Борисов: България има нужда от антикризисен кабинет, основният ни спор е с партията на посредниците

Борисов: България има нужда от антикризисен кабинет, основният ни спор е с партията на посредниците

България има нужда от антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата.

Основният ни спор е с Партията на посредниците, защото те върнаха посредниците в газа, в тока, в нафтата. Всичко е в полза на Руската федерация, заяви Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, на пресконференция на партията. Той продължи с остра критика към "Продължаваме промяната".

Борисов припомни, че ГЕРБ са управлявали по време на три кризи - икономическа, мигрантска и ковид-криза, и са се справили за пример.

"От нулева миграция, сочени за пример, ние в момента - виждам усилията на МВР, като се заработиха след Бойко Рашков, това е резултат от управлението на партията на посредниците. Същата финансова криза, перфектната буря, имаме в тригодишната рамкова прогноза на Министерството на финансите. До едно, което сме говорили последните 6-7 месеца, го има тук. Ако някой ви гледа в портфейла днес, имате много пари. Но след 15-и, ще видите колко имате. Ние не позволявахме да се вдигне инфлацията и затова парите на пенсионерите бяха истински. Популизмът е много заразен“, продължи Борисов. 

"Изборите са в ръцете на правителството на Румен Радев. Ако те направят изборите честни, помните как три дни броиха 0,8% на ИТН. Как става това? Става с флашките и със софтуера и машините, които ги охраняваше Бойко Рашков. Ако се проведат честни избори... Няма сфера, в която да не сме били по-добри. За две години "Хемус" вече можеше да е почти готова, "Струма" - почти готова. Еконта щеше да си прави летище в Русе, ходете да кацате там. Пълен провал за две години! Една велоалея нямат построена, унищожиха всичко. И най-голямата катастрофа ще е "Струма". Това ни причиниха", каза още лидерът на ГЕРБ.

И попита: "Как и кой вчера изпрати трите национални телевизии в дома на Кирил Петков. И като какъв? Той не е премиер, не знам даже дали е председател на неговата партия, кой накара трите телевизии да отидат пред дома му, да запишат неговото мнение? Що не ги пратихте в Банкя, пред Коцето, пред ДПС, на "Позитано"... Какъв е Кирил Петков за вас? Началник? Той по халат, по чехли ли излезе? Кексче нещо почерпи ли ви? Не се заяждам, знам, че това е унизително за вас, но е факт. Това не е равнопоставеност, това са жалки факти.“. 

"Не съм видял друга партия да си е сложила програма. Показаха ли ви някаква програма или само на парче, за да го има в новините? По всяка тема, всичко сме го направили в програма“, подчерта Бойко Борисов.

"Кое наложи да се вдигнат цените при положение, че си производител? Газа ще го реша за часове така, както съм го решавал винаги. И като сравнявате моделите, сравнете тарифите по време на нашето управление“, изтъкна Борисов. И подчерта, че премиерската работа е сложна.

Лидерът на ГЕРБ се присъедини към колегите си Томислав Дончев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Когато международните пазари усетят, че кървиш, лихвите са големи. А в момента България пръска кръв заради неразумното управление на финансите, посочи Борисов.

А вас - обърна се той към медиите - ви интересува кой с кого ще се коалира. Става дума за антикризисно правителство, подчерта той.

Финансовата криза, която ни завеща Асен Василев е непреодолима, каза Борисов.

Пълен провал за две години, една велоалея нямат построена, каза по адрес на ПП Борисов.

ГЕРБ представя антикризисната си програма, а подробната си управленска програма ще представим след седмица, заяви на пресконференция в централата на партията Томислав Дончев, зам.-председател на партията.

Заедно с него бяха бившите министри Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Те заявиха, че ако дойде на власт, ГЕРБ няма да вдига данъци.

Втора година България няма свежо европейско финансиране, подчерта бившият вицепремиер.

"Рецептата, която ще представим днес е ясна. Но преди всичко е необходим отговор на въпроса кой ще е лечителят. За да има политически потенциал, за да има управленска мощ, България трябва да бъде управлявана от правителство с ясна програма, ясна парламентарна подкрепа и съставено от политически сили, които имат нещо общо помежду си", каза Томислав Дончев.

"Нека народът се произнесе на коя политическа сила какво доверие ще даде. Да видим кой с колко депутати ще се яви в Народното събрание. Ние коалиционни преговори "против" някого няма да водим. Видяхме докъде ни доведоха такива преговори. Ще водим преговори "за" определени политики", заяви Томислав Дончев в отговор на въпрос с кого биха се коалирали ГЕРБ след изборите.

По думите му кризите в България не са вносни и не могат да бъдат решени секторно. Поне половината са "домашно производство".

Томислав Дончев започна, че не знае дали на фона на високия политически наратив, е обърнато внимание нещо като драмата с липсата и цената на дървата за огрев.

Според Дончев не винаги е необходимо да се предвиждат нови неща, понякога старите модели работят по-добре.

"Трябва да бъде възстановен старият модел. Сходна е ситуацията с мигрантския натиск. Ако бъде възстановен моделът, който работеше до 2019 г., подобен мигрантски натиск, нямаше да има. И тук добрите нови решения са старите решения", каза Томислав Дончев.

След него думата взе Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката.

"Правителството на ПП завеща кризи във всички сфери на обществения живот. Една от тях е в сектор "Енергетика". Днес повече от всякога, България се нуждае от бързи и компетентни действия. Ние от ГЕРБ и нашите партньори от СДС сме показали, че знаем и можем да изведем страната ни от криза. Правили сме го преди, ще го направим и сега", изтъкна Теменужка Петкова.

Петкова засегна и темата с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Тя напомни, че процесът по диверсификация на доставките на ядрено гориво, е започнал през 2018 г., а не от Кирил Петков, както твърдял той. "Ние считаме, че в този момент, в който е важно да се гарантират доставките на свежо ядрено гориво, трябва да се ускори този процес по финализиране на диверсификацията на свежо ядрено гориво", изтъкна тя. 

Петкова съобщи, че вчера цената на електроенергията, е бил над 1100 лв. за мегаватчас. 

"Рецептата за справяне с кризите е да има стабилно управление на страната. Стабилно управление без ГЕРБ-СДС, е невъзможно", завърши Петкова. 

Деница Сачева пък допълни, че хората са изплашени за първи път след 1997 г. и зимата на Жан Виденов, как ще плащат сметките си.

Поне 400 000 души ще имат нужда от енергийно подпомагане, изтъкна Сачева.

По отношение на нелегалните мигранти Сачева обясни, че е важно сътрудничеството по превенцията с Гърция и Турция, както и предприемането на наказателни мерки срещу мигрантите. Тя настоя и за разработването на национална програма за право на настаняване, труд, образование и социално подпомагане за бежанци, тъй като миграционните вълни не се очертава да спрат.

"Състоянието на икономиката и финансите, се наблюдава едно влошаване. За мен държавата има нужда от лечение, но не от шамани, а от прецизни хирурзи. Голяма част от инфлацията е европейски проблем, но в България, поради шаманите, които управляваха доскоро, е двойна“, посочи пък Александър Иванов. 

"Шаманите докараха България до ситуация на безизходица в публичните финанси“, изтъкна Иванов.

 

Източник: “Епицентър”

 

 

Коментари

  • Ким Чен Ун

    01 Sep 2022 15:14ч.

    Половината от тулупа зазидайте в тръба от турски поток, другата в газовата връзка с Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    01 Sep 2022 15:17ч.

    Само Костя Копейкин ще "оправи" страната отзад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Дайнов

    01 Sep 2022 15:24ч.

    Дано да спечели Възраждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Sep 2022 15:18ч.

    тиквата ще стане за четвърти път премиер поради липса на нещо по добро а коалиция герб дпс и дб е напълно възможна без кирчо кокорчо и корнела в перник пп бойкотира изборите заради рашков дамаджаната ако не знаете натрапен на хората от простотокиро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    01 Sep 2022 18:00ч.

    Бъркай си боба и не се обаждай кат не разбираш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    01 Sep 2022 15:24ч.

    С икономическата криза се е справил като ни закотви на последно място по всички критерии в Европа и света. С КОВИД кризата- блокира цялата държава при 20 болни, създаде паника в държавата и постигна най- голям брой починали в света. А мигрантите сами не искаха да остават в БГ заради ужасните условия за живот при мутренското управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манталитет на цигани

    01 Sep 2022 15:41ч.

    Живот ден за ден. Да се преживее лятото. Да се преживее зимата. Спряха да мислят и планират дори за един мандат. Да не говорим за планиране на бъдещето. Затова, напускайте кочината. Потъващ кораб е и няма бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    01 Sep 2022 15:45ч.

    Н е искам да те виждам повече! Не се вяскай, не плаши децата! Те не трябва да свикват с мисълта и чувството (дори на подсъзнателно ниво), че една подобна мутра може да е (била) начело на държавата и да продължава да дава мнение. На всичко съм готов, дори да те пуснат да идеш при парите си, само не се показвай повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    01 Sep 2022 16:05ч.

    Подписвам се под всяка Ваша дума в този пост. Дотегнал ми е до смърт и го искам в затвора. Но изглежда има индулгенции от Козяшките превратаджии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    01 Sep 2022 15:55ч.

    Бай Ставри чака с нетърпение Боко Тиквата, Киро, Кокоро и вагиЛена да им подслажда животеца в килийката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    01 Sep 2022 16:55ч.

    Не излезем ли от тази 30-годишна каша и поемем на другаде- мъртви сме. 30 години само правителства на спасението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    01 Sep 2022 17:07ч.

    Баце, верояте ще ще спечели идващите псевдоизбори с около 20 % от гласувалите, но при около 30-35 % от имащите право да гласуват или 6 - 7 % от населението над 18 годишна възраст. Нито изборите ще са представителни и ното Баце ще има основание за доверие. Второ и да е напър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    01 Sep 2022 19:25ч.

    Боцата е най-покорния слуга на ДпСа и като човек много допада на народа, със своето поведение и своите решения. За това е има и ще има прекрасно политическо бъдеще!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • загледайте се в снимката

    01 Sep 2022 22:27ч.

    Баце се е превърнал в карикатура на самия себе си. Кой нормален човек би гласувал за това жалко нещо, отличило се единствено с истерията си и дебелашкия си хумор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кво да гледаме

    02 Sep 2022 7:48ч.

    Както вика един професор, в България има 80% дебили, е те ще гласуват за тая карикатура.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • каминандо

    02 Sep 2022 7:46ч.

    Чичко Борисов, ще има ли пак пресконференции, дето ще ни обиждаш на тулупи? Ще има ли "Балтов, глей кви мантинели". Ще има ли бе , боклук? Да знаем, да излизаме отсега на улицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи