Борислав Сандов: За одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани ангажименти за Северна Македония

Борислав Сандов: За одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани ангажименти за Северна Македония

По думите му, ТЕЦ "Марица 3" има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да доведе до "нищо драматично". Сандов е категоричен, че в най-мащабния финансов проект от Плана за възстановяване - заводът за батерии, няма начин да има лобизъм, насочен към някакво предприятие. Той заяви категорично пред БНТ, че за одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани политически ангажименти, свързани с начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС​​​​​​​.

България има наказателна процедура в последна фаза, има дело в Европейския съд в Люксембург, което със сигурност ще бъде негативно, тъй като България не покрива нивата на серен диоксид в този регион. Ще трябват по-крути действия, включително може да се стигне до затваряне на някои мощности от ТЕЦ "Марица 3". Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите след вчерашния пореден случай на обгазяване със серен диоксид в Димитровград.

По думите му, ТЕЦ "Марица 3" има много малък дял в енергийната система и затварянето на мощности това няма да доведе до "нищо драматично".

Министърът на околната среда е категоричен, че в прехода към зелена енергия няма да има масови съкращения на работници в региона на големите централи.

"В тези комплекси ще бъдат запазени работните места, цялата социално икономическа база. Но - те ще работят според нуждите, а не постоянно, тогава, когато България има повече нужда от еленергия, основно през зимния период. Дотогава те ще работят на по-нисък капацитет", каза Сандов.

Той обясни, че има два много важни акцента в Плана ни за възстановяване и устойчивост, насочен към зеления преход. Единият е масово навлизане на възобновяеми източници и на второ място - изграждане на завод за производство на батерии, съхранение на тази енергия и инсталация за рециклиране.

Ето какво отговори той на въпроса кога се предвижда да бъдат затворени т. нар. централи "Марици": "Марици"-те ще работят, докато все още не са икономически твърде болезнени и докато България няма друг начин за осигуряване на енергийната си независимост, за да бъде независима от внос на енергийни суровини от чужбина. Говори се за срок на затваряне, но той е най-далечният в ЕС - говори се за 2038 година".

Предвид войната в Украйна и проблемите с доставките от Русия, е възможно да има един период може би следващите 1-2 години, в който е възможно дори България да изнася въглища за съседните ни страни, за да може да се гарантират доставките, допълни вицепремиерът.

"Впоследствие ще започнат да излизат хора от минно-добивния сектор и ще влизат в другия - за енергиен преход към зелена енергия. Има множество работни места, които ще са идентични до тази работа, която имат, при идентично, а може би по-добро заплащане и при много по-добри условия на работа. Стоят на вратата и чакат огромни инвестиции във ВЕИ сектора, притесняваха ни огромните пикове на потребление и те ще могат да бъдат гарантирани през тези мощности за съхранение", каза екоминистърът.

Сандов е категоричен, че в най-мащабния финансов проект от Плана за възстановяване - заводът за батерии, няма начин да има лобизъм, насочен към някакво предприятие.

Когато имаме война в Украйна, да мислим за нови газови мощности, е просто престъпление срещу държавата, подчерта той.

"Основната част по обсъждането на този План мина през предходните месеци. Бяхме във финална фаза на преговори с ЕК - цялата ЕК ни се беше стоварила отгоре, всеки ден имаше разговори. Времето ни притискаше, това е истината", призна вицепремиерът.

Той заяви категорично, че за одобрението на Плана ни от ЕК не са поемани политически ангажименти, свързани с начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

С програмите на ЕС, с бюджета и националното развитие ние можем да развиваме много качествени политики, но с този План България може да излезе на друго място - имиджово в Европа и да привлечем инвестиции, категоричен е Сандов.

Вицепремиерът коментира и темата дали има напрежение в управляващата коалиция предвид споровете по различни въпроси през последните дни. Според него, това е знак за завръщане на парламентаризма и демокрацията. Тези дебати са нужни, дори на моменти да са спорове, това е полезно за коалицията.

По въпроси като това дали България трябва да изпрати военна помощ на Украйна или да обяви руския посланик за персона нон грата, ще реши парламентарното а не коалиционното мнозинство, категоричен е Сандов.

Ето как отговори той на въпроса има ли възможност да се стигне до излизане на някоя партия от коалицията заради разногласия:

Би било жалко и ако това стане, а аз не вярвам, че ще стане, това означава, че имаме много ценностни различия. Аз не бих искал България да бъде тласкана извън рамките на ЕС. Ние сме част от развития свят.

Сандов препоръча на българските граждани да сравнят развитието ни като член на ЕС със съседни страни като Сърбия и Северна Македония. Дори не бих казал Африка, допълни той.

Ако изпълним Плана имаме възможността през следващите години да бъдем един добър пример за света, категоричен е вицепремиерът.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

 

Коментари

 • Щом си се изтъпанил да ни го съобщиш,

  08 Апр 2022 10:31ч.

  значи е точно обратното..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търсете поп за опело

  08 Апр 2022 10:50ч.

  Преразкази тук невъзможни. ПП ще се огъват и ще говорят всякакви полуистини, но от Сандов (чуйте го задължително и лично) категорично се разбра, че след тежък натиск от ЕК, в последния момент планът е променен, прието е намаляването на емисии с 40 % до 2026, което значи край на Марица Изток. ВЕИ и батерии са за идиоти, професионалната общност отхвърля. България приключва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергетик

  08 Апр 2022 11:00ч.

  Като инженер, работил през голяма част от живота си като такъв в енергийната система, си абсолютно прав, че след приемането на този "план за възстановяване" наистина България приключва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то това е и

  08 Апр 2022 11:01ч.

  целта на занятието

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • добрата новина е, че ЕС няма да изкара до 2026

  08 Апр 2022 11:22ч.

  ЕС приключва до две години, даже и това е много. А зеленизма ще е забравен още към края на тази календарна година. Няма да съкращаваме никакви емисии, даже ще се връщаме щъм мазут и въглища. Защото няма да има кой да поддържа хилядниците в Козлодуй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергетик

  08 Апр 2022 12:53ч.

  Всичкото това добре, но ми кажи откъде ще вземем тези мазут и въглища. С руснаците сме вече врагове по волята на управляващата ни сган, всички въглищни мини у нас бяха ликвидирани от Ковачки (оставяме настрана Марица-Изток, защото това там с голям компромис може да се приеме за въглища). Та откъде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС приключва до две години

  08 Апр 2022 11:34ч.

  абе вие и Гнилия Запад всеки момент го приключване - вече над 100 години :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Житейска прозорливост

  08 Апр 2022 11:51ч.

  Запомни си мисълта и в един момент от светлото и щастливо и най-вече смислено, справедливо и мотивиращо за живот ЛИБЕРАЛНО БЪДЕЩЕ, когато цялото ти щастливо семейство е заедно с теб, сподели с децата си, как си подиграл някога на нещастните мизантропи в един интернет форум, на които им липсвала елементарна житейска подготовка и прозорливост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имагинерен мизансцен на фантазменото бъдеще

  08 Апр 2022 11:44ч.

  Никак не е трудно да се генерират смислени и твърде вероятни прогнози по линия на дори един бърз и семпъл анализ на причинно-следствени връзки. Драстично поскъпване, жестоко дебалансиране на соц./ик. с-ма, колапс на важни общ.системи, упадък и дезинтегриране на обществото. Ще остане територията, която ще бъде натоварена само с геостратегическо съдържание

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи