Борисов: Ако Арбитраж осъди България заради "Газпром", както стана с Финландия, ще трябва да платим над 2 млрд. лв.

Борисов: Ако Арбитраж осъди България заради "Газпром", както стана с Финландия, ще трябва да платим над 2 млрд. лв.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вчера беше казано, че все едно забраняваме на хората да гласуват, това не е вярно. ПП си търсят повод да супят последното работещо нещо в България - Народното събрание и да отидат на избори. Апокалипсисът след тях е непоправим. Кирил и Асен го знаят прекрасно. Знаят го и "Да, България".Няма да се откажем нито от хартиената бюлетина, нито от машинното гласуване! Още преди седмица казах да въведем същите машини, каквито са в САЩ, Великобритания, Австралия, а не на Мадуро с неговите софтуеристи и специалисти. Нямаме им доверие. Ние по никакъв начин нямаме доверие на машините на Мадуро!

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов след като рано тази сутрин свика извънредно заседание на ПГ на ГЕРБ. До него застанаха председателят на НС Вежди Рашидов, председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и председателят на СДС Румен Христов. 

Ако искат още днес да се върнем пред вас медиите и да отворим отново тема не само за Изборния кодекс. Вчера в Стокхолм арбитражът, за което Добрев предупреждава от месеци, прие и осъди Финландия за 300 млн. евро по договора за Газпром. Ако същия съд или подобен отсъди за България, ние ще трябва да платим над 2 млрд. лева. Без парламент от кой бюджет ще извадят тез пари. Те не влизат в зала. Това е безотговорно, коментира Борисов.

Направете усилия за връщане на здравия разум, в противен случай парламентът ще спре да работи, добави той.

Водихме един дълъг разговор с ПГ и колегите от СДС. ПГ на ПП си търсят повод да супят последното работещо нещо в България - Народното събрание. "Атентат срещу демоклацията" да се нарече ангажимент, поет пред избирателите, за смесено гласуване, не може да е атентат, отсече Борисов. 

Миналата година беше извършен атентат срещу нас. Часове наред, на Разпети петък, приеха Изборния кодекс и осъмнахме в Държавен вестник с обявление за това. На най-голямата политическа сила не се даваха комисии и ни мачкаха, припомни Борисов поведението на ПП в предишния парламент. 

"Вчера ние ясно декларирахме, че ГЕРБ -СДС ще оттегли махането на Обществен съвет при ЦИК, ще остави район "Чужбина". Вчера беше промотирано това, че все едно забраняваме на българите в чужбина да гласуват. Това е лъжа. Българите могат да гласуват, отсече Борисов. 

Според мен ПП си търсят повод да излязат от парламента и да отидат на избори, защото апокалипсисът след тях е непоправим, това го знаят и ПП и ДБ, категоричен е Борисов. 

Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем, нито от машинното гласуване, обяви той.

"Да, вчера имаше ненужен драматизъм. Чолаков можеше да прекъсне заседанието към 11-12 часа вечерта и после да продължите. Вчера декларирахме ясно, че ако един ден този кодекс влезе в зала ГЕРБ и СДС ще оттеглят премахването на обществения съвет към ЦИК и на район "чужбина". Ако някой си направи труда да провери какво означава район "чужбина", ще види, че не значи нищо. Кой определи цифрата 40? По коя математическа формула? Решили сме 100, върнете го пак 40, но питайте как решиха, че са толкова", обясни лидерът на ГЕРБ.  

Вчера Арбитражаът осъди Финландия за 300 млн. евро за руския газ. А ние, ако ни осъдят, ще трябва два платим над 2 млрд. лв. Без парламент от кой бюджет ще извадят тези пари? Те не влизат в зала, за да си придават тежест, а това е най-безотговорното.Хубавото е, че парламентът във ваше лице решиха основните теми по двата съюза - въоръжението, еврозоната, Северна Македония, Шенген. Тях ги нямаше и за Шенген. Благодварение на Бойко Рашков и ПП разградиха границата, отсече лидерът на ГЕРБ. 

Всички европейски лидери дойдоха и ни казаха, че охраняваме най-добре външната граница, припомни Борисов. 

Направете усилия да направим последен опит за връщане на здравия разум. В противен случай парламентът ще спре да работи, дори удължаването на бюджета няма да мине. Нас ще ни обвързват с една или друга партия, за да мине бюджетът, а те отвън ще си правят веселба, каза Борисов по повод готвените протести.

По думите му този район "Чужбина" не значи нищо, но вчера е промотирано все едно забраняваме на българите извън страната да гласуват.

Борисов обърна внимание, че ангажимент, поет пред избирателите за смесено гласуване с машини и с хартия, не може да е "атентат срещу демокрацията".

Машините изписваха, че дневникът е подправен, разнасяха се флашки, имало мърляви протоколи. Ние сме казали - видеонаблюдение, за да гледа всеки онлайн какво се случва в комисиите. Аз съм с две ръце "за" машинното гласуване, но с машините, които са в САЩ, не с тези на Мадуро, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

"Страшен упадък на демокрацията било това да гласуваш с бюлетини. Понеже сме свикнали да се реферираме с Америка, спешно поръчайте всичките машини. В противен случай, няма да има възможност нито едно от нещата, които очакват хората да се случи.

Няма шанс и да се състави правителство. Вчера гледах г-жа Нинова и те нямат шанс, и те са в изолация. ПП и ДБ не могат с ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане". Пълна изолация. Ще имаме ли правителство с трети мандат?, попита Борисов. 

И ако няма нагласа за правителство и ще си играем на влизане-излизане, единственото работещо нещо ще приключи и тогава е честно да се заяви пред президента да насрочва избори и да отиваме пак", каза той. 

"Не може от нас да искат да се държим отговорно, а те да се държат като деца на Хелоуин - лакомства, GemCorp, това-онова или пакости", посочи Борисов. 

Според него целта не е ПП да се разберат за правителство, а да се скрият от това, което са направили в правителството си. 

"Ние победихме с флашки, машини, по техния избирателен кодекс, с техните правила, с техните министри", припомни Борисов. 

"Сега има експериментални машини. Поръчват ги и до месец правят машините, които ги има в Америка. Правят кодекса, сядаме и се договаряме. Къде ви е проблемът?

Днес парламентът няма да работи, нямаме правителство. Срещу кого протестираме",попита той. 

"Прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме, да ставаме президентска република, ми, прав е! Да се разбие всичко.

Всичко е замразено с години наред. Кой инвеститор ще дойде в тия дупки да прави заводи? Но това е моето мнение.

За медиите само казвам, че сме разговаряли с колегите и мисля, че трябва да се обединим около това. Направете усилия още днес да върнем здравия разум, не само за съюзите, но и за хората", обърна се Борисов към депутатите си. 

"Невлизането в зала е най-лесно, но отговорно ли е? На тях им трябва нещо, на което да си намерят повод да ходят на изброи и да викат "тия са лошите, ние сме добри". Отрязали са главата на централите - въглищните, за какво им е план. Има отговорни партии, които гласуват и придвижихме огромни мнозинства", каза той. 

"Че мамите - мамите, че сте дали на частник да провежда изборите, но аз не съм съгласен. Поне кодът да е държавен, че да има отговорни", призова лидерът на ГЕРБ.  

Попитан дали би участвал в разговори на по-високо ниво, той заяви: "Ще разговарям, ако трябва, но то е "да" или "не".

Имаме прекрасни депутати и шефове на групи. Предложих им да подпишем документ, който гарантира изпълнението на всички програми." 

Това е второто извънредно заседание на ПП на ГЕРБ след среднощното решение на Правната комисия за връщането на хартиената бюлетина.

Вчера сутринта Борисов свика депутатите им и им се скара за бързането при промяната на Избирателния кодекс и липсата на консенсус.

Днес трябваше решението на връщането на хартиената бюлетина да влезе в парламента, но по информация на Епицентър. бг  това няма да се случи. Докладът на Правната комисия още не е готов.

ГЕРБ ще отложат с няколки дни този въпрос, за да спадне напрежението.

Ако обаче групата на ГЕРБ не влезе в парламента в 9.00 часа и не се регистрира в пленарната зала,  това поставя под въпроса кворума за началото на днешното заседание.

Вчера ПП и ДБ обявиха, че няма да влизат на парламентарни заседания до обсъждането на промените в Изборния кодекс.

В четвъртък пленарният ден започна с декларация, в която партията на Кирил Петков и Асен Василев заплашиха с „битка по улиците” заради хартиената бюлетина. После ПП и ДБ  решиха, че няма да влизат в залата до гласуането на Избиртелния кодекс. 

Двете партии съобщиха, че излизат на протест пред Народното събрание като причината е отново Изборния кодекс. 

ДБ и ПП обясняват, че промените за връщане на хартиената бюлетина са превърнали машините в принтер, а отмяната на район „Чужбина” затруднява разкриването на секции зад граница. Закрива се и Общественият съвет към ЦИК.

Гласуването на закона в пленарната зала на второ четене предстои, но това ще стане следващата седмица. 

 

Източници: "Епицентър", БГНЕС

 

Коментари

  • nan

    18 Ное 2022 10:32ч.

    класически лупинг на Баце да покаже, че няма нищо общо с газа. ни лук ял, ни лук мирисал. все едно до вчера не громеше също руския газ и руската енергийна "зависимост" на страната, за да се подмазва на козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама те руските претенции ще дойдат точно от малоумието на баце да дава оръжия

    18 Ное 2022 10:51ч.

    на ал капоне може да са му опростили убийствата, но за данъците са го хванали за ушите; тъй че и баце като сивата сврака е с двата крака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блестящо детективско умозаключение на гениален ум

    18 Ное 2022 10:49ч.

    БРАВООООООО!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евроатлантутка

    18 Ное 2022 11:54ч.

    Кирил Петков да дари годишна заплата и да призове всички бг атлантици, за да компенсират България и тънещите в недоимък, които платиха и ще плащат палавите му енергийни игрички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    18 Ное 2022 10:51ч.

    А бе тикво, само преди месе ти ревеше да се спрат всякакви доставки на газ от Газпром! А бе откъде се намират дебили, които да гласуват за такъв лъжец и наглец като теб! Вчера уж си строил престъпната ти шайка да не гласува за хартиени бюлетини, днес пак си на 180 градуса!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    19 Ное 2022 7:07ч.

    А как забравя как плати едни реактори за Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илката

    18 Ное 2022 10:59ч.

    Хей, пичове/чки, разберете се най-после, защото докато се моткате няма да останат българи да гласуват. Работоспособният и зрелият народ ще се изнесе, ще останат бабите, дядовците и вие. Кой знае, може би и тази е целта на хегемона ви, да се очисти територията и тогава вас ще пратят на полето. Вразумете се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    18 Ное 2022 11:02ч.

    Това същата тиква, която искаше да забранява Газпром и руския петрол със закон ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравяш нещо важно

    18 Ное 2022 11:09ч.

    Тиквите се търкалят. Сутрин е едно лице, след обяд - друго, а вечер - трето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    18 Ное 2022 14:42ч.

    май да. и същата, която е от основните причини обектът край белене все още да е на етап "гьол".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "а не на Мадуро с неговите софтуеристи и специалисти"

    18 Ное 2022 11:06ч.

    Е, Бойко. Прост си и прост ще си умреш. Машините не са на Мадуро. На фирма от Венецуела са, която е регистрирана и с офис в Англия - Smartmatic. Smartmatic е международна фирма и НЯМА активност във Венецуела. "същите машини, каквито са в САЩ, Великобритания, Австралия" Те ползват машините на Smartmatic. Но така е. Когато пожарникар е политик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гле'й ся

    18 Ное 2022 11:10ч.

    Тиквата не говори на теб, тиквата говори на ония, дето са му важни. За тези, дето не помнят, той се беше изцепил навремето "простите са ми важни". И не е лъжа, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не обиждай пожарникарите!

    18 Ное 2022 17:36ч.

    Всред тях има много мъжкари, които ако не знаят ще питат. ББ не е от тях, той всичко знае по рождение. Направо извънземен!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Где е наш Викторчо

    18 Ное 2022 11:07ч.

    Я, милият Викторчо вече е изтрит! А как само се бе превъзбудил, направо бе пощурял! Представям си го - гол с черни копринени чорапи. На кръста му коланче от змийска кожа, в което са втикнати с две театрални дамски пищовчета. Дулата им сочат надолу, успоредно на мандахерцащата му се мека пишонка. Викторчо, следвайки режисьорските указания, се щура из стаята, крачи нервно, и псува ватниците на Достоевски, Чехов и Мусоргски. Абе истински мъж на ръба на нервна криза, нощ на голия хълм. Апропо, щурайки се гол из стаята, върху задника на Викторчо се открояват болезнено червени следи от камшик. Очевидно е, че някой здравиняк е пляскал ненаситното му дупе с нагайката, а може и нещо друго да му е сторил, което върви с боя и за което насита няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • no mercy

    18 Ное 2022 14:11ч.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    18 Ное 2022 11:09ч.

    А арбитражът за "Белене" ни излезе златен. Близо 2 милиарда глоби Париж, плюс бавене да изтече лиценз площадка, плйс 2 реактора, плюс изчезнало оборудване за 600 милиона лева, платени от българския народ. За ЮП да не говорим, Русия щеше заобиколи По крайна, и целия транзит да минава през България, годишно 7 милиарда лева, само от транзит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Показателен е случаят с газ за Молдова

    18 Ное 2022 11:17ч.

    Молдова купуваше газ от Газпром на цена 250 долара за 1000 кубика - 23.8 долара за МВЧ. Но ... Санду реши да е с ЕС и САЩ и води антируска политика. Договора им с Газпром изтече и се надяваха да получават евтин газ по нов газопровод от Румъния. Оказа се, че е руски газ на много висока цена. Сега молдовани на всяко ниво ходят до Москва да молят Милер да ги приеме за преговори, но той отказва и те си тръгват като насрани. Сега за газ ще трябва да плащат по борсови цени, което не им е по силите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига експерименти

    18 Ное 2022 11:47ч.

    Сега имало експериментални машини и да сме ги поръчали, защото са североамерикански. Пак глупости на търкалета. Кафа от експерименти и машини и машинки. Мадуровките, Боко знае, че са на Smartmatic (USA), но Боко пак се навежда на портиера на американското посолство. По-лоши от ГЕРБ-СДС са само ПП и ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    18 Ное 2022 11:54ч.

    Да живее евроатлантическата диверсификация, дето Мишел и Урсула, все още се силят да се усмихват позитивно, като ненапълноусвоени, а Борел си е свил устицата така, че и свирка не може да направи! Отвратници некадърни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е империя, която дава

    18 Ное 2022 11:56ч.

    Преди две седмици харизахме други 2 милиарда лева на империята,която нищо не дава.Тогава не беше ли проблем за боковците!? Ето какво може да се направи с 2 млрд.дълг към Русия: отива Румен при Путин,иска прошка,двустранен договор,работни групи за втора атомна,за новите нитки на южен поток и хъба,пряко договаряне цени и количества на руски тръбен газ за България,за износ на земеделска продукция,за внос на качествена и евтина техника и технологии.Нашата държава може да възстанови мощности за производство на торове и с получения евтин газ да пълним държавната хазна с милиарди левове годишно само от износ на торове в евросъюза.България може да бъде цветуща страна,но тези политици няма да могат да го направят,трябват други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    18 Ное 2022 13:52ч.

    Ако Арбитраж осъди Булгаристан заради "Газпром", както стана с Финландия, ще трябва да платим над 2 млрд. лв., каза Банкянският Валия !!!!Поредният класически лупинг на Буда Амфетаминов Бухалков, за да покаже, че няма нищо общо с газа !!! Ни лук ял, ни лук мирисал. Все едно, че до вчера не громеше също руския газ и руската енергийна "зависимост" на страната, за да се подмазва на козяк !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бизонитес

    18 Ное 2022 14:42ч.

    С торовете да ,ако имаше заводи...остана само този до Враца,другите ги нарязаха.....някой да знае колко торове се употребяват в света,ще ви падне шапката,ама нали сме много умни......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Ное 2022 12:19ч.

    С какво българите заслужихме тази тежка карма с тези "ръководители"?! Фактите винаги говорят най-ясно: разрушени сгради, свлачища, празни училища, на болниците покривите падат върху пациентите, 3 млн. емигранти и т.н...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С много неща си го заслужаваме

    18 Ное 2022 12:31ч.

    С примиреността си пред простотията, с "хубавото" мото "преклонена главица сабя не я сече", с успокоението "ама то нищо не зависи от нас" и т.н. и .т.н. Само ние сме си виновни, че сме допуснали, и продължаваме да допускаме такива долни боклуци на власт. Хора, които никой не би назначил и за метачи! Няма пропаганда, която да може да пробие силен и сплотен народ, което очевидно не сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    18 Ное 2022 12:27ч.

    Сумата да се вземе от сметките на кирчовци и кокорчовци! Откъде накъде ще плащаме всички ние за нечия некадърност!? Чудно е, че след толкова поразии прокуратурата още не ги е потърсила!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Боко, и Боко

    18 Ное 2022 17:44ч.

    трябва да плаща. Той е поръчител, както за газа, така и за Македония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Ное 2022 12:42ч.

    Интересно, тези тикви, а и другите лигльовци, колко хода напред обмислят. Айде, за един ход съм сигурен - правят некъв ход и чакат щурмбанфюрерите фон дер Лайен и Борел, да ги почешат по коремчетата и да ги погалят зад ушите. А после? кво имаме на следващия ход - тояга по тиквите от злия Жужо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • родни съмърсфилд

    18 Ное 2022 14:10ч.

    Наредил се с победителите наш Тиквун, обаче май пак е объркал коя е страната.И ще се плаща...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чл. 1 от Конституцията трябва да е

    18 Ное 2022 13:22ч.

    Първо се ближе солта, после се яде боят, след това ни оправят и накрая си плащаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Пророк" (за тези, които знаят вица за чукчата и геолога).

    18 Ное 2022 14:02ч.

    @ да ни е яко на нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • крокодил

    18 Ное 2022 14:07ч.

    Тиквоооу, не щем шибаната ви хартиена бюлетина! Иначе Про100 Кио и Кокорчо да се бъркат в джоба и да плащат на Газпром. И да прочетат какво е казал Ото фон Бисмарк: "Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    18 Ное 2022 19:51ч.

    Колега те не обичат да четат! Те и нашата история не знаят, та откъде да си правят изводи, как да действат. Ето например как Коритаров изпитва Борисов и му пише слаб по история на България. https://www.youtube.com/watch?v=1u1Hy1RsHEY&ab_channel=NikiMirchev

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    18 Ное 2022 14:54ч.

    Предлагам тиквата, наско, ристю и просто кирчовците да излежат сумата, която ще платим на Газпром! Мисля, че така е честно и справедливо! Не мое цялнарод да плаща идиотията на десните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    18 Ное 2022 17:19ч.

    Виновниците за това се знаят, но и ти лично призоваваше да се спре руския газ! А сега си “невинно“ агънце! Мръснишки мафиотски номера! Извърташ се като фурнаджийска лопата, нито едно твое изречение не е вярно, до сега . . !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Ное 2022 19:23ч.

    За който иска да знае какво точно е решението на Арбитражния съд в Швеция - да го прочете! Не да слуша кво някой му казал по въпроса! Нищо общо няма решението с казаното от Борисов! Той така си говори, щото говори на простите, а те няма да търсят как точно стоят нещата. Иначе няма да го прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    18 Ное 2022 20:16ч.

    "Платим"?"Болшинството от вас" искаше да каже Тиквата.Колонията е Гърция номер 2 като бъдеща криза.Ако Виденовата криза бе нещо като финансов "майдан" то бъдещата ще си е родно дело."Made in kolonia bacilis glupakis"."Взвод за прицел" трябва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    19 Ное 2022 9:49ч.

    Борисов има опит с прецакването на изгодни за Бълагрия проекти и после даването на народна пара за неустойки. За справка - реакторите за АЕЦ Белене и платените на Росатом милиарди, защото мутрето клекна на Килъри и спря т.нар. от него "гьол".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами един дол дренки сте!

    19 Ное 2022 9:54ч.

    Нали заради теб пак БГ плаща пак милиард заради Белене, дето ти го спря и сега държи цял реактор под навес! Пони ти не се обаждай, щото си същият!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи