Борислав Гуцанов: Касетъчни бомби са забранени, а Денков оправдава използването им в Украйна – това е позор

Борислав Гуцанов: Касетъчни бомби са забранени, а Денков оправдава използването им в Украйна – това е позор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В декларация от трибуната на парламента Борислав Гуцанов настоя Денков да обясни какво е говорил във Вилнюс, какви ангажименти са поемани и какво оттук нататък следва отново да се даде като въоръжение на Украйна от страната на България.

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Днес управляващите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, а вече и ДПС, говорят за геополитическо мнозинство, от което България имала нужда. Дали това е така, или е чудесното прикритие, съдейки по техните действия, включително и днес, за да прикрият управленската си немощ и национално предателство. Това е един много важен въпрос, който предстои да разберем, защото е видно какво се случва в страната ни от техните действия.

Но се обръщаме днес към вас, защото ситуацията, свързана с Украйна и въоръжения конфликт там започва да излиза извън контрол и е напът  да завлече целия свят в много по-мащабен конфликт с ясни признаци в посока на световна война. Съединените американски щати официално обявиха, че смятат да предоставят на Украйна и Зеленски касетъчни бомби в пакет военна помощ на стойност 800 милиона долара по молба на Киев. Това президентът Байдън описва като „трудно решение“. Не знам колко от вас знаят какво е това, но това е едно от най-мрачните решения, на което съвременният свят е бил свидетел.

Да започнем от там какво е касетъчна бомба, защото не съм убеден, че голямата част от народните представители знаят какво е това. Това е боеприпас, състоящ се от много инкорпорирани в него боеприпаси. И когато такава бомба е изпратена в определена посока, тя поразява всички по пътя си. Такива бомби САЩ използваха във Виетнам и всички знаем с колко убити, ранени и осакатени за цял живот приключи тази война.

Заради естеството на касетъчните бомби, демократичният и цивилизован свят взима решение да ги забрани и изготвя конвенция в тази посока. Колко са въоръженията в света, за които е приемана такава конвенция? Заради многото цивилни жертви при използването на касетъчни бомби, на 3 декември 2008 г. в Осло е подписана Конвенцията за клъстерните муниции. В нея се включват общо 108 държави, сред които е и в България. Конвенцията влиза в сила на 1 август 2010 г. от всички държави, които са я ратифицирали. Забранени са ударите над цивилни цели, като използването на този тип боеприпаси се счита за военно престъпление.

В интерес на истината, САЩ и Русия не са подписали тази конвенция, която забранява касетъчните боеприпаси, но България е подписала и дори има приет специален закон.

След заявеното желание на Америка да даде касетъчни бомби, целият свят бе шокиран. Англия категорично се противопостави на това решение. Испания реагира остро и негативно. Включиха се вътре Франция, Германия. Но забележете, премиерът Николай Денков на срещата на НАТО във Вилнюс се оказа привърженик на касетъчните бомби. От крайно позорното му интервю по „Скай нюз“ стана ясно, че той оправдава използването им в Украйна, защото може би някога и Русия е използвала такива въоръжения. Извинявайте, но това минава всякакви граници. Нима този човек, премиерът, не знае, че те са забранени и от нашия закон, и от международните договори? Нима не си дава сметка за щетите, които ще бъдат причинени? Нима сме толкова късогледи и склонни да преглътнем всичко?

Г-н премиер, дори най-верният съюзник на Америка – Англия, се обяви против. Вие и Вашето правителство ли сте най-големият ястреб в момента в Европа? Интервюто за „Скай нюз“, ако си направите труда, уважаеми народни представители, да го изгледате, защото на нашия премиер бяха отделени 3 минути, е позор за страната ни. От него става ясно, че това правителство и това мнозинство са нагаждачи. Склонно е да преглътне всякакво нарушение на закона, стига да бъде удовлетворено искането на „Големия брат“. Този премиер е истински позор за нашата държава, уважаеми управляващи от ПП-ДБ, ГЕРБ, уважаеми техни нови коалиционни партньори от ДПС.

Няма нужда да се ходи чак до Вилнюс да се излага България и да се предават националните интереси на страната ни, правите го чудесно и тук. Ние, от парламентарната група на „БСП за  България“, искаме спешно изслушване на министър-председателя Денков за това какво е говорил във Вилнюс, какви ангажименти са били поемани и какво оттук нататък следва отново да се даде като въоръжение от страна на България.

Източник: bsp.bg

 

 

 

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:
https://bsp.bg/news/view/24778-borislav_gutsanov_bsp__kasetychni_bombi_sa_zabraneni_ot_bylgarskiya_zakon_i_mejdunarodni_dogovori_a_denkov__opravdava_izpolzvaneto_im_v_ukrayna__tova_e_pozor.html

Коментари

  • На стара коза яре

    13 Юли 2023 17:34ч.

    А......тоя плъх бил от Стара Загора?Набор 1962.Къде ли е учил?Аз съм набор 1960.Плъх-ти си позор за градът на липите! Градът край който са се водили грандиозни битки.Край заводът АТЗ е полето на битката.Там за Самарското Знаме са загивали Руски войници.Руски-плъх такъв.Да пукнеш.Ако, плъх,заедно с Магарев, пратиш 1 дете в насранана уСрайна-аз.....ще ти светя м@@@@@@. ..и на магарев също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до "На стара коза яре"

    13 Юли 2023 17:50ч.

    Майорчето от Франция, млад си и още можеш да работиш до пенсия...разбирам, че ти е трудно след фатмашка работа в БГ да се хванеш да вършиш нещо полезно на запад без да те уволнят, но както казват французите, се ла ви...а и друг не е виновен за хала ти. А на Др. Гуцанов да доверя, че "...може би някога и Русия е използвала такива..." е далече от истината, защото когато РФ ги използва точно във войната, която водеше и води в Украйна, Др. Гуцанов се е правил на разсеян, както и вся остальная рашисткая сволоч в БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма едно доказателство, че Русия е ползвала касетъчни бомби

    13 Юли 2023 17:55ч.

    Напротив, ползваха ги украинците срещу населението на Донбас и Луганск. Ако западът и задокенаските акули имаха доказателство за обратното, щяха да ни проглушат ушите. Те дори не се сетиха да направят една постановка като Буча.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за _ до "На стара коза яре" 13 Юли 2023 14:50ч.

    13 Юли 2023 18:00ч.

    Бах .... му, точно Франция да даваш за пример, дето бялата работна ръка е златна. Я се скрий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изявлението на Зеленски пред НАТО „вбеси американците“ – New York Times (СНИМКА)

    13 Юли 2023 18:08ч.

    Изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, критикуващо планирано комюнике на НАТО, "вбеси американците", потвърждава New York Times. След това той смекчи публичния си тон, но във вторник вечерта заплаши, че няма да се появи на първото заседание на Съвета Украйна-НАТО, твърдят източници на NYT. Зеленски нарече "безпрецедентна и абсурдна" липсата на покана за НАТО на срещата на върха във Вилнюс. По-рано източници на Deutsche Welle съобщиха, че след този демарш американците намекнали на екипа на Зеленски, че ако Киев изисква твърде активно и твърде много, тогава САЩ може да намалят доставките на военна помощ. Освен това някои участници в срещата на върха останаха с впечатлението, че администрацията на Байдън не се е отказала от идеята за размяна на сигурността на Украйна на територията“, пише вестникът. Според DW, ако Украйна постигне териториални придобивки през следващите месеци, тогава до края на тази година или началото на следващата година Вашингтон ще я тласка към мирни преговори с изоставяне на останалите окупирани територии, което ще бъде успех за „миротворец“ на Байдън в изборна година. Зеленски два пъти в речта си каза, че Киев не е доволен от този вариант. Източници на DW съобщават още, че Германия е проявила максимална сдържаност по отношение на членството на Украйна в НАТО. Тя настоя Украйна да докладва ежегодно за извършените реформи. Источник: https://rusvesna.su/news/1689240032

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    13 Юли 2023 18:44ч.

    според ТАСС и РИА и рашистките газети "Няма едно доказателство, че Русия е ползвала касетъчни бомби", "Буча е постановка (на украинците)", няма убити цивилни от рашистките окупатори и так далее. Живеят си в света на дебилите, но очакват да бъдат третирани не като дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и разследвания, и събрани конкретни доказателства от международни организации

    13 Юли 2023 18:58ч.

    Рашистите ги очаква международен съд, ако преди това не си платят "кръвен данък". Няма къде да се скрият от кармата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига вече

    13 Юли 2023 19:06ч.

    Буча е постановка, по-гнусна даже от "пазара в Сараево". Да не се връщаме назад пък към американското "кацане на Луната" цели седем поредни пъти - сериозни доказателства - зироу. Та така и с руските касетъчни боеприпаси, използвани в Украйна. Западът е агресивно-експанзивен и е очеизвадно за всички, че ескалира ситуацията (справка - снарядите с обеднен уран). Русия не играе такива игрички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, ей

    13 Юли 2023 20:25ч.

    русофобски скoт, нали цял свят видя видеата от влизането на укро-войниците три дни след изтеглянето на руснаците, те минаха по същата оная улица и по нея нямаше нито едно човешко тяло !!! Кметът на града се върна преди тях, пускаше радостни видеа, нищо не каза за десетки и стотици убити цивилни. Местните жители и досега се изразяват мъгляво "абе, чухме някой казваше че някакви момчета там били убити..." още април миналата година зеленски се заканваше, че ще есхумират труповете и ще дадат ясни доказателства - е ОЩЕ ги чакаме тия "доказателства". Те подобни постановки се правят само за такива слабoyмни русофобски дегeнерати като тебе, с по една мOзъчна клетка, дето само рецитират каквото им спуснат капо пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Юли 2023 21:12ч.

    Постановката в Буча беше разработка на англосаксите да не се сключва мир и споразумение между РФ и Украйна! Точно преди Буча Зеленски бе склонен да подпише мирно споразумение с РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    13 Юли 2023 17:40ч.

    ами сваляите го това правителство избрано при 40 процента изб активност защото този чиляк няма да се спре да ръси прос-то- тии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е избрано даже с 40% гласували изобщо

    13 Юли 2023 17:57ч.

    Я има, я няма 20% от населението на България, даже и за тези проценти се съмнявам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ сваляите го това правителство избрано при 40 процента изб активност”

    13 Юли 2023 19:07ч.

    Народните представители са избирани. Правителството НЕ Е. От 21 министри само 4 са избирани. Другите са назначени, знаете от кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гмо лук и чесън

    13 Юли 2023 19:08ч.

    До 16:00 ч бяха 23%, как пък за три часа скочиха с цели 13%? - не на нас тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, не се търпи това самочувствие!

    13 Юли 2023 17:50ч.

    Някои се взимат наистина! Как може да се дискутира изобщо и поставя под въпрос перфектността на нещо постулирано от академик Денков?!?!?! Та той е химик, който е специалист и по политика, икономика, биотехнология, биохимия, биология, социология, даже физика и физикохимия на методолгията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Юли 2023 21:17ч.

    Не им пука за общественото мнение. Чрез електронното гласуване и ротацията между ГЕРБ и ППДБ се осигури така нужното спокойствие за всякакви реформи угодно на Американските интереси. Та за това са и толкова нагли. Между другото приемането от страна на ППДБ за сътрудничество с ДПС бе предварителен сигнал за реверансите на Ердоган спрямо Запада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялата им коалициика

    13 Юли 2023 17:52ч.

    На ГЕРБ ,ДПС , ДБ ,ПП ,Ще бъде клиент на бъдещият народен съд и отърване няма да има . Такива арогантни политици и военнопрестъпници които си мислеха че ще отърват народното възмездие бяха и монархофашистите преди 9,9 1944 година .И тези сегашните продажни военнопревстъпници ги чака възмездието .Да не си мислят че се отърват като побегнат във американското посолство .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе

    13 Юли 2023 19:12ч.

    Путинофилите са реваншисти като своя идол Путьо, но не могат да обърнат нито времето, нито хода на историята назад. За тяхна изненада, както времето ги обръща и натръшка, така и цивилизованият свят ще ги изпрати в ъгъла на най-голямо падение в човешката история, редом до рашистите и фашистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не можа да кажеш

    13 Юли 2023 20:28ч.

    Не ти се получава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина е позор

    13 Юли 2023 17:53ч.

    Денков е от Стара Загора и да не знаеш историята на града си е повече от странно. Това е комплекс някакъв пред Белия господар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През 1980 г. завършва Националната природо-математическа гимназия в София

    13 Юли 2023 18:04ч.

    Беше авторитет тази гимназия. Познавам обаче хора от провинцията, завършили тази гимназия по друг предмет, колосално самоподлагане на по-силния. Неразбираемо, омерзително. Може и Денков да е от този тип.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    13 Юли 2023 21:19ч.

    Да си припомним какъв беше статуса на Денков, когато придоби титлата Академик?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Академик по Сребролюбие

    13 Юли 2023 18:06ч.

    Насаден американски слуга, от колаборационното правителство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие и Вашето правителство ли сте най-големият ястреб в момента в Европа?

    13 Юли 2023 18:07ч.

    Да! Продажниците от колониите се използват за точно такива цели - да казват това, което големите мислят и искат, но не могат да кажат директно и се дърпат свенливо. Това не е първият път, няма да е и последният - практиката е широкоразпространена във всякакви международни огранизации и форуми. Не сме само ние, примерно балтийските "тигри" са по-напред. За повече информация от първа ръка - четете Варуфакис и приключенията му при срещите на еврогрупата (в "Adults in the room"), там този процес е добре описан. Мисля, че не е нужно да се медитира дълго върху темата как приключва всичко за гласовитите герои в постановката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ще разглежда трансфера на F-16 в Украйна като "ядрена заплаха" - Лавров

    13 Юли 2023 18:13ч.

    Руската федерация смята бъдещото прехвърляне на изтребители F-16 на Украйна като "ядрена заплаха", тъй като те могат да носят ядрено оръжие, каза руският външен министър Сергей Лавров. „Информирахме ядрените сили на Съединените щати, Великобритания и Франция, че Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрени оръжия. Никакви гаранции няма да помогнат тук. Самият факт на появата на такива системи във въоръжените сили на Украйна ще се разглежда от нас като заплаха от Запада в ядрената сфера“, каза Лавров. Той добави, че руските военни "няма да разберат дали всеки отделен самолет е оборудван за доставка на ядрено оръжие или не". По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че първите изтребители F-16 трябва да започнат да работят в Украйна до края на март 2024 г. Источник: https://rusvesna.su/news/1689242785

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ф-16 за Украйна е в отговор на инсталиране на ЯО в Беларус

    13 Юли 2023 19:21ч.

    Това е РЕЦИПРОЧНОСТ! Каквото повикало, такова се обадило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я ходи да се скриеш в някой химически кенеф на жълтите павета

    13 Юли 2023 20:30ч.

    Жълтоуст жълтогащен жълтопаветник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто "нагаждачи"?

    13 Юли 2023 18:51ч.

    Денкoff умишлено подбуди към военно престъпление, каквото е според конвенцията, която сме подписали, използването на касетъчни боеприпаси. Денкoff и правителството му досега се занимават само с Украйна и предават и продават националните интереси в стратегически сфери, каквито са военната и енергетиката. На Денкoff другите чуждестранни агенти в това правителство им се позволяват сделки на тъмно, без да се обсъждат в НС и без да бъде информиран главнокомондващият. Денкoff с изявленията си стана за срам. Той и спътникът му, обслужващ министерството на войната на Украйна, са позор за човешкия род, защото явно споделят позиция - колкото повече убити, толкова по-...(не ми дава душа да го произнеса).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    13 Юли 2023 19:40ч.

    Тия дни се чудя, ако някоя страна от "Западния" лагер се вдигне народно брожение да се излезе от колективния "Запад", САЩ дали ще пратят армия да умиротворява тая страна, да речем като СССР като през 56та или 68ма? И без това аналогиите с онова време взеха да стават все повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • що за наивност

    13 Юли 2023 20:06ч.

    Разбира се САЩ ще реагират по точно противопоставят. Тези 800 американски бази по целия свят бранят свещенните интереси наСАЩ. Хилядите фондации и НПОта финансирани пак от САЩ, биолабораториите в раболепните държави, и безброй примери на тероризъм в чиста форма....но под вида на цветни революции, смяна на демократично избрани....и т.н. А какво да се каже за избухващите тук таме свинска чума, птичи грип, аа..азабравих САРС и ковида, налаганите инжекции като вакси....а бе коя образователна система ви отряза частта от мозъка за критично мислене и логика?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Касетъчни бомби са забранени”

    13 Юли 2023 19:45ч.

    Не са забранени. Над 130 държави, включително България, подписват и след това ратифицират отказ да ги ползват, защото са противохуманни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проклети да сте

    13 Юли 2023 20:19ч.

    То си има и текст в Наказателния кодекс: "Чл. 415. (1) Който в нарушение на правилата на международното право за водене на война използува или заповяда да бъдат използувани ядрено, химическо, бактериологическо, биологично или токсично оръжие или ИЛИ НЕПОЗВОЛЕНИ СРЕДСТВА, или начини за водене на война, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години. (2) Ако от това са настъпили особено тежки последици, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години или доживотен затвор без замяна. Няма каква да бъде изслушван тоя мерзавец, направо вот на недоверие в парламента и да се сезира прокуратурата !!!! И аз питам - защо, след като имаме президент военен, във Вилнюс ни представляваше тая отврaтителна ситна гaдина ???? КОЙ го изпрати там вместо държавния глава, който, както казах е и военен? Вярно той не е разпоредил използването на забранени боеприпаси, но това публично оповестено съгласие на използването им също е престъпление срещу мира и обичаите за водене на война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • научната титла не пречи да си прост

    13 Юли 2023 20:31ч.

    Лицето с първо име академик много обича касетъчните бомби. Когато това лице и шайката нему подобни вкарат България във война с Русия, тогава касетъчните бомби ако паднат върху главите на Българите, какво ще прави г-н Денков. Трупове ли ще събира,ще се крие в миша дупка щото скривалищата несе знае ими ли ги няма ли ги или ще оправдае използването им . Денков трябва да си подаде оставката защото помислите ,думите и действията му не са ви интерес на българските граждани,тяхната безопасност и живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Борислав Гуцанов, подведете Николай Денков под съдебна отговорност!

    13 Юли 2023 21:01ч.

    Българският министър-председател Денков злоупотреби със служебното си положение и нанесе тежка репутационна вреда на Р. България. ===> Наказателен кодекс, Раздел III, Длъжностни престъпления, Чл. 387. (1) Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години. ====> Борислав Гуцанов, подведете Николай Денков под съдебна отговорност! Или чакате някой обикновен български гражданин да свали вместо Вас продажното и антибългарско правителство!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления днес за БСП и Възраждане

    13 Юли 2023 21:01ч.

    Излезте от това вредно за България народни събрание, за да си изменят сами законите, и като се дооформи недоволството на хората, сами ще ги изкарат от сградата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи