Борислав Сандов: Спрях "Струма" през Кресненското дефиле по искане на ЕК

Борислав Сандов: Спрях "Струма" през Кресненското дефиле по искане на ЕК

Свързани новини: В последния си ден Сандов ликвидира магистрала Струма. Ще трябва да връщаме 1.6 млрд. евро на ЕС

След писмо от Европейската комисия вчера спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле. Няма риск за загуба на европейско финансиране вследствие на това решение.

Това уточни във фейсбук профила си вече бившият министър на околната среда Борислав Сандов. Вчера той е разписал заповед, с която спира 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ Струма към АПИ, тъй като трябвало да бъде изготвена нова екологична оценка. 

По-рано през деня пред "24 часа" Сандов потвърди, че има разписани заповеди за "Струма", като посочи, че по-късно официално ще даде допълнителна информация по въпроса.

Ето какво пише бившият екоминистър:

На 27 юли българското правителство получи писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). В него ясно се посочва, че в изпълнение на европейските директиви ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на АМ Струма за ЛОт 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички смислени алтернативи. ЕК недвусмислено подчертава, че не може да се предрешава избора на алтернативи и че службите на ЕК ще наблюдават отблизо всички действия по проекта и ще гарантират съответствието с екологичното законодателство, като вземат нужните мерки в тази посока ако е нужно.

Един ден преди писмото на ЕК, на 26 Юли, аз посочих абсолютното същите обстоятелства на министъра на регионалното развитие и благоустройство. А именно, че за да се спазят изискванията на европейското и национално законодателство и да не се загубят европейски средства е нужно да се изготви нов ОВОС и ОС и че решението по ОВОС от 2017 година не може да се прилага.

Взимайки в предвид писмото на ЕК, на 1 август, спрях 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ Струма към АПИ. И двете реално влизат в нарушение на европейските изисквания, защото водят до липса на нов ОВОС и ОС и предопределят изпълнението на алтернативата одобрена през 2017 година – тоест не спирането им пряко би довело до нарушаване на европейските директива и на условията на ЕК и последващи мерки от страна на ЕК спрямо България.

Още от началото на мандата на правителството посочвах, че максимално бързото започване на нов ОВОС и ОС с всички смислени алтернативи извън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното условие за ускоряване строежа на магистралата, за получаване и запазване на европейското финансиране и за предотвратяване на бъдещи наказателни процедури. Няма риск за загуба на европейско финансиране вследствие на това решение.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Чий министър си бе тъпо копеле?

  02 Авг 2022 17:25ч.

  На ЕС или на България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха, ЕС настоява

  02 Авг 2022 19:32ч.

  едни негови хора да вземат проектчето за тунелчето...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  02 Авг 2022 20:29ч.

  проектчето за тунелчето 1. струва майка си и баща си и 2. не моем го плати... Таксите за преминаване ще са убийствени... Много са годишните разходите за поддръжка и първоналачните разходи за осигуряване безопасност.... никога нема да стане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитров

  02 Авг 2022 17:38ч.

  ЕС до Сандов: Покатери се на най-високата кресненска Скала и скочи в Струма с главата надолу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Авг 2022 17:41ч.

  За какво са ни изобщо някакви министри и правителства, просто фигуранти на тепиха на ЕС, излишни пари за издръжка и на парламенти и прочее, просто парлами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт ли си Зелен ли си ?

  02 Авг 2022 18:03ч.

  Сандов е от групата за ликвидация на БГ, момче с бъдеще!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дефилето е уникално и трябва да се опази.

  02 Авг 2022 18:07ч.

  Инженерите да мислят как...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина ли мислиш тези глупости?

  02 Авг 2022 19:08ч.

  Откъде се пръкнахте такива глупаци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  02 Авг 2022 20:32ч.

  абе тъпак...инженерите да не са фокусници...има физически и икономически закони....Не е като при вас еврогейовете....малоумник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  02 Авг 2022 21:05ч.

  Ти си завършен идиот бе! То първо никой не го е искал, ама ако ес поиска да си теглиш куршума, ще го нарпавиш ли ? То пък какъвто си идиот, като нищо ще го направиш! Амеби! 32 г. ни управляват амеби!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Авг 2022 21:28ч.

  Ето такива, като този еничар с действията си направиха така, че "зелен активист", "защитник на природата" или "еколог", станаха мръсни думи! Хора, като този цял живот не са забили един пирон в полза на обществото и нямат един трудов ден, а образованието им обикновено е купено или са изкарали някакъв курс на соросоидна фондация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  02 Авг 2022 21:34ч.

  Единствения начин България да тръгне в правилната посока на развитие е като разкара фондациите на сорос от България, защото те развращават най-вече младите хора на обществото ни и изсмукват ресурсите на Родината ни! Може би малцина знаят, че Българската държава е задължена да дава средства за издръжката им! Жан Виденов им отказа и резултатът не закъсня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  02 Авг 2022 22:14ч.

  ЕК иска нов ОВОС за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички смислени алтернативи. Сандов и той иска нов ОВОС за всички смислени алтернативи но .... извън Кресненски пролом. Схващате ли добавката на зелените?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  02 Авг 2022 22:30ч.

  Както е казал слугата на оня лорд от вица: " Пееееести, сър!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  03 Авг 2022 8:39ч.

  така беше и когато Жан Виденов докара рилска вода за София, сега имат вода а бяха минали на легени и бидони

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи