Борислав Сандов: България ще бъде осъдена за 10 млн. лева заради мръсен въздух

Борислав Сандов: България ще бъде осъдена за 10 млн. лева заради мръсен въздух
След произнасянето на съда в Люксембург всеки ден ще ни начисляват санкции, които възлизат на 20 млн. лева годишно, каза той.

Вицепремиерът Борислав Сандов дойде при областния управител на Пловдив Йордан Иванов (в средата) и обяви, че България ще бъде осъдена за мръсен въздух. Снимка: Румен Златански

 

Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух и ще бъде осъдена в Люксембург за 10 млн. лева. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той посочи София и Пловдив като едни от големите замърсители. Проблем имало и в други 3 района - Югоизточен, Югозападен и Северен.

 

"Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 г. санкции, които всекидневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се изчисляват на 20 млн. лева", посочи Сандов.

 

Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. "Всички сме задължени да работим за здравето на хората", каза той. По думите му в Пловдив вече би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е започнало. Според Сандов най-добре е да се монтират климатици, тъй като пелетите доста са поскъпнали.

 

В близките дни ми предстои среща с кмета на Пловдив по този въпрос, каза министърът. И увери, че ще се опита да спаси Водния цикъл на Пловдив, който се движи със забавяне и е на стойност 115 млн. лева, ако не успее да приключи до 2023 г. В тази ситуация правителството щяло да направи всичко възможно проектът да бъде прехвърлен в следващия програмен период.

 

Той обяви, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който протестира срещу действащите кариери на "Европейски пътища". Концесията изтича скоро и жителите настояват тя да не се подновява. "Процедурата е в ранен етап, но когато стигне до МОСВ ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим обществения интерес", обяви Сандов.


Според общинската съветничка от "Родопи" Лидия Гимишева, която живее в Белащица, кариерата на "Европейски пътища" работи усилено от юли м.г. насам. "Договорът й за концесия изтича в началото на март и имат искане за удължаване. Ние настояваме да им бъде отказано", заяви тя. По думите й и другата кариера, експлоатирана от "Холсим", също действала, макар договорът й да е изтекъл през февруари м.г. "Имаме сигнали, че и оттам излизат натоварени камиони с инертни материали. За нас битката продължава, докато не се вземе трайно решение. Надяваме се да чуем уверение и от министъра на околната среда и водите", обобщи Гимишева.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • мунчо спасов

  27 Яну 2022 18:08ч.

  заради аудито ти е мръсен въздухът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  27 Яну 2022 18:09ч.

  В павликени се планира да се построи завод за горене на вропейски боклук с капацитет 1000 тона/ден. Това ще бъдат около 80 до 100 камиона ( тирове )нна ден. Инвеститор е Румен Гайтански - Вълка със съгласието на кмета на общината. Предлогът е, че се прави завод за каменна вата от базалт и за разтопяването и ще се използва RDF отпадък. В момента в гарада има голян протест пред общината. Всяка държава да си се опрявя с боклуците. България не е боклучийницата на Западна Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Човек се чуди

  27 Яну 2022 18:29ч.

  как функционира нашата държава, когато лявата ръка не знае не само какво прави дясната, но и всяка част на това "тяло", България, си съществува само за себе си - един си прави завод за горене на отпадъци, друг си гори отпадъците, които внася на далавера от ЕС и от цял свят, а общо държавата ни ще плаща до 20 милиона наказания за неприемливо ниска чистота на въздуха... Кой одобрява тези проекти за заводи и ново строителство? Не е ли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Министерството на околната среда и водите да извършва контрол И надзор по изпълнението на нормативите при всички проекти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Яну 2022 20:05ч.

  Има нещо перверзно в това да ни пръскат с климатични химикали, които дразнят дишането и белите дробове и после да ни взимат парите! А на всички невежи тролове на новото нормално, скарани с науката злобни хунвейбини, подиграващи се с наблюдателните хора, може би не е зле да видите Китай и предстоящата пекинска зимна олимпиада( и на миналата 2008 се ползваше кемтрейлс за манипулация на климата)... В която ще се използват официално стратосферни аерозолни инжектирания със самолет, за контрол над времето, дори и цвета на небето ще бъде изкуствен, да си знаете че сте скарани с науката и прогреса, и колкото и да се опитвате да правите хората на олигофрени, те не са слепи за очевадните климатични пръскания, или както официално се наричат, гео инженерство, защото заради нищожества като вас кемтрейлс се е превърнало в подигравателна дума! Но това заслужават слепците, да им се отрови въздуха, да им сложиш дигитална каишка и накрая да му вземеш на роба-добичето и парите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мръсен въздух още много

  27 Яну 2022 22:58ч.

  и глоби от Европейската комисия. А дупченето за шистов газ в Добруджа? Значи можем да алармираме, че ще ни глобят заради мръсен въздух заради печките, а за шистовия газ не можем да се самосезираме... Това министерство за какво е? Питам само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор на 27.01.2022 в 20:05

  28 Яну 2022 8:07ч.

  Перфектен коментар ! Престъпниците които ни поливат с бариеви, алуминиеви аерозили , полимерни нишки с микроби ... обвиняват ! Защо сте поливани , а ? Ще ви глобим за това ! Рядка наглост, типична за глобалистите-сатанисти...Показателно е че кемтрейлс са сред най-цензурираните ъплоуди в мрежата. Почти нищо не оставят. https://www.youtube.com/watch?v=9cYFN6ccWcI Защо ? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е навсякъде !

  28 Яну 2022 8:26ч.

  Над България се гаврят да плаща "за бонус" , но кемтрейлс поливат НАВСЯКЪДЕ . Това е някъде над Западна Европа, миналата седмица 19.01.2022 , снимано е от колата.. https://www.udrop.com/6iY9/IMG_4234.jpg https://www.udrop.com/6iYe/IMG_4233.mov https://www.udrop.com/6iYf/IMG_4234.mov https://www.udrop.com/6iYg/IMG_4226.mov Характерното за Западна Европа /северната/ е тоталната овчавост на хората. Дори не повдигат очи да видят какво се твори над главите им ! Когато им покажеш снимки възкликват - "Ау, какви хубави снимки ! Къде са снимани ?" Ужас...галопираща дебилизация по целия свят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряк

  28 Яну 2022 10:02ч.

  Преди да се изчистим от мръсния въздух е добре да прочистим страната от мръснозелените и политици....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи