Борис Джонсън обяви, че се оттегля като премиер на Великобритания

Борис Джонсън обяви, че се оттегля като премиер на Великобритания

Засегнатият от скандали Борис Джонсън обяви днес, че ще напусне поста на министър-председател на Великобритания, след като беше изоставен от важни министри и от повечето депутати от своята Консервативна партия, предаде Ройтерс. Джонсън направи изявление пред своята резиденция на "Даунинг стрийт", в което потвърди, че ще подаде оставка. "Процесът на избиране на нов лидер би трябвало да започне сега. А днес аз назначих кабинет, който да служи на народа, както ще направя и аз, докато мястото бъде заето от нов лидер", каза той.

Джонсън благодари на "милионите хора", гласували за неговата Консервативна партия на изборите през 2019 г.

"Благодаря ви за този невероятен мандат, най-голямото мнозинство за консерваторите от 1987 г., най-големият дял от гласовете от 1979 г.", заяви той.

Джонсън изтъкна, че е "изключително горд от постиженията на това правителство: от осъществяването на Брекзит до уреждането на нашите отношения с континента за повече от половин век, от възвръщането на способността и на властта на тази страна да прокарва свои собствени закони в парламента, през преминаването през пандемията и осигуряването на най-бърз достъп до ваксините срещу коронавируса в сравнение с останалите страни в Европа, до най-бързото излизане от локдаун, а в последните няколко месеца – оглавяването на Запада в противопоставянето срещу агресията на Путин в Украйна".

"И нека да кажа сега на народа на Украйна, че знам, че ние в Обединеното кралство ще продължим да подкрепяме борбата ви за свобода, колкото е необходимо", заяви Джонсън.

По думите му процедурата за избор на нов лидер на консерваторите и премиер на Великобритания ще бъде определена следващата седмица.

След като дни наред се бореше за поста си, Джонсън беше изоставен от почти всичките си съюзници. Над 50 министри подадоха оставки, а депутати заявиха, че той трябва да си ходи.

"Неговата оставка беше неизбежна", каза заместник-председателят на Консервативната партия Джъстин Томлинсън. "Като партия ние трябва бързо да се обединим и да се съсредоточим върху това, което има значение. Времената са сериозни на много фронтове", заяви той в Туитър.

Сега консерваторите ще трябва да изберат нов лидер, а процесът може да отнеме седмици или месеци.

Проучване на социологическия център "Югав" показва, че министърът на отбраната Бен Уолъс е фаворит сред членовете на Консервативната партия да замени Джонсън. След него се нареждат държавният министър за търговската политика Пени Мордонт и бившият финансов министър Риши Сунак.

Мнозина казват, че Джонсън би трябвало да напусне веднага и да предаде ръководството на своя заместник Доминик Рааб, тъй като според тях е загубил доверието на своята партия.

Лидерът на главната опозиционна Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че възнамерява да внесе искане за вот на недоверие в парламента, ако консерваторите не отстранят Джонсън веднага.

Кризата се разгръща в момент, когато Великобритания се сблъсква с най-тежките финансови проблеми от десетилетия, а икономическият й растеж, според прогнозите, ще бъде най-слабият през 2023 г. сред водещите държави, като тук не се взима предвид Русия, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • топ 10

    07 Юли 2022 17:03ч.

    Това очаква всички, които активно работеха срещу Русия и подкрепяха укрофашизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    07 Юли 2022 17:08ч.

    Джонсън е кукла, аватар. Същия като наш Киро или другия глупак, който гласят за негов заместник. Ще видим какво ще става нататък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Юли 2022 17:05ч.

    какви постижения имате изпълнявате каквото ви нареди сащ защо не спирате воината в украина всеки ден измират млади хора спрете да пращате оръжие преговори и мир отвратителна политика на държава ограбвала от векове човечеството межд съд за вас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    07 Юли 2022 17:06ч.

    Джонсън си заминава, но желанието на Великобритания да подпали 3СВ в Европа си остава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Юли 2022 17:07ч.

    Едно ако падна в канала...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На малко прасе и нов началник не бързайте да се радвате.

    07 Юли 2022 17:12ч.

    Не се знае каква свиня ще излезе от него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проклятието на Асад все още работи.

    07 Юли 2022 17:23ч.

    Борис Джонсън официално обяви оставката си като премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия. Между другото, бдителните читатели си спомнят, че по едно време Борис Джонсън призоваше за свалянето на Башар Асад. Проклятието на Асад все още работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    07 Юли 2022 17:32ч.

    Оттегли се, тегли реч в която говори в тон на ПП. “Аз се оттеглям, но партията ми трябва да управлява за да има стабилност. Имах големи планове, но няма да мога да ги осъществя” и куп подобни глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свободно падане, да живее свободата

    07 Юли 2022 18:23ч.

    Първо разкараха мустафата, падна българското правителство. Сега британците се тресат и падат като круши. На тъч линията загрява шолц. Това е то да ни избират за тестова площадка, като си подложим крака и всички след нас ще има да падат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едно след друго

    07 Юли 2022 18:34ч.

    Никой не е отменял ефекта на доминото - и не е въпросът дали, а кога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте само какъв микс от гени и пръкнал Борчо Джонсън. Родословното му дърво е плодова джибра, бълбукаща в разпилените му коси. Прадядо по бащина линия е Али Кемал.

    07 Юли 2022 18:51ч.

    Бил е министър на вътрешните работи в правителството на последния Велик везир Османската империя Издава заповед за арестуване на Кемал Ататюрк. Власта малко след това се сменя и той е осъден. Синът му Осман Али, дядо на разчоленият Борчо, бяга във Великобритания. Там сменя името си на Уилфред Джонсън. Прабаба, пак по бащина линия, е баронеса Мария-Луиза фон Пфефел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя е внучка на знаменития шахматист Арну де Риверу и правнучка на херцог Павел Вюртембергски, племеничка на великата княгиня Елена Павловна и Ернестина Пеффел, жена на поета Тютчев.

    07 Юли 2022 18:55ч.

    Прадядо на Борето по майчина линия е американският палеограф Елиас Леви, евреи от Руската империя. В ролята на прабаба по майчина линия е Хелен Трейси Лове-Портер, американска преводачка от немски. Джонсън е и далечен потомък на крал Георг II. Наречен е Борис в чест на рускии емигрант, който родителите му срещнали в Мексико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    07 Юли 2022 18:57ч.

    Навярно този руски скиталец е опънал брутално и двамата му родители. Затова и Борето така мрази всичко руско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съобщение от Кремъл !

    07 Юли 2022 22:10ч.

    "Указом президента РФ Боря Джонсон, освобождён от занимаемой должности в связи с утратой доверия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи