Борислав Гуцанов към управляващите: Днес слагате точка на българската енергетика

Борислав Гуцанов към управляващите: Днес слагате точка на българската енергетика

Следвайте "Гласове" в Телеграм

“За един ден, уважаеми управляващи от мнозинството, успяхте да продадете и предадете цялата държава. Цинично е това, което правите. Енергетиката е останала последният отрасъл в икономиката, който работи. Благодарение на БСП, България се превърна във водеща държава в енергетиката. За 34 години не можахте да я разрушите, но днес може да успеете да сложите точка.” Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от трибуната на Народното събрание.

Гуцанов припомни за проведения от БСП референдум за АЕЦ “Белене”: “Събрахме 78 хил. подписа за референдум за спасяване на Белене и вие от ГЕРБ се подиграхте. Не беше проведен този референдум, за да се стигне до тази точка днес да говорите, че това оборудване може да бъде използвано на друга площадка. Помните ли, че ни се наложи да разрушим част от площадката, защото се купи ново оборудване. И това оборудване за кого и как ще бъде използвано? На следващо място - Украйна може да го ползва, но България не може да го ползва. Украйна, която е във война с Русия, може да изгради такива мощности, а ние не можем. Що за глупост е това нещо?”, попита Гуцанов.

Той посочи, че има три прични, поради които управляващите искат да вземат това решение. Първата е, че те окончателно искат да сложат точка на проекта АЕЦ “Белене” и да не може никой, който дойде да управлява след тях, да върне централата.

“На второ място, искате да отворите възможността за новите технологии на “Уестингхауз” AP1000. Нямаме нищо против да има такива технологии и те да бъдат прилагани. Стойността на тези технологии е около 30 млрд. долара срещу 10 млрд. евро за Белене. Това е три пъти разлика в цената. На следващо място - има ли някъде по света, където тази технология работи - няма. Искате да превърнете България в експериментално поле ли?”, попита Гуцанов.

“Трето нещо, има ли липса на 300 млн. лв. от доставки на оборудване за Белене? Да, има липса. Защото след като България загуби арбитражното дело поради това, че 6 месеца министъра на енергетиката тогава не уведоми руската страна и бяхме осъдени, част от оборудването е в Белене. Но коя част е там? Защото се говори, че за около 300 млн. лв. няма такова оборудване. Искате да заметете следите с това което правите сега ли? Да, разбира се. За да няма възможности за въпроси, отговори и намеса на органите, които трябва да се произнесат по тези случаи”, добави още народният представител.

Източник: bsp.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Sin

    06 Юли 2023 18:17ч.

    У комунистите безочието няма граници. Доказана истина. Овчаров тогава поръча тези реактори и отдавна трябваше да е при Бай Ставри. И не само за това деяние. С този исполин на мисълта се дере, че кражбите на БСП-БКП оттогава ( защото са изначало нейни ) били замитани !?!? Другаде ги боли - ще секне поне едно корупционно кранче - това от Белене. Интересът на България за тях е бошлаф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А у тебе и подобните ти няма граници

    06 Юли 2023 18:40ч.

    идиотията. Да не разбираш, че без енергетика няма икономика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бавна и мъчителна смърт

    06 Юли 2023 19:09ч.

    за боклуци като тоя посинялия. И децата ти и целия ти род, нещастик!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи