Борислав Сарафов: Единодушното заключение, е че се касае за концентриран и насочен взрив

Борислав Сарафов: Единодушното заключение, е че се касае за концентриран и насочен взрив

Единодушното заключение, е че се касае за концентриран и насочен взрив, каза Борислав Сарафов преди съвещанието при служебния премиер Гълъб Донев в Министерския съвет, на което ще участват и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, и представители на МВР, ГДБОП, НСО, ДАНС и прокуратурата.

Вчера в огледа на местопроизшествието участва израелски експерт по контратероризъм, съобщи Сарафов. По думите му става въпрос за самоделно направено взривно устройство, съобщи Сарафов.

Поводът за съвещанието е избухналото вчера взривно устройство в близост до колата и кортежа на главния прокурор Иван Гешев по пътя за Самоков. При инцидента няма пострадали.

Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за изключително голям брой осколки, изключително мощен взрив, заяви Сарафов. Той каза, че е било въпрос на „частици от секундата“, взривът да бъде посрещнат със страничната част на автомобила, а не с предната дясна част, предния десен калник и фаровете. Мнението на всички експерти, включително на израелския експерт, е че тези метални сачми са поставени във взрива с идеята да пробият автомобила, неговата бронировка и да убият намиращите се вътре в автомобила, заяви Сарафов. Той каза че „частици от секундата“ са спасили всички возещи се в автомобила от фатален изход.

Всички експерти твърдят, че взривът е изключително добре подготвен и професионално изпълнение, заложен като засада, на място където автомобилът намалява своя ход. Целта на взрива е била да убие, каза Сарафов. Той подчерта, че той е можел да убие и невинни граждани, които са можели да се движат в отсрещното пътно платно. „Всички, които биха били там, биха били поразени от тези осколки“, каза заместник главния прокурор.

Той съобщи, че са му докладвали, че става въпрос за самоделно изготвено взривно вещество, а не фабрично, което да е било на разположение в армията и да е произведено в някои от нашите оръжейни заводи. Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Очевидно взривът е задействан чрез електронно взривяване. Взривът е бил от минимум 3 кг тротил, каза Сарафов.

Той заяви, че със сигурност някой е имал визуален контакт с пътя и с автомобила по време на взрива, защото бомбата се е взривила в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с нея. Сарафов съобщи, че днес следобед до местопроизшествието ще бъдат допуснати представители на медиите и говорителят на Националната следствена служба ще покаже нагледно какво се е случило. 

В отговор на въпрос Сарафов каза, че се проверяват всички версии, но е несериозно да се мисли, че взривът е бил подготвен за друг автомобил, защото от проверките не се установява да се вижда някой друг, който да е бил застрашен.

На въпрос има ли заподозрени Сарафов каза, че е много рано да се каже, но дори и да има, той няма да ги сподели с медиите.

Попитан дали е намерено второ взривно устройство по маршрута на главния прокурор Сарафов каза, че за момента не е установено такова. Запитан за посоката, в която е тръгнал извършителят, заместник главният прокурор каза, че ако се знае това, ще знае и кои са извършителите. 

В България отдавна не е имало атентат, който да е с взривно устройство. Дали у нас има сапьори, които са подготвени да изготвят подобно взривно устройство не се наемам да твърдя. Възможно е да са българи, възможно е да са и чужденци, каза още Барислав Сарафов.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Pontifex Maximus

    02 Май 2023 11:16ч.

    Кога гръмна, кога направихте заключението??? Тия вашите експерти много бързи, що не е кака по всички дела???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 11:20ч.

    Ето го най-умният сред умните, три-четири метра огромни пламъци, три метрова дупка след взрива, насочен към колите взрив и тн и тн глупости който нямат нищо общо с действителността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богомил Бонев: Обидно е. Следващият път се постарайте малко повече!

    02 Май 2023 11:27ч.

    Единодушното заключение, е че се касае за нескопосана постановка на туземната колониална администрация. Богомил Бонев: Обидно е. Следващият път се постарайте малко повече! https://glasove.com/na-fokus/bogomil-bonev-obidno-e-sledvashtiyat-pat-se-postarayte-malko-poveche

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Лачев

    02 Май 2023 11:48ч.

    „Най-мразя да ме лъжат, а още повече – да ме вземат за прост шаран? За това не се сдържах? ?Офицер от запаса (инженерни войски) със сапьорски опит съм. Взривявали сме 100-ци килограми експлозиви. На учения (със зрив) сме изкопавали укрития за танкове. Горили сме на горски огън шашки (400г. тротилови пресовки). ? ? На изпит по изграждане на минно поле, така заблудих изпитващия, че когато посочваше къде съм сбъркал и трябва да ме скъса – завърши с ругатни, като разбра, че е стъпил върху (скрита от мен) противопехотна мина! ? Толкова с аргументите за извода ми по случая: ⚠️ Аматьорска работа на милиционер от Симеоновското у-ще. ⚠️ Взривът е предизвикан от експлозив (не повече) 400г. тротилов еквивалент. ⚠️ Поставен е за всяване на суматоха – извън пътя на банкет с обратен наклон, което отвежда силата на взривната вълна към гората, а не към пътя. ?? Всичко друго, което ще чуете е МАНИПУЛАЦИЯ‼️“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    02 Май 2023 11:48ч.

    А нашето единодушно заключение е, че вашите експерти просто не са експерти! Или става дума за нещо друго?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    02 Май 2023 12:46ч.

    И баба знае тези работи, дето ги говори плямпалото Сарафов. Особено след като излязоха резултатите от анализа на използваното взривно вещество. Оказва се, че то е разновидност на торпекс, бризантно пластично взривно вещество, 50 % по-мощно от тротила, съдържащо 42 % тринитротолуол. Данните показват с висока степен на сигурност, че то е произведено в завод "Красный пролетарий", намиращ се близо до прочутата омска фабрика за водка "Пять озер". По руската номенклатура то се предлага като пластично взривно вещество "Гексопласт ГП-87К". Ето и подробности за самия атентат. Към 11.45 кортеж от 9 лъскави и охранени като кочове коли, украсени с мигалки и трилитрови буркани тип "омния" навлиза в остър завой, близо до с. Ковачевци. Пътят се вие надолу, а в горната му част над завоя нещо стръчи. Първа го вижда Детелина, булката на Гешев. Тя притежава удивителна способност да открива силуети като стърчащия над пътя. А това е близо 50 сантиметров еректирал пенис. Скулпуриран е от пластично взривно вещество торпекс, оцветено в червено. Детелина обръща внимание на Гешев и му сочи стърчилото над пътя. Той вижда внушителния пенис и тихичко, но строго гълчи булката си: "Детелино, главата ти е пълна все с такиващупотии. Засрами се, в колата са и дъщерите ти!". За да отвлече вниманието на младите дамички Ивет и Далия той започва да мърда тлъстите си прокурорски уши и обещава 300 лева на момичето, което повтори номера му. Те прихват във весел смях. Точно в този момент се разнася оглушителен трясък. Дори 9 тонната бронирана лимузина потрепва от взривната вълна. Детелина вижда как от еректиралия пенис изригва 4 метрова огнена струя. Гешев смело закрива прозореца с тялото си. Започнал е да го прави още щом Детелина вижда стърчилото - прокурорът се опитва да скрие неприличната гледка от погледа на момичета. Всички в колата се разпищяват, а шофьорът псува като каруцар. По колата се посипват осколки. По-късно ще се установи, че те са бонбончета, марка "Лукчета" от вида "Гали стомахче". Пътят е обсипан с лукчета, а бронираният Мерцедес с пълна газ се понася към Ковачевци. Там също са усетили взрива, но не са обезпоени. Точно по това време те правят възстановка на Априлското въстание. С много гърмежи, викове и псувни разиграват как мацакурската чета бастисва самковския бей Дели Юмер Балабан и гавазите му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съчми за патица

    02 Май 2023 13:00ч.

    Да го попитам тоя полиционер от кога съчми а не РПГ могат да пробият брониран автомобил? Това не е патица гусине полиционер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забелязвате ли как хората около

    02 Май 2023 14:14ч.

    Гешев а и самият той,леко и небрежно пробутват Борето Сарафов да дрънка глупости и простотии,гарнирани с адски непрофесионализъм!М’да…,докаде падна Симеоново и кадрите от’де извираха от там!Жалко но факт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи