Борислав Сарафов: Бях подведен от думите на главния прокурор Иван Гешев за семейството му

Борислав Сарафов: Бях подведен от думите на главния прокурор Иван Гешев за семейството му

Директорът на Националната средствена служба Борислав Сарафов призна, че е излъгал пред цяла България, че главният прокурор Иван Гешев е пътувал със семейството си в деня на взрива срещу служебния му автомобил. Вината за "заблуждението си" Сарафов хвърли върху самия Гешев с мотива, че бил подведен от думите му, че е "притеснен за децата си". Сарафов намери сили да признае това едва на петия ден от инцидента и то след като вътрешният министър Иван Демерджиев обяви от парламентарната трибуна, че Гешев е пътувал сам в колата си и тока учили Сарафов в лъжа. 

Прави впечатление, че в позицията си от днес Сарафов вече не говори за атентат срещу Гешев - теза, която я набиваше упорито от първи миг на инцидента, а за "казус с взрива до колата на главния прокурор".

"Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата.

Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си."

Това посочва в позиция, изпратена до БТА на директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. 

Сарафов заявява, че съжалява, ако е внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него. Като уточнява, че тази информация не е била изнесена първо от него. "Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“, допълва директорът на следствието. 

По-рано вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че семейството на Иван Гешев не е пътувало с него, когато се е случил инцидентът. 

"Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“, посочва в своята позиция Борислав Сарафов. Той допълва, че България е правова държава и "не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега". 

По-рано в петък “Продължаваме Промяната - Демократична България” поиска оставката на ръководителя на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов заради лъжата и отнемане на разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от НСлС. 

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона, завършва позицията си Сарафов.

Ето и цялата позиция на директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов:

Съзнавайки интереса на българската общественост към казуса с взрива до колата на главния прокурор, бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите по темата. Държа да поясня, че думите ми, произнесени от мен на брифинга на 1 май в близост до местопроизшествието, а именно: „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си. В този смисъл искрено съжалявам, ако аз съм внесъл объркване, че семейството на главният прокурор е пътувало с него, макар че това не беше изнесено първо от мен. Впрочем, ако проследите медийното отразяване на случая, ще обърнете внимание, че на следващия ден – 2 май, пред сградата на Министерския съвет отговарям коректно на въпроса: „Кой е бил в автомобила с главния прокурор“.

Междувпрочем, именно аз поисках съдействие по разследването от Европол и други наши международни партньори, които освен, че фактически ще подпомогнат разследването, ще осъществят и своеобразен мониторинг върху казуса, именно предвид неговото политизиране.

Същевременно няма да позволя доброто ми професионално име и репутация, изграждани съвестно и почтено в продължение на 28 години,  да бъдат опетнени от лице, добре известно ми в професионален аспект от близките си връзки с покойния вече контрабандист Косьо Самоковеца, срещу когото лично съм водил досъдебни производства. 

Държа да подчертая, че няма да изляза на калния политически терен - аз съм тесен професионалист и не желая да бъда разменна монета в политическите „шеги и закачки“. Продължавам да смятам, че България е правова държава и затова не ми е ясно, как представител на законодателната власт, може да иска оставката на магистрат от независимата съдебна власт, тъй като обратното не си го позволява никой мой колега.

Уверявам българската общественост, че както аз, така и моите колеги, ще продължим да изпълняваме своите служебни задължения обективно, професионално и безпристрастно – единствено съобразно фактите и закона.

 

Източници: БТА, "Епицентър"

 

Коментари

  • :-(

    05 Май 2023 17:44ч.

    Хайдееее, той Гешев бил виновен! Този много лъже, независимо, че се оправдава с други!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    05 Май 2023 19:09ч.

    НЕ СТАНАХА ЛИ МНОГО ЛЪЖИТЕ ПО ТОЗИ ФОЙВЕРК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм съгласен

    06 Май 2023 0:55ч.

    Ясен Тодоров има честно лице! Точно като на най изпечените измамници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Май 2023 15:03ч.

    В Тел Авив са наясно със всичко ...............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    05 Май 2023 17:55ч.

    За такива "гафове" или умишлено заблуждаване на обществото се подават оставки. Не може професионалисти и експерти да говорят като футболни фенове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Богдана Тотева 2

    05 Май 2023 18:37ч.

    Всички трябва да ви подведат под отговорност за лъжливите новини, които поднесохте на българския народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    05 Май 2023 18:54ч.

    Тия са гьонсурати, никога няма да си продадат оставките и да отърват кокъла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ффф

    05 Май 2023 19:00ч.

    Този го сготвиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неам нерви

    05 Май 2023 19:00ч.

    Смях и потрес в евроатлантическата колония! Отдавна вече няма никакво съмнение, че всяка една от четирите власти у нас е не по-малко некадърна от другите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геофизик

    05 Май 2023 19:51ч.

    Какво означава, че си подведен, бе Сарафов!? Та ти си шеф на следствието и говориш ей така - едно към гьотере, както казва народът. Това, което правиш е МАНИПУЛИРАНЕ на общественото мнение и то съзнателно, с умисъл. Единственият изход е оставката ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    05 Май 2023 19:54ч.

    „само една случайност е спасила, както главният прокурор и семейството му, така и редица случайни хора“... За мен остава неясно (за семейството се изясни! че е кръгла лъжа), като кои са тези случайни хора - охранители на ербапа дето щял да арестува Путин, група овчари барабар с или без подопечните им мирно пасящи непристъпните самоковски баири, група граждани с неизвестен пол, вероизповедание и занятие оказали се ин а ронг плейс ет а ронг тайм... или просто подставени лица мобилизирани от Сълза и Смях (не знам дали театрото все още го има)?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диана Неделчева

    05 Май 2023 20:33ч.

    От такива тесни специалисти на много българи им стана тясно в тази държава, за добро или зло. Някои хора трябва да разберат, че старите авторитарни норми вече не са валидни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    05 Май 2023 21:07ч.

    Ако аз бях на мястото на Сарафов бих си подала оставката веднага, а не да се оправдавам с други хора! Приказките, които изприказва го направиха смешен и жалък! ''Тесен професионалист от 28 години"? - професионалист в какво/?!/ - ПРЕДПОЛАГАМ в манипулация на обществото и медиите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    05 Май 2023 21:34ч.

    Оставка съсел!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аналитичка

    05 Май 2023 23:02ч.

    Сарафов трябва да бъде подведен под отговорност за всяване на паника у населението посредством нагли лъжи! Същото се отнася и за Ясен Тодоров и Сийка Милева. Трите килограма тротилов еквивалент трябва да се изсипят върху техните глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ква устафка

    06 Май 2023 1:03ч.

    Вие акъл имате ли? Тия изпечени гьотсурати да подадат сами оставка? От какъв зор? Били излъгали. Ми за добро. И не за първи път. А от тях по-добри и по-честни НЯМА и не може да има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    06 Май 2023 10:02ч.

    Подведена може да е леля Гицка, дето гледа телевизора, но човек на такава длъжност... Това означава, че човекът е ... недоразумение и трябва да не наглее и да размазва оаканото, ами да си ходи на село и да сади картофи(ако и за това става)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    06 Май 2023 12:35ч.

    Когато някой позволява да бъде подведен, той не е подходящ за директор на Националната следствена служба, защото тя се превръща в Национална посредствена служба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧатъИИ

    06 Май 2023 12:44ч.

    на пейката пред блока. пенции джуркат по жиесемите за нувини. един си чати с ЧатъИИ. пита го през клавиатурата: ма, што тъка? чат-ботът - без да излиза от режим петжи, влиза в монологичен диалог с тон, настроен от по-големата внучка на децки глас - вика: ми, бил тесен спициалис, ма го подвели, бе. ми думите, бе, ма на шефъ му! ми, кво!? и нема да пуска остафка, штото е пруфесионалис, а не е на кални бани у пулитикатъ. ми, да! штото нали е спициалис, бе!? абе, гоуем спициалис! пратил си сметките да потънат у бермутскиъ триъгълник, па те земат да изплувът по течението у панама, ъ!? и ко праим сеа? ма, тоа за кво стаа, бе, ваобще? кой, кой шъ ни каже - секъш танъника ЧатъИИ? ми, нема кой да чуе даже - вълнува се, дори без възможност сам да го съзнава, ЧатъИИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Май 2023 16:53ч.

    Това е още едно доказателство на правотата на проф. Иван Илчев : „Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава!” Изобщо каква държава сме, когато тези, които са начело на такива важни обществени служби си позволяват да лъжат, като кошаревски свидетели! Това ако не е разпад на държавността, какво е? Аз също се подведох, като го чух този "професионалист"! Малко по-късно, като видях снимките от мястото на взрива ми стана ясно, че този лъже, като дърт циганин ( да ме прощават свестните цигани, но такова е словосъчетанието!).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • този не каза ли

    06 Май 2023 17:37ч.

    че е изригнал пламък 9м и джипът на каскета бил отместен? Тези пикантности не се коментират????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи