен. Аз видях Националния план. Днес на срещата просто стана безпощадно ясно - министър Пеканов ясно го каза - това, което е договорило редовното правителство на Петков, ще има трайни последствия. На стр. 113 на Плана за възстановяване пише ясно - 40% намаляване на вредните емисиите от производство на електроенергия на база 2019. Тогава централите най-малко работеха, на най-малка мощност. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група", заяви Борисов.

"Сметката е, че над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система само след 2-3 години. Зимно време ще е 60%. Всяка втора лампа, която свети в България, е от там. Винаги съм бил за зелената сделка. Рано или късно те ще излязат от употреба, но през това време са се случили много неща. България е най-големия нетен износител на ток. А какво липсва на Европа и Балканите - петрол, газ и ток. От износител ще се превърнем във вносител. Виждате каква е пародията, ние сме обградени отстрани с не членки на ЕС, за които това не важи. Загубите ще са около 4-4,5 млрд. на година, прогнозира Борисов. Енергетиката на България 2025 година ще ни превърне във вносител. Ако си го представим днес това, значи автоматичен режим на тока. И това са договорили Петков и Василев, и е приключило", посочи още Борисов. 

 

Той предупреди, че затварянето на централите е удар по нас, защото "всяка втора лампа, където свети в България, токът е от там". И се ядоса, че кабинетът "Петков" не успял да убеди комисията от важността на централите им. "Винаги съм бил за зелената сделка. Рано или късно тези централи ще излязат от употреба.

Сега ние от износител, ще се превърнем във вносител.

Пародията е, че ние сме оградени от нечленки на ЕС и от производители на ток. Ще станем вносители и ще си купуваме скъп ток. Да честитим на синдикатите, миньорите и работниците - лятно време сервитьори, зимно - миньори, такива са предложенията", продължи Борисов.

Той изтъкна, че няма как да се сърдим на ЕК, но съжали, че България не се е възползвала от предлагането на варианти. "След като извадим Мариците цената на ел. енергията в Европа каква е - пазарът е свободен и братята турци, сърби, македонци ще ни продават на цената на пазара", обобщи той.

На вметка дали това е пагубен ден за българската електронергия, лидерът на ГЕРБ посочи, че това е "заслужен ден за българските граждани" - "така навремето си дадоха четирите реактора, сега ще си дадат и ядрените централи без да имаме заместители като ядрена мощност".

Борисов посочи, че други държави от ЕС вече са си отворили въглищните централи. "Когато ние се договаряхме, казахме: като затвори цяла Европа тогава и ние. Не сме казали йок, няма да стане. Но трябва устойчивост, равнопоставеност, така им казахме", подчерта бившият премиер. Според него всичко е щяло да е различно, ако ограниченията влизаха от 2035 г. например, или когато свърши войната в Украйна. "В Европа гасят лампи и фонтани, гасят осветлението, няма реклами, и ние точно в тоя момент приемаме да си задраскаме супер мощностите, с енергетици и специалисти. Но това си пожела българският народ. Да видим как ще удържи машиностроенето, потребителите след 2025 г., когато ще внасяме ток от съседите", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов призова парламентарната група да не влагат толкова енергия и нерви, защото процесът е приключил. "2025 г. централите ще бъдат затворени или сведени до такъв режим, което е същото. Най-много да се скарате с ЕК, защото те си гонят ангажимента, който са приели преди години. Ние в преговорите обяснявахме и те ни разбираха", добави Борисов и разказа как е возил с хеликоптер председателите на ЕК и ЕС да им показва какви съоръжения има в Маришкия басейн, който може да се натоварим с още мощности. "Да ни сложат такса, но да произвеждаме и да даваме на нашите партньори в ЕС, да има енергия и тя да е добра за всички. Но каквото сме си избрали, това е", обясни той усилията си да не се затварят централите.

Борисов посочи, че има хубава гръцка песен: "Не аз, животът ще ти го върне". Сега ще ни го върне за тоя телешки възторг от "Продължаваме промяната", обобщи Бойко Борисов.

 

Източници: бТВ, "24 часа", trafficnews.bg

 

 

 

Коментари

  • Дебелия крадец, ти първи ще се клатиш на някой дирек

    15 Ное 2022 19:44ч.

    Дълга никой няма да може да надмине щетите, нанесени от теб на бъдещето на България, Бойко Българоубиец. А пипишковците също няма да се измъкнат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    15 Ное 2022 19:49ч.

    Борисов лъже за 4-те блока на ''Козлодуй"-никой не е питал бълг. граждани- тогавашните политици не позволиха референдум по въпроса. Да попита Кунева, която затваряше главите по преговорите с ЕС. Може да я намери в Брюксел- в щата на Борел. Б. :"заслужен ден за бълг. граждани"- това е цинично,недостойно и нагло!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    15 Ное 2022 19:59ч.

    Поредното доказателство, че тука само ДПС може да управлява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Ное 2022 22:25ч.

    Ми те си управляват от 99 бе, не си ли личи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Ное 2022 20:56ч.

    Няма такъв нагъл лъжец и егоцентрик! След акто спря 3 важни за България енергийни проекта, сега е ни чул, ни видял! Таква наглост и безпардонност само у тиквата може да има!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредните опашати лъжи

    15 Ное 2022 21:04ч.

    ЕС не искаше да затворим 1-4 реактор на Козлодуй, просто нашия преговарящ Миглена Кунева каза това. После в ЕП депутата на Атака направи официално запитване и му отговориха че не е имало такова изискване. Както винаги, нашият "елит" ни предаде, както тогава, така и сега. Нищо ново под Слънцето в България, просто един самозван "елит" и една аморфна маса от хора които не се чувстват годни нещо да променят освен да прехвърлят своята отговорност за това на поредните лъже-спасители, които разбира се са "От трън та на глог".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Ное 2022 22:24ч.

    Кво се пинкяш бе, нали си държавник некъв... връщаш парите на ЕС и късаш договора, кво има да му умуваш. Помниш ли режимите на тока, е... Тодор го няма да те спаси ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Ное 2022 22:27ч.

    Всички знаем, че умишлено се предизвиква енергийна криза в Европа, няма смисъл да ни играете циркове... купувайте си частни самолети, ще ви потрябват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кера

    16 Ное 2022 0:13ч.

    Що за идиот вижда по форумите разлика между мръсно червени и мърляво градски сини? Едноячни близнаци са! Злобни и глупави! И със сигурност грозни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бахти и простаците

    16 Ное 2022 8:47ч.

    пфуууууу; отвращават-петков, борисов и всички до един; скрийте ги вече в някоя помийна яма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи