Борислав Гуцанов: Езикът на омразата към България е издигнат в ранг на държавна политика в Република Северна Македония   

Борислав Гуцанов: Езикът на омразата към България е издигнат в ранг на държавна политика в Република Северна Македония   

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“
 
Изразяваме сериозна тревога, свързана с последните политически сигнали, идващи от новоизбраното правителство на Република Северна Македония. Това са изявления с антибългарска, но едновременно и с антиевропейска насоченост. Не сме уверени колко силно ги вълнува преговорният процес за членство в ЕС, но даже и при нежелание в този момент, жизнено необходимо е да не се вреди на изграждането на добросъседските отношения между два братски народа с общи исторически корени. 

Оценяваме като недопустими изявленията на новия министър-председател на Република Северна Македония, които поставят под въпрос всички досегашни усилия за намиране на път към добросъседство между нашите две страни и за отваряне на вратата на Република Северна Македония към членство в ЕС. Ескалиращият национализъм, който се насърчава от президента, а сега вече и от министър-председателя, хвърля тежка сянка върху европейското бъдеще на страната. 
БСП настоява за категорични мерки от страна на българските власти, за да бъдат пресечени системните опити за запазване на дискриминационното отношение към гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и да се противопостави на пряката намеса във вътрешните работи на страната ни с търсенето на несъществуващо македонско малцинство в България. 

Очакваме македонската страна да изпълнява стриктно поетите договорни ангажименти както по Двустранния договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, така и по отношение на Преговорната рамка, одобрена от всичките 27 страни членки на ЕС. 

Настояваме правителството да подготви ясна стратегия за развитие на отношенията с Република Северна Македония, като планира и необходимото финансиране за насърчаване на търговско-икономическите, транспортните, културните връзки между двата народа. Като в същото време продължи да настоява за трайно преустановяване на дискриминацията към българите и на езика на омразата към България, издигнати в ранг на държавна политика. 
БСП държим да стане ясно, че правим разлика между народа на Република Северна Македония, който иска добросъседство, близки отношения с България и бързо присъединяване към ЕС, от една страна и от друга страна, правителството и неговите структури, които са превърнали народа си в заложник на собствените си неясни интереси. 
Настояваме българското правителство и институциите като цяло да продължават да отстояват българските позиции пред международните ни партньори и да не допускат никакво отстъпление по отношение на вече постигнатите договорености.

Източник: bsp.bg

 


 

Коментари

  • фют

    27 Юни 2024 11:44ч.

    Най-същественото, което каза Мицкоски, е, че в България има непризнато македонско малцинство, т.е че България нарушава човешки права. Това трябваше да се очаква и е добре да се замислим, защото македонските политици ще поставят този въпрос пред ЕС. А с Гърция няма защо да се сравняваме, техният спор е исторически и цял свят знае, че древна Македония е част от историята на съвременна Гърция (Елада).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Юни 2024 12:52ч.

    Не се занимавайте със селското население на Велика България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майната й на БгКлептоПартия

    27 Юни 2024 13:20ч.

    Платените от софийския бюджет македонските "бълграи" във Вардарска Македония не са повече от една софра събутилници https://www.youtube.com/watch?v=LmQ5vsP2OWE ! Докато македонците в България може да достигнат и милиони - особено при сегашните полит-мафиотски цигании които се въртят от българеещите се мутро-управници корупционни рекетьори във властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро-циганьор-българщинизма на Тато от Правец

    27 Юни 2024 13:35ч.

    Европейското настояще на България отблъсква хората както в Македония, така и в самата България ! Особено тия партийни мутро-екземпляри във властта-мафия! Така че македонците не щат нито европейското настояще като българското, нито мутро-рекетьорските мурафети, с които искат да им го наложат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СофБелоМорМак

    27 Юни 2024 13:53ч.

    Това във Вардарска Македония не е "език на омразата", а ясно и категорично изразено ВЪЗМУЩЕНИЕ срещу мутро-партйната рекет-циганиия, обявяващата се за "евро-българска"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • що не ви….

    27 Юни 2024 14:00ч.

    стига сте ми пробутвали отклоняващи вниманието идиотии! Интересува ме какви доходи имам, какво здравеопазване, каква сигурност ми осигурява полицията, която се занимава с охрана на политическите боклуци, мачове и протести, а не да пази имуществото и живота на гражданите, какво кривосъдие имам. Всякакви фирми чрез продажните т. н. депутати си пробутват лобиските интереси . Ще ме занимавате с крадене на история и други такива. Най големият крадец е държавата. И тя ме краде реално, а не исторически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    27 Юни 2024 15:24ч.

    Ами кажете си го направо - С. Македония е нашата УСрайна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков,прави впечетление факта че

    27 Юни 2024 16:21ч.

    напоследък даваш трибуна на един изпечен мошеник какъвто е индивида Гуцанов!Явно че надушваш че същия ще се тропоса за шеф на БСП-то и му се слагаш нещо,а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • панчо виля

    27 Юни 2024 17:48ч.

    На 81 години съм. Дядо ми, на когото съм кръстен се жени чак на 42 години, защото увлечен от всеобщия порив в страната да освободим братята македонци, е активен комита по вардарските земи. Самият той и родът му е от Стара Загора и въпреки, че няма нищо общо с Македония, години рискува живот, младост и сили за святата кауза. Като гледам в какво се е превърнало това бясно мразещо ни посръбчвано с години население, се замислям колко наивен и обречен е бил този всеобщ народен стремеж за обединение на народа ни. Паметта за хилядите загинали българи, участвали в четите и в двете войни за освобождението на Македония, както и осквернените им и поругани гробове по земята й, са позор и проклятие за отродилите се вардарски отцеругатели. Докато за сръбско-българската война, балканската и междусъюзническата и разпалването на Първата световна причината е неистовия ламтеж на сърбите за заграбване и подчинение на съседни територии, както и за последвалото планово асимилиране на населенията в тях, е необяснима генетичната и наследствена промяна в главите на вардарци, единствено те допуснали такава смяна на чипа. Време е да спрем да ги третираме като българи и да изоставим това отритвано от тях родство. След като магнетизма на Белград е по силен от изтритата им кръвна памет , да ги оставим на бесовете на безродието им и съчинителството на минало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи